A mikrozöldségek jelentősége - mutatjuk termesztésüket is

hirdetes

Mik azok a mikrozöldek (és mit érdemes tudnod róluk)?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Ismerd meg a mikrozöldségeket

A mikrozöldek gondozása

Amikor a mikrozöldek fejlődni kezdenek (ez fajtafüggő, de általában 3 nap után indulnak be), vedd le a fedőt vagy a fóliát a tálcáról, de továbbra is biztosítsd a flakonnal, hogy a talaj ne száradjon ki (ehhez lehet, hogy napi 2-3 pumpálásra is szükséged lesz). Sok kertész alulról öntözi palántáit – ehhez vedd ki a palántás tálcát az aljából, és töltsd bele egy kis vizet, majd helyezd vissza a tálcát. A talaj az elvezető nyílásokon keresztül magába szívja majd a vizet. Amint a palánták 5-7 centisre nőnek, nézd meg őket közelebbről is, és figyeld meg, hogy elkezdtek-e kifejlődni valódi leveleik. Ezek az általában egyszerű, sima élű sziklevelek között jelennek meg, egy apró rügy formájában. Ha ilyet látsz, akkor a mikrozöldek megérettek a szüretelésre.

Mikrozöldek termesztése a szabadban

Sok kertész nem bajlódik a mikrozöldekkel a szabadban, mert sok a munka velük, lassabban nőnek meg, és nem olyan puhák, mint házon belül termesztett társaik. Míg a benti palántákat csak erősen ajánlott lefedni, a kintieket szinte muszáj, egyrészt hogy felgyorsítsd ezzel a folyamatot, másrészt pedig hogy megvédd őket a kártevőktől (legalább is a talaj felettiektől). Mindezektől eltekintve a kinti és benti ültetési lényegében ugyan úgy zajlik.

hirdetes

Keress egy kisméretű vízszintes területet kertedben, ahol a palántákat nem éri majd közvetlen napfény (szükségük van a napfényre, de mivel aprók és zsengék, könnyedén megéghetnek). Néhány kertész komposzttal dúsítja a talajt, mielőtt elültetné a magvakat, és alaposan bedolgozza azt, hogy ne legyenek csomós részek benne. Szórd el a magokat, temesd be őket egy kis talajjal, majd mehet rájuk a víz a flakonból – mint említettük, a folyamat ugyan az, mint bent. Palántáidat valamilyen védőrendszerrel is el kell látnod, hogy távol tartsd tőlük a rágcsálókat, madarakat, és egyéb kártevőket.

hirdetes

Ezt megteheted például egy hálóval, vagy fóliaalagúttal. Ügyelj a rendszeres (napi kb. kétszeri) öntözésre is. Ilyenkor csak épp annyi vizet használj, hogy a talaj nedves maradjon. Az időjárástól függően néha több, néha kevesebb vízre lehet szükséged, és a hőmérséklet befolyásolhatja a csírázás tempóját is, így könnyen lehet, hogy a szüreteléssel többet kell várnod, minta bent ültettél volna.

A mikrozöldek szüretelése és tárolása

Akár házon belül, akár a kertben ültetted mikrozöldségeidet, a szüretelés rendkívül egyszerű lesz. Használj egy éles konyhakést vagy ollót, és vágd el a palántákat nagyjából másfél centivel a talaj felett. Ezután alaposan öblítsd le hideg, folyó vízzel, majd helyezd őket papírtörlők közé. Ez után (papírostól) tedd őket egy lezárható műanyag zacskóba, végül pedig a hűtőbe, ahol egy hétig maradnak felhasználhatók.

A mikrozöldek többszöri szüretelése

Egy ágyásból (kint és bent is) legfeljebb három szüretelésre számíts, és elképzelhető, hogy a harmadik adag már nem lesz olyan intenzív ízű, mint az előző kettő. Miután leszüretelted az utolsó adagot, az egész (talajostól) mehet a komposzthalomra. Ha új adagot szeretnél ültetni, mindig használj friss organikus talajt, a tálcát (fedővel, alátéttel együtt) pedig alaposan mosd el szappanos vízzel. Kezdődhet minden elölről!

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Concorde (SU 98/22)

Takarmányborsó Cél: száraz borsó Leírás:A mag tojás alakú, sárga. Levélke nélküli... Tovább

korreláció

különböző folyamatok, jelenségek és ezeket leíró mennyiségek közötti összefüggés. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség