Milyen a jó bor? Ezek a jó bor ismérvei! Bor savassága, bor testessége, bor gyümölcsössége, bor édessége, bor tannin szintje

Milyen a jó bor? Ezek a jó bor ismérvei!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A jó bor mindenekelőtt olyan bor, amelyet szeretünk. Mindenkinek más az ízlése, ezért a legfontosabb, hogy szeressük és élvezzük. Ugyanígy egy bor nem biztos, hogy rossz, annak ellenére, hogy nekünk nem jön be. Ez teljesen szubjektív, és azt javasoljuk, hogy legyen mindenkinek saját kritériuma, még akkor is, ha nem szakértője a kérdésnek. Ennek ellenére a jó boroknak van néhány tulajdonsága, aminek teljesülnie kell, ahhoz, hogy valóban jó és minőségi legyen!

Milyen a jó bor?

Az Édesség

Az a képességed, hogy megítéld a bor édességét, a nyelved hegyén kezdődik. Érzel bizsergő érzést? Próbálj meg arra az egyetlen végpontra koncentrálni, amikor bort iszol, ugyanis itt találhatóak azok az észlelők, amik az édességet mérik. Ez azt jelzi, hogy a bor enyhén magas maradék cukorszintet tartalmaz. Magas viszkozitásúnak is kell lennie. Tehát ha kavargod a bort, akkor annak késleltetett „suhogása” kell, hogy legyen a bor teste miatt.

A savasság

Ezt nem szabad összetéveszteni a magas alkoholkoncentrációval. A magasabb savasságú borok íze fanyar és zamatos is lehet, egy-egy bor kicsit könnyedebb, mint mások. Amikor iszol egy kortyot, bizsergő érzést kell érezned a nyelved elülső részén és oldalán. Ha azonban inkább „dúsabb” bort választasz, akkor kevésbé savasnak kell lennie.

Tannin szint

A tannin az a vegyület, amely keserűséget ad a bornak. Ez általában a szőlő héjában és egy öregedő tölgyfa kérgében található, amelyet a hordókban használnak a bor érlelésére. A tea magas tannintartalmú. Tehát, ha meg akarod kóstolni a tannint, egyszerűen csak tegyél egy tea filtert a nyelvedre, és tartsd ott körülbelül 5 másodpercig. De miért van szükség tanninra a borban, ha egyszer ilyen fanyar? A tannin az az elem a borban, amely textúrát, összetettséget és egyensúlyt ad. Hosszabb ideig tart a bor miatta. Ha magas tannintartalmú bort választ, keserű ízt kell érezned a nyelv elején és oldalán. Ezen kívül tartós száraz érzést hagy a szájban lenyelés után. 

Gyümölcsös íz

Ha kortyolsz egyet a borból, és egyértelműen meghatározóak a gyümölcsös ízeket, akkor a bor gyümölcsösnek számít. Egyes borok például erős eper jegyekkel rendelkeznek, míg másokban áfonya, szeder vagy ezen ízek kombinációja fedezhető fel. A különböző borfajtáknak eltérő a gyümölcsössége. A gyümölcsös vörösborok dominánsak lehetnek a málnában, szederben vagy áfonyában. A fehérborok citrusosak vagy őszibarack jegyekkel rendelkezhetnek. Válassz kedvedre ezek közül!

Testesség

A bor testét nem egyetlen tényező határozza meg, hanem több tényező kombinációja, mint például a maradékcukor és a térfogatszázalék alkohol (ABV). A magas alkoholtartalmú bor íze teltebb lesz, mint az alacsony alkoholkoncentrációjú bor. Összességében azonban a bor testét – legyen az könnyű, közepes vagy testes – sok tényező pillanatfelvétele határozza meg. Leegyszerűsítve, ha a bor íze tovább tart a szájban – mondjuk 30-40 másodpercig –, akkor testes.

Igazán jó bort szeretnél inni? Akkor hazánk legkülönlegesebb borvidékét a Nagy-Somló borvidéket ajánljuk, ahol olyan különleges borokkal lehet találkozni, mint a nászéjszakák bora. Tudtad, hogy a középkorban nemcsak a magyar királyok, hanem más európai uralkodók is ezt fogyasztották az esküvőjük napján, mert úgy tartották, hogy emiatt fiúgyermeket, azaz uralkodót fognak nemzeni? Ha valami, akkor ez jó bor lesz számodra is, ha már a királyok is ennyire szerették! A Somló egyébként is csodálatosan szép, még egy vár is áll a tetején, és még egy nagyon jó szállást is tudunk. Ajánljuk nektek a négycsillagos Kristály Hotelt, aminek éttermében szintén megkóstolhatjátok eme nagyszerű nedűt, na meg a Bakony különleges étkeit is, és wellnesselhettek is, sőt még bowlingpálya is van, csocsó, darts, és billiárd szalon. Nagyon jó árérték arányú hotel egy nagyon jó helyen: vidéki szálloda.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

katalizátorok

olyan anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul... Tovább

életrevalóság (vigor, vitalitás)

a növénynek az a képessége, amellyel fejl.-éhez az adott körülményeket ki tudja használni.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs