Miért sárgul az orchidea levele? Orchidea levélsárgulás oka, ezért sárgul meg az orchidea levele

Emiatt sárgul meg az orchidea levele- 7 dolog, amit érdemes elkerülni!

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Miért sárgul az orchidea levele?

Miért sárgul az orchideám levele?- Öntözési problémák

Ha a levelek ráncosak és kedvetlenek, a növény nagy valószínűséggel kiszáradt. Azonban azt is fontos figyelembe venni, hogy a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, ami viszont a levelek sárgulását okozhatja. Csak akkor öntözd meg a növényt, ha a táptalaj felső része megszáradt, és a gyökerei fehérek. Győződj meg arról, hogy elegendő lyuk van az edényben a megfelelő vízelvezetéshez. Ha orchideád gyökérrothadásban szenved, de úgy látod, hogy a növénynek még vannak egészséges zöld gyökerei, vágd le a rothadt gyökereket, és ültesd át a növényt egy új orchidea virágcserépbe. A gyökérrothadásról, kezeléséről itt olvashatsz részletesen!

Miért sárgul az orchideám levele?- Táplálkozási hiányosságok

Az orchideáknak nyáron szükségük van műtrágyára, általában minden harmadik-negyedik héten hígított orchidea műtrágyára. Ha az orchideák nem kapnak elegendő nitrogént és magnéziumot, gondot okoz a klorofilltermelés, és a levelek megsárgulnak. Ha az orchidea levelei sárgulni kezdenek a hegyek és az oldalak körül, akkor a növény valószínűleg kevés nitrogént, magnéziumot vagy mindkettőt kap. Rendszeresen etesd nyáron, de ősszel és télen, valamint a tavaszi virágzási időszakban hagyd abba a műtrágyát. 

Miért sárgul az orchideám levele?- Bakteriális vagy gombás betegségek

A levelek sárgulását gombás fertőzés okozhatja, amely a levelek alján lévő sárguló területekként kezdődik. Ha a levelek sárgák, és kellemetlen szagot észlelsz mellé, az bakteriális vagy gombás fertőzés lehet. A legtöbb esetben a túl sok öntözés okozza, és végül korona-, gyökér- vagy szárrothadáshoz vezethet. Ha azt gyanítod, hogy gombás vagy bakteriális probléma, válaszd el az orchideát más növényektől, hogy megakadályozza a betegség terjedését. Steril olló segítségével távolítsd el az érintett területet. Permetezd a növényt gombaölő szerrel, hogy segíts leküzdeni a gombás problémákat.

Miért sárgul az orchideám levele?- Kártevő problémák

A különböző kártevők gyakori megszállói a lepkeorchideáknak. Gyorsan szaporodnak és terjednek. Gyakran nehéz észrevenni őket, hacsak nem vizsgáljuk meg őket alaposan egy nagyítóval, vagy nézünk alaposan a levelek alá. A lehetséges kártevő-invázió gyakori árulkodó jelei közé tartozik a hevederes vagy elszíneződési foltok, ahol a bogarak táplálkoznak a lombozaton. Sok ilyen kis bogarat lemoshatunk erős vízfújással. Ezen kívül fizikailag töröljük le a leveleket egy vízzel megnedvesített törlőkendővel vagy papírtörlővel. Jelentős fertőzés esetén permetezzük be a növényeket kertészeti olajjal, például neemolajjal vagy rovarölő szappannal. A legjobb idő a permetezésre a reggel. 15-30 perc elteltével mossuk le a szappant, vagy olajat, mielőtt a nap intenzív sugarai elérnék a növényt. A fertőzött növényeket értelemszerűen tartsuk távol egészséges növényektől
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hosszúgyapjas húsjuhok

Angliában a helyi fajták nemesítésével állították elő hús hasznosítású fajtákat. A... Tovább

1/2007. (I. 9.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultság országos tartalékáról szóló 93/2005.... Tovább

Tovább a lexikonra
virág