far

Kiszállító és termelő kereső

far

hirdetes

a gerincesek törzsének az a része, amelynek szilárd alapját a medencecsont és a keresztcsont képezi. Hosszúságát a külső csípőszöglet és az ülőgumók közti távolság adja; ennek az egyenesnek a vízszintestől való elhajlása határozza meg a far irányát; szélességének mérésekor három méretet vesznek fel: a csípőszögleti (I), a tomporok közötti (II) és az ülőgumók közötti (III) távolságot; leggyakoribb a II. méret felvétele és nyilvántartása. Bírálatkor irányát, izmoltságát, hosszút és szélességét veszik figyelembe. A far alakulásának elbírálása gazd. fajok és fajták szerint lényegesen változik. Jellegzetes far-alakulások: barázdált far: az izomzat felülete a gerincéi fölé húzódik, a belső csípőszögletektől a farbúbig barázda látható. Besüppedt far: a medence széles szalagjának az ellazulása v. a farizmoknak vizenyős beszűrődése következményeként jön létre; az ellés előtt álló teheneken természetes, a laza szervezetű, idős egyedeken gyakori hiba. Csapott far: az ülőgumók mélyen helyezkednek el, a keresztcsont hátrafelé lejt (lejtős f.), a járást lassítja, a mozgást kötötté teszi (pl. bivaly, juh, kecske). Csúcsos f.: a farbúb az ágyék mögött feltűnően kiemelkedik. Dinnye-far: a tomporszélesség (a II. méret) mérete a csípőszöglet (az I. méret) és az ülőgumó (a III. méret) méreténél nagyobb, a gerincélen sekély barázda húzódik végig. Elhegyesedő f. (elcsúcsosodó f.): akkor alakul ki, ha a tomporszélesség mérete a csípőszöglet méretéhez viszonyítva feltűnően kicsi. A f. keskeny, az ülőgumók felé erősen szűkül, izmoltsága hiányos. Fukar takarmányozásban részesült, csenevész, primitív szm.-kon gyakori. Félcsípőjű far (egycsípőjű far): az egyik oldali csípőkiszögellés kicsi, a külső csípőszöglet egyike kevésbé áll ki, mint a másik. Fejlődési rendellenesség és erőművi behatás egyaránt kiválthatja; elesés v. erősebb ütődés következtében a külső csípőszöglet dudorainak valamelyike letörhet, a f. eltorzul, ez a torzulás maradandó. Kecske-far (disznó-far): kedvezőtlen, hibás far-alakulás, rövid, keskeny, izomszegény, gyakran kisebb-nagyobb mértékben csapott is. Ormos far (éles v. fedeles far): feltűnően kiemelkedő gerincéi jellemzi. Öszvér-far (szamár-far): hátrafelé erősen lejtő, rövid, de szívós far-alakulás. A részaránytalan f. egyik falán az izomzat többé-kevésbé sorvadt, ált. azért, mert az illető oldali végtag sánta. Tojás-far: a tomporszélesség mérete a külső csípőszöglet és az ülőgumó szélességét meghaladja, ált. elég hosszú. Melegvérű és gyors mozgású lovakon kedvező, nehéz igáslovakon a kevés izomzat gyenge emelőereje miatt nem kedvező; az angol telivéreken gyakori far-alakulás. A tornyos farra jellemző, hogy a faroktő magassága a marmagasságot jelentősen (6— 8 cm-rel) meghaladja. Lapályfajtájú borjakon fordul elő a túlizmolt far: a farszélesség — különösen a tomporok között — feltűnően nagy, izomzata dús, a farok mélyen tűzött; az ilyen egyedek tenyésztésre nem válnak be. Túlnőtt far akkor alakul ki, ha a farbúb magassága jelentősen meghaladja a marmagasságot; növendék állatokon a fejl. szakaszossága folytán gyakori, de később — normális fejl. esetén — megszűnik, kifejlett állatokon a fiatalkori fejl. zavaraira utal. Üres végbelű far: a végbél és a hüvely — a vemhes méh húzó hatására — a medenceüregben előrehúzódott. A laza szervezet jele, öregebb teheneken gyakoribb, kialakulására a rövid kereszt¬csont és a tornyos far hajlamosít. A vízszintes farú ló gyors mozgásban hamar kifárad; sertésen ez a far-alakulás — ha a sonka elég széles és mélyre húzódó — növeli a sonkából kitermelhető értékes részeket. Zsírpúpos far: hizlalt állatok faroktövén, ülőgumóin, csípőszögletén néha zsírpárnák, -púpok képződnek; az egyhasznú hústermelő egyedeken gyakori. Hazánkban a nagy faggyúhányad miatt nem kedvelt. A far alakulásáról, fejlettségéről ad tájékoztatást a far-alakulási index; az I. far-szélesség és a III. far-széles-ség százalékos aránya: külső csípőszöglet-szélesség x 100: ülőgumó-szélesség.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Hasznos tudnivalók a pozsgafáról

Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!

Érdemes neked is szerezned egy pozsgafát, ugyanis nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is, ráadásul úgy működik, mint egy igazi pénzmágnes! Mutatom, hogy gondozd helyesen! 

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Az orchidea nagyon sok ember kedvenc virága. Azt is tudják viszont sokan, hogy az orchidea igencsak kényes növény. Ennek ellenére sok orchidea faj szépen növekedik az otthoni...

Paprikák tartósítása

3 fantasztikus módszer a paprikák eltevésére, tartósítására

A paprikák sokoldalú gyümölcsök, amikből sokan előszeretettel termesztenek nagyobb mennyiségekben kertjükben. Vannak azonban olyan évek, amikor az ember nem tudja, vagy nem akarja...

Karácsonyi kaktusz nevelése, karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz bemutatása

Karácsonyi kaktusz gondozása

Habár a karácsonyi kaktusz több néven is ismert (például húsvéti kaktuszként), a növény tudományos neve, „Schlumbergera bridgesii”. Ez a népszerű, télen virágzó...

Termesszünk sikeresen málnát

Málnatermesztési kisokos mindenkinek

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcsünkről fogunk most beszélni, ami nem más, mint a málna! És hogy miért éppen most? Mert ősszel kell telepítenünk a málnatöveket ahhoz,...

Minden az örökzöldekről

Örökzöld fák gondozása és karbantartása

Az örökzöld fákat egész évben zöld leveleikért és kecses formájukért tartják nagy becsben. Ha megfelelő helyre ültetik őket, valójában nem igényelnek túl sok...

Minden a banánfa teleltetéséről

Banánfa teleltetése – Szakértői tanácsok mindenkinek

Ha úgy döntöttél, hogy banánfát szeretnél nevelni birtokodon, akkor bizonyára utána néztél már annak is, hogy ezek a trópusi növények nem feltétlenül tűrik jól azt a téli...

Tudj meg mindent a levendula metszéséről

Hogyan metsszük a levendulát?

Szívósságának és hosszú virágzási szezonjának köszönhetően ezt a napsütést és szárazságot is jól tűrő félcserje tűrőképessége és jellegzetes, utánozhatatlan illata...

Ismerd meg a datolyaszilvát

Őszi finomságok - Érik a datolyaszilva

Az egyik legkülönlegesebb, egyben legfinomabb őszi finomságot mutatom most be nektek. A cikkből mindent megtudhattok a kákiról, vagy másnéven a datolyaszilváról! 

A sündisznók gondozása

A sünökre szükségünk van, de nekik is ránk!

Ezekben a hetekben is küzdenek a sündisznók azért, hogy elegendő zsírréteget halmozzanak fel a téli hideg beállta előtt. A sünök akár meg is fagyhatnak téli vackukban, hogyha...

Szőlőlekvár készítésének menete

Szőlőlekvár készítése

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit...

Komposztálás hidegben

Ősszel és télen is lehet komposztálni! – A szakértő tanácsai

Nemcsak tavasszal és nyáron lehet komposztálni, hanem ősszel és télen is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a hidegben való komposztálásról, érdemes velem tartani,...