A mikrozöldségek jelentősége - mutatjuk termesztésüket is

hirdetes

Mik azok a mikrozöldek (és mit érdemes tudnod róluk)?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Ismerd meg a mikrozöldségeket

Hogyan ültessünk mikrozöldeket?

Habár az évtizedek során a kertészek sokféle módszert fejlesztettek ki a mikrozöldésgek termesztésére (merthogy nem tegnap kezdték el hasznosítani őket a konyhában), a legegyszerűbb módszer házon belül, organikus talajban előállítani őket. Ehhez szükséged lesz egy alacsony palántanevelő tálcára vízelvezető nyílásokkal és alátéttel; organikus talajra; organikus magokra; egy tiszta vízzel teli pumpás flakonra; illetve műanyag konyhai csomagolófóliára, vagy más, kifejezetten csíráztatásra készített fedőre (ez gyakran jár a tálcához).

Mindenek előtt alaposan mosd el a tálcákat szappanos vízzel, majd jól öblítsd is le őket folyó víz alatt. Helyezz nedves organikus virágföldet a tálcába, majd óvatosan paskold le azt, hogy ne maradjanak benne csomós részek. Ezután szórd el a leveleket a talaj felöletén. Egy 25x50 centis tálcára durván 1-2 evőkanálnyi mag fér el, de mindenképpen olvasd el a magok csomagolására írt utasításokat, és járj el azok szerint.

hirdetes

Ezután jöhet egy újabb, vékony réteg talaj, amivel betakarod a magokat. Végül ezt is paskold le óvatosan. A nagyobb magokat (például napraforgókét vagy a borsókat) előző éjszakára érdemes lehet beáztatni, és leöblíteni, mielőtt elültetnéd őket – erre a csomagolás szintén fel kell hívja a figyelmedet. A nagyobb magokat általában nem elszórni kell, hanem be kell nyomni őket a talajba, hogy kicsírázhassanak. Ha ezzel is megvagy, akkor a pumpás flakonnal nedvesítsd be a talaj felszínét, hogy alaposan átnedvesedjen – a pumpából kifújt víz nem zavarja a magokat.

hirdetes

Fontos, hogy a tálca ekkor már az alátéten legyen, hogy a plusz víznek legyen hová folynia a vízelvezető nyílásokon keresztül. Végül helyezd a tálcát egy napos ablak mellé. A legjobb egy déli ablak, északiban nem kap majd elég fényt (a keleti és nyugati ablakok határesetek, de ha süt rájuk a nap, akkor megfelelnek). Helyezd a műanyag fedőt/fóliát a tálcára. A mikrozöldségek gondozásáról a következő oldalon fogok beszélni! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


9/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a borok eredetvédelmi szabályairól szóló 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet módosításáról A... Tovább

vízkapacitás (VK)

a talaj mennyiséggel jellemezhető víztartó képessége. A maximális v. (VKmax) az a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség