Minden amit tudni akartál a hervadásos palántabetegségekről a paprika, paradicsom, uborka esetén

hirdetes

Minden, amit tudni akartál a hervadásos palántabetegségekről

FO, GE.

Sajnos a betegségek és kórokozók már egészen fiatal korukban megtámadhatják a növényeinket. Ezek közül egy, a hervadásos palántabetegség pedig kifejezetten gyakran tizedelheti a házikertünk állományát, ami bosszúságra és elkeseredésre ad okot nekünk, kertészeknek. Ismerjük meg, mi áll a háttérben, és mire kell odafigyelni a zöldséges kertben!

szobanövény

Ki ne szeretné a paradicsomot, a paprikát, vagy az uborkát? Szerintem ezeknek a növényeknek a termesztése benne van a top 10-ben minimum, ha a magyarok házi kertjét nézzük. Épp ezért rettentően szomorúak és dühösek tudunk lenni, ha évről évre valami elviszi a termést, és megbetegszik a növény. A hervadásos palántabetegségek sajnos előszeretettel fertőzik ezt a 3 nagyon kedvelt zöldséget. Lássuk hogyan, és mikor történik a fertőzés!

Hajtatásban

Ilyenkor előfordulnak élettelen (nem fertőző) kórokozók is, amik leginkább termesztési hibákból erednek. Ilyen hiba például a talaj magas sótartalma vagy a trágya-túladagolás, mivel ez gyakran a növény hajszálgyökereit károsítja. A vékony hajszálgyökerek barnulása szabad szemmel nem igazán látható, épp ezért súlyosabb esetekben a gyökerek pusztulása is bekövetkezhet. Az élő (fertőző) kórokozók közül a baktériumok, de sokkal gyakrabban a gombák idéznek elő hervadást. A gombák a szállítószöveteket károsítják, miközben a száron foltosságot vagy rothadást eredményeznek, és ezzel idézik elő a fiatal növények hervadását, végül pedig a pusztulásukat.

hirdetes
hirdetes

Szklerotíniás betegség (Sclerotinia sclerotirium)

Ez a betegség – ami a fehérpenézes rothadás névre hallgat – általában a zöldség állományban elszórtan vagy foltszerűen jelentkezik. Jellemzően a szártövön megjelenő vizenyős foltokról tudjuk felismerni, amiken pluszban fehér, vattaszerű gombafonál-bevonat képződik és végül vízcseppek kíséretében fekete szkleróciumok – kitartóképletek – alakulnak ki. Az ilyen tő elkezd lankadni, hervadni, végül elpusztul.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-06-22

Mi a teendő, ha túl sok paradicsom terem?

A paradicsomok nagyon sokoldalúak, felhasználhatók szószokban, salátákban, levesekben és egyéb formákban is. Íme néhány tipp a paradicsomok felhasználásához!

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-29

Mire tudjuk felhasználni a sárgarépa zöldjét? + recept

Nem tudja, mit kezdjen a sárgarépa zöldjével? Van néhány tippem az felhasználására, valamint egy receptet is mutatok, hogy hogyan használhatja fel a sárgarépa levelét!

2022-07-29

A dinnyehéjas curry recept, amit meg kell kóstolnod idén nyáron

Hasonlóképpen a karfiolhoz, a görögdinnye héja szintén remekül magába szívja a különböző ízeket. Tökéletes alap egy curry elkészítéséhez, mutatjuk is a receptet!

További cikkek ebben a témában


koleszterin

a lipidekhez tartozó szteránvázas vegyület; az ember és a magasabb rendű állatok (gerincesek)... Tovább

Gyomirtó Mecomorn 750 SL

Gyomirtó permetező szer kalászosok, szőlő, gyümölcs, len, római kamilla és rét-legelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növényvédelem Paradicsom Zöldség