Mi okozza a gyökérrothadást, gyökérrothadás okai, gyökérrothadás megelőzése, gyökérrothadás ellen

hirdetes

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A gyökérrothadás az egyik legkárosabb betegség, amelytől szobanövényeink szenvedhetnek, és sajnos nagyon gyakori jelenség is. Ez a fertőzés szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. A megelőzés a legjobb politika, de a betegség megállítható, ha időben észlelik. Mutatjuk, hogy mitől alakul ki a gyökérrothadás, azaz mit kell tenned annak érdekében, hogy elkerüld!

Mi okozza a gyökérrothadást?

Mi az a gyökérrothadás?

Kezdjük az elején! A gyökérrothadás akkor következik be, amikor a növény gyökerei bomlásnak indulnak a kórokozók miatt. A betegség az érintett gyökereket barna vagy fekete péppé változtatja, amely nem képes tápanyagot szállítani a növény többi részéhez. Előrehaladása végzetes. A gyökérrothadás gyorsan átterjedhet a növény többi részére. A betegséget számos különböző vírus, baktérium, gomba és oomycetes (vízi penészgomba) okozhatja. Néhány gyakori rosszfiú a Fusarium, a Pythium, a Phytophthora és a Rhizoctonia – de ez nem számít az alapkezelés szempontjából. A cserépben tartott szobanövények különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a mesterséges környezet ugyanis elősegíti a kórokozók szaporodását,  de világszerte óriási gazdasági károkat okoz a probléma.

Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadó kórokozók nedvességben szaporodnak, így az átázott körülmények általában elősegítik a problémát. Mutatjuk mely tényezők jelentenek különösen veszélyt a gyökérrothadás szempontjából!

Gyökérrothadás okai: Túlöntözés

Ez a legnagyobb: ha egy növénynek több vizet adunk, mint amennyit elbír, az a klasszikus rothadás módszer. A túlöntözés egyrészt megfojtja a gyökereket, másrészt csökkenti a talaj oxigénszintjét, hatékonyan terítve az opportunista kórokozókat.

Gyökérrothadás okai: Gyengén vízelvezető talaj

A nehéz talajok megtartják a vizet. A legtöbb növény számára kifejezetten ajánlott a jól vízelvezető talaj: az állandóan nedves gyökerek gyökérrothadást okoznak.

hirdetes

Gyökérrothadás okai: Nem megfelelő vízelvezetés

A szobanövények cserepeinek vízelvezető lyukakkal kell rendelkezniük, hogy a felesleges víz távozhasson. A kövek aljára helyezése nem működik: csak egy réteg pangó vizet őriz meg a gyökerek alatt.

Gyökérrothadás okai: Túl méretes ültető edények

Lehet, hogy kísértést érezhetsz, hogy extra termőteret adj növényeidnek (és megkíméld magad a jövőbeli átültetési erőfeszítésektől), de ez általában nem jó ötlet. A felesleges talaj problémákat szülhet, mivel az üres hely vizes holtzónává válhat.

Gyökérrothadás okai: Nem megfelelő cserepek

Az agyagedények nehézkesek lehetnek, de van egy nagy előnyük: vízáteresztőek. A víz a falakon keresztül elpárologhat, hogy a talaj lélegezzen. A nem porózus edények, mint például a műanyag vagy üvegezett edények, felfogják a nedvességet, és elősegítik a nedvességet.

Gyökérrothadás okai: Hűvös hőmérsékletek

A rendszeres öntözés túl sok lehet, ha a hőmérséklet csökken. Lehet, hogy ez nem probléma otthonod szabályozott klímájában, de ne feledd, hogy melegebb időben a vízfogyasztás és a párolgás is magasabb.

Gyökérrothadás okai: Gyenge légáramlás

A levegő keringése növeli a párolgási sebességet is: a pangó levegő átázott talajhoz vezethet. Ezt a problémát a növények csoportosítása okozhatja, mert a zsúfoltság rossz szellőzéshez és a talaj túl sokáig nedves maradásához is vezethet.

hirdetes

Gyökérrothadás okai: Túl mélyre ültetés

Sok fajnál a szár eltemetése pusztulást idéz elő. Ez nem minden növényre igaz – némelyik az eltemetett szár mentén gyökerezik –, de érdemes ellenőrizni a szobanövény specifikációit, mielőtt csökkentenénk az ültetési mélységet.

Gyökérrothadás okai: Szezonon kívüli öntözés

Sok növénynek vannak szezonális időszakai, amikor növekedésük lelassul vagy nyugalmi állapotba kerülnek. Ezekben az időkben kevesebb vizet igényelnek, így ugyanazon öntözési ütemezés folytatása nem szándékos túlöntözéshez vezethet.

Gyökérrothadás okai: Szennyezett eszközök

Fontos, hogy az eszközöket mindig fertőtleníteni kell, mielőtt más növényekkel újra felhasználnánk. A kórokozók cserepekhez, ollókhoz, simítókhoz és egyéb eszközökhöz tapadnak, és könnyen átugorhatnak más növényekre, ha nem sterilizálják őket.

Gyökérrothadás okai: Beteg növények vásárlása

Nem egy kertészeti tragédia kezdődött azzal, hogy hazavittek egy beteg növényt. A gyökérrothadás korai stádiumát nehéz lehet kimutatni, de mindenképpen kerüld el azokat a növényeket, amelyek levelei fonnyadnak vagy a száron puffadtak. 

Érdekel milyen tünetei vannak a gyökérrothadásnak, és ami a legfontosabb, hogyan lehet kezelni? Ebben a cikkben írtunk a gyökérrothadás kezeléséről! 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

2023-11-27

4 télálló növény az ablakba - muskátli helyett

Kerestem néhány télálló növényt, amire lecserélhetem a muskátlit, hiszen a párkány télen sem maradhat üresen, ugye? Csak én imádom az ablakba tenni a virágokat?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gépcsoport

az azonos célra munkába állított két v. több együtt dolgozó gépből álló egység... Tovább

kazalmetsző (szénavágó)

Y alakúan kiképzett nyeles kéziszerszám: a kazalban tárolt szénafélék adagolására,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés virágtermesztés Zöldség