Minden amit tudni akartál a hervadásos palántabetegségekről a paprika, paradicsom, uborka esetén

hirdetes

Minden, amit tudni akartál a hervadásos palántabetegségekről

FO

Sajnos a betegségek és kórokozók már egészen fiatal korukban megtámadhatják a növényeinket. Ezek közül egy, a hervadásos palántabetegség pedig kifejezetten gyakran tizedelheti a házikertünk állományát, ami bosszúságra és elkeseredésre ad okot nekünk, kertészeknek. Ismerjük meg, mi áll a háttérben, és mire kell odafigyelni a zöldséges kertben!

Minden amit tudni akartál a hervadásos palántabetegségekről - zöldségek védelme

Ki ne szeretné a paradicsomot, a paprikát, vagy az uborkát? Szerintem ezeknek a növényeknek a termesztése benne van a top 10-ben minimum, ha a magyarok házi kertjét nézzük. Épp ezért rettentően szomorúak és dühösek tudunk lenni, ha évről évre valami elviszi a termést, és megbetegszik a növény. A hervadásos palántabetegségek sajnos előszeretettel fertőzik ezt a 3 nagyon kedvelt zöldséget. Lássuk hogyan, és mikor történik a fertőzés!

Hajtatásban

Ilyenkor előfordulnak élettelen (nem fertőző) kórokozók is, amik leginkább termesztési hibákból erednek. Ilyen hiba például a talaj magas sótartalma vagy a trágya-túladagolás, mivel ez gyakran a növény hajszálgyökereit károsítja. A vékony hajszálgyökerek barnulása szabad szemmel nem igazán látható, épp ezért súlyosabb esetekben a gyökerek pusztulása is bekövetkezhet. Az élő (fertőző) kórokozók közül a baktériumok, de sokkal gyakrabban a gombák idéznek elő hervadást. A gombák a szállítószöveteket károsítják, miközben a száron foltosságot vagy rothadást eredményeznek, és ezzel idézik elő a fiatal növények hervadását, végül pedig a pusztulásukat.

hirdetes

Szklerotíniás betegség (Sclerotinia sclerotirium)

Ez a betegség – ami a fehérpenézes rothadás névre hallgat – általában a zöldség állományban elszórtan vagy foltszerűen jelentkezik. Jellemzően a szártövön megjelenő vizenyős foltokról tudjuk felismerni, amiken pluszban fehér, vattaszerű gombafonál-bevonat képződik és végül vízcseppek kíséretében fekete szkleróciumok – kitartóképletek – alakulnak ki. Az ilyen tő elkezd lankadni, hervadni, végül elpusztul.
 

Lapozz tovább a betegség részleteiért!

Minden amit tudni akartál a hervadásos palántabetegségekről - zöldségek védelme
hirdetes

Ez a betegség a hajtatásban, később pedig a tövek oldalágain is jelentkezhet. A kórokozó azért is veszélyes, mert ezáltal rengeteg szklerócium kerül a talajba. Mindenképp szükséges megelőző védekezést csinálni, ami a palánták beöntözésével történik úgy, hogy néhány nappal a kiültetés után főleg a tövekre összpontosítva megismétlünk. Megelőzésként érdemes még a fertőzött, beteg növényi részeket eltávolítani a talajból.

Botrítisz

A botrítiszes betegség a paprika minden részén fertőzhet. Ilyenkor a folt feletti részek lankadnak le, majd később persze ezek is elhalnak. A fertőzés helyén rövid idő alatt dús szürke penész képződik.

Fuzáriumos rothadás

A zöldség állományban sajnos egyre gyakrabban fordul elő a fuzáriumos rothadás. Atipikus hervadást okozó kórokozók a talajból, a gyökéren keresztül fertőzik meg a növényeket. A fertőzés valamilyen sérülésen keresztül történik, amit a kártevők vagy a művelő eszközök okoznak, de a tömörödött, levegőtlen talajban elpusztult gyökér is fertőzőforrás lehet, amit előidézhet a hajtatásban történő csepegtető öntözés közben esetlegesen fellépő túlöntözés. Ha a betegség gyakran jelentkezik, védekezésként talajcserét kell csinálni, de addig is a beteg töveket azonnal távolítsuk el és vegezzünk talajfertőtlenítést a következő szezon előtt. Nagyon fontos a betegségek elkerülése érdekében, hogy a betakarítás után a növénymaradványokat ne forgassuk a talajba, hanem távolítsuk el és semmisítsük meg azokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-08-14

Ezért nem érik be a paradicsomod – 6 ok, amire figyelned kell!

Sokan küldtek üzenetet nekünk azzal kapcsolatban, hogy nem érik a paradicsom. Mostani cikkemben elmondom, miért nem érik a paradicsom és mit tehetsz ilyenkor!

2020-09-12

Fantasztikus ötlet – Savanyított cseresznyeparadicsom készítése

Készítsetek ti is saját kezűleg savanyított cseresznyeparadicsomot, fantasztikus csemege lesz még a téli napokon is! Nézzük, hogy készül a tökéletes savanyított cseresznyeparadicsom!

2020-09-30

Segítség színtévesztőknek – Így állapítsd meg, hogy érett-e a paradicsom!

A színtévesztőknek hoztunk egy kis segítséget, olvassátok el cikkünket és tudjátok meg ti is, hogyan lehet megállapítani, hogy érett-e már a paradicsom!

2020-10-03

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

A paradicsom fagyasztása valóban jó ötlet vagy sem? Lehet fagyasztani a paradicsomokat, érdemes fagyasztani a paradicsomokat? Mindent elmondunk a paradicsom fagyasztásáról!

2021-04-29

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani.

2021-03-11

8 zöldség, melyet kezdő kertészként is könnyedén termeszthetsz

Kezdőként van, hogy azt sem tudjuk hogyan kezdjünk neki a zöldségtermesztésnek, arról nem is beszélve, hogy milyen zöldségeket érdemes ültetnünk. Most kiderül.

2021-01-23

Feledésbe merülő zöldségünk - bemutatkozik a csicsóka

Lassan kezd visszajönni a köztudatba a csicsóka, melynek mind vitamin, mind ásványi só tartalma magas. Most megtuthatod, hogyan termeszd és gondozd e növényt.

2021-01-25

Minden, amit a retekről tudni kell

A retek a káposztafélék családjába tartozik, általában tavasszal vagy ősszel szokták termeszteni. Sokszínűsége, érdekes ízvilága miatt sokan szeretik.

További cikkek ebben a témában


kifutó

az istálló széltől védett oldalán, az épülethez csatlakozó, körülkerített, karám... Tovább

mechanikus víztelenítés

a nedves anyagokból, így a nagy víztartalmú takarmányokból a felesleges víznek mechanikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növényvédelem Paradicsom Zöldség