A zöldségek színesek, most kiderül, miért!

Miért színesek a zöldségek?

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A növények is védekeznek a maguk módján a nap káros sugarai ellen. Védőanyagaik fontos csoportját képezik a karotinoidok, e természetes festékanyagok. Nekik köszönhetik eleven színűket a gyümölcsök, a zöldségek, a virágok, a levelek. A karotinoidok nem csupán az A-vitamin előanyagai, hanem természetes, zsírban oldódó antioxidánsok is. Az emberi szervezet nem képes az előállításukra, pedig egészségünk szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok és az ásványi anyagok.

Miből adódik a zöldségek színe?

Zöldségek színe

Már a XIX. században foglalkoztatta a kutatókat, mitől piros a paprika, ám a karotinoidok kutatása csak a XX. század elején, az A-vitamin (retinol) felfedezése után élénkült meg. E vegyületeket az 1950-es évek óta alkalmazzák élelmiszer-színezékek előállítására.

Milyen hatások miatt színesek a zöldségek?

Karotinodok

A karotinoidok nem csupán az A-vitamin előanyagai, hanem természetes, zsírban oldódó antioxidánsok is. Az emberi szervezet nem képes az előállításukra, pedig egészségünk szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok és az ásványi anyagok. A karotinoidok javítják az immunrendszer védekező mechanizmusát, segítenek lekötni a szervezetben a helytelen életmód miatt keletkező felesleges szabad gyököket, amelyek a daganatok, a szív- és érrendszeri, a szem-, nyálkahártya- és bőrbetegségek, allergiák okozói. A növények önmagukban nem tartalmaznak A-vitamint, a zöldségekkel, gyümölcsökkel elfogyasztott karotinoidok néhány fajtája azonban képes átalakulni e fontos vitaminná. Nyersen csak 5-10%-uk, párolva 30-50%-uk szívódik fel, a legjobban (70%-ban) akkor hasznosulnak, ha passzírozva vagy pürének elkészítve fogyasztjuk őket.

Béta-karotin

A béta-karotin festi sárgára többek között a répát, sárgabarackot, sárgadinnyét és sütőtököt, de megtalálható a tojássárgájában, spenótban és brokkoliban is. Segít a szem- és bőrpanaszok kezelésében, egészségesen tartja a hajat, a fogakat és a fogínyt. Gyorsítja a növekedést és a csontfejlődést. Védi a száj, orr, garat, légcső és tüdő nyálkahártyáját. A béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor- és vastagbéldaganatok száma.

Likopin

Likopinban a piros gyümölcsök gazdagok, például a meggy, cseresznye, eper, málna, retek vagy a dinnye, de leginkább a paradicsom. A likopin rendkívül jól használható a petefészek, tüdő, prosztata és az erek betegségeinek megelőzésére, gyógyítására. A nyersen fogyasztott paradicsomból nagyon kevés hasznosul, a hőkezelt paradicsomtermékekből – ivóléből, sűrítményből, ketchupból – 2,5-szer több szívódik fel a szervezetben.

 

Lutein és zeaxantin

Lutein és zeaxantin a brokkoliban, spenótban, sóskában, kelkáposztában, kiviben, továbbá a sütőtökben és piros húsú paprikában fordul elő leginkább. Fogyasztásukkal javíthatunk éleslátásunkon, késleltethetjük az idős kori makula degenerációt, a szürkehályog kialakulását. Elősegítik a számítógép- és tévéképernyő által próbára tett szem egészségének megőrzését, mivel karbantartják annak érrendszerét.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízgazdálkodás

1.(kult.) A vízzel kapcsolatos igazgatási, hatósági, gazd., műszaki, tudományos tevékenység.... Tovább

heparin

a kötőszövete hízósejtek által termelt véralvadást gátló anyag; a protrombinnak trombinná... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Zöldség