Mi okozza a gyökérrothadást, gyökérrothadás okai, gyökérrothadás megelőzése, gyökérrothadás ellen

hirdetes

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A gyökérrothadás az egyik legkárosabb betegség, amelytől szobanövényeink szenvedhetnek, és sajnos nagyon gyakori jelenség is. Ez a fertőzés szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. A megelőzés a legjobb politika, de a betegség megállítható, ha időben észlelik. Mutatjuk, hogy mitől alakul ki a gyökérrothadás, azaz mit kell tenned annak érdekében, hogy elkerüld!

Mi okozza a gyökérrothadást?

Mi az a gyökérrothadás?

Kezdjük az elején! A gyökérrothadás akkor következik be, amikor a növény gyökerei bomlásnak indulnak a kórokozók miatt. A betegség az érintett gyökereket barna vagy fekete péppé változtatja, amely nem képes tápanyagot szállítani a növény többi részéhez. Előrehaladása végzetes. A gyökérrothadás gyorsan átterjedhet a növény többi részére. A betegséget számos különböző vírus, baktérium, gomba és oomycetes (vízi penészgomba) okozhatja. Néhány gyakori rosszfiú a Fusarium, a Pythium, a Phytophthora és a Rhizoctonia – de ez nem számít az alapkezelés szempontjából. A cserépben tartott szobanövények különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a mesterséges környezet ugyanis elősegíti a kórokozók szaporodását,  de világszerte óriási gazdasági károkat okoz a probléma.

Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadó kórokozók nedvességben szaporodnak, így az átázott körülmények általában elősegítik a problémát. Mutatjuk mely tényezők jelentenek különösen veszélyt a gyökérrothadás szempontjából!

Gyökérrothadás okai: Túlöntözés

Ez a legnagyobb: ha egy növénynek több vizet adunk, mint amennyit elbír, az a klasszikus rothadás módszer. A túlöntözés egyrészt megfojtja a gyökereket, másrészt csökkenti a talaj oxigénszintjét, hatékonyan terítve az opportunista kórokozókat.

Gyökérrothadás okai: Gyengén vízelvezető talaj

A nehéz talajok megtartják a vizet. A legtöbb növény számára kifejezetten ajánlott a jól vízelvezető talaj: az állandóan nedves gyökerek gyökérrothadást okoznak.

hirdetes

Gyökérrothadás okai: Nem megfelelő vízelvezetés

A szobanövények cserepeinek vízelvezető lyukakkal kell rendelkezniük, hogy a felesleges víz távozhasson. A kövek aljára helyezése nem működik: csak egy réteg pangó vizet őriz meg a gyökerek alatt.

Gyökérrothadás okai: Túl méretes ültető edények

Lehet, hogy kísértést érezhetsz, hogy extra termőteret adj növényeidnek (és megkíméld magad a jövőbeli átültetési erőfeszítésektől), de ez általában nem jó ötlet. A felesleges talaj problémákat szülhet, mivel az üres hely vizes holtzónává válhat.

Gyökérrothadás okai: Nem megfelelő cserepek

Az agyagedények nehézkesek lehetnek, de van egy nagy előnyük: vízáteresztőek. A víz a falakon keresztül elpárologhat, hogy a talaj lélegezzen. A nem porózus edények, mint például a műanyag vagy üvegezett edények, felfogják a nedvességet, és elősegítik a nedvességet.

Gyökérrothadás okai: Hűvös hőmérsékletek

A rendszeres öntözés túl sok lehet, ha a hőmérséklet csökken. Lehet, hogy ez nem probléma otthonod szabályozott klímájában, de ne feledd, hogy melegebb időben a vízfogyasztás és a párolgás is magasabb.

Gyökérrothadás okai: Gyenge légáramlás

A levegő keringése növeli a párolgási sebességet is: a pangó levegő átázott talajhoz vezethet. Ezt a problémát a növények csoportosítása okozhatja, mert a zsúfoltság rossz szellőzéshez és a talaj túl sokáig nedves maradásához is vezethet.

hirdetes

Gyökérrothadás okai: Túl mélyre ültetés

Sok fajnál a szár eltemetése pusztulást idéz elő. Ez nem minden növényre igaz – némelyik az eltemetett szár mentén gyökerezik –, de érdemes ellenőrizni a szobanövény specifikációit, mielőtt csökkentenénk az ültetési mélységet.

Gyökérrothadás okai: Szezonon kívüli öntözés

Sok növénynek vannak szezonális időszakai, amikor növekedésük lelassul vagy nyugalmi állapotba kerülnek. Ezekben az időkben kevesebb vizet igényelnek, így ugyanazon öntözési ütemezés folytatása nem szándékos túlöntözéshez vezethet.

Gyökérrothadás okai: Szennyezett eszközök

Fontos, hogy az eszközöket mindig fertőtleníteni kell, mielőtt más növényekkel újra felhasználnánk. A kórokozók cserepekhez, ollókhoz, simítókhoz és egyéb eszközökhöz tapadnak, és könnyen átugorhatnak más növényekre, ha nem sterilizálják őket.

Gyökérrothadás okai: Beteg növények vásárlása

Nem egy kertészeti tragédia kezdődött azzal, hogy hazavittek egy beteg növényt. A gyökérrothadás korai stádiumát nehéz lehet kimutatni, de mindenképpen kerüld el azokat a növényeket, amelyek levelei fonnyadnak vagy a száron puffadtak. 

Érdekel milyen tünetei vannak a gyökérrothadásnak, és ami a legfontosabb, hogyan lehet kezelni? Ebben a cikkben írtunk a gyökérrothadás kezeléséről! 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-26

Hogyan tehetjük savasabbá a talajt – 7 egyszerű módszer a talaj pH-értékének módosítására

Hozzuk létre a megfelelő talaj pH-t savkedvelő növényeink számára. Bár túl technikai feladatnak hangzik, ezzel az egyszerű útmutatóval könnyű lesz a dolgod!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

koraellés

életképes, de még nem teljesen érett magzatnak a vemhességi időnél korábban való... Tovább

alaptevékenység

a mg. üzem alapvető feladatát jelentő termelő, valamint a termelést kiszolgáló ténykedés. ... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés virágtermesztés Zöldség