Ezúton szeretnénk bemutatni egy a rendkívül érdekes, Amerikából származó könnyűszerkezetes építési módot

Mezőgazdasági épületek a leggyorsabban és legolcsóbban

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezúton szeretnénk bemutatni egy a rendkívül érdekes, Amerikából származó könnyűszerkezetes építési módot. Az építési rendszer mintegy 15 éve került hazánkba a Dunai Vasmű által. A technológia mai tulajdonosa a DAV Mérnöki Kft, ahol a saját mérnöki kapacitásokat kihasználva új felhasználási területek és gazdaságos kialakítási módok kerültek kifejlesztésre. A megvalósult épületek megépítése és üzemeltetése során szerzett tapasztalatokat felhasználva folyamatos innovációval korszerűbb és probléma mentesebb megoldások alkalmazása indult meg.
Mezőgazdasági épületek a leggyorsabban és legolcsóbban, lemeztekercs

A rendszer lényege


A rendszer lényege az egyszerűségében rejlik. A gyártó gép tulajdonképpen egy dízelmotor meghajtású mobil lemezalakító hengersor. Ez a gép készíti el a helyszínre szállított 0,8-1,0 mm vastag horganyzott lemeztekercsből az egyes – 12 inch széles – dongaíveket. A dongaívek csavarok és egyéb kötőelemek nélkül 10 bar víznyomást is bíró korcolással illeszkednek. A rendszer sajátossága, hogy a kész épületek egyéb tartószerkezet nélkül, gyakorlatilag a héjazat kialakításával válnak teherhordóvá. A kész épületek fesztávolsága 9 m-től 24 m-ig szabadon válaszható. A dongaívek ívmagassága a fesztávolság 15-40%-a között választható meg. A hosszméret 30 cm-es lépcsőkben bármeddig növelhető. Az épületek bármikor utólagos hőszigeteléssel is elláthatók így egy esetleges funkcióváltás az épület szerkezeteibe való beavatkozás nélkül megoldható. Igény esetén a dongaíveket a RAL színskála szerinti bevonatos lemezekből is el lehet készíteni a magasabb építészeti követelmények figyelembe vételével.

Magyarország


Az elmúlt 15 év alatt több mint 140 épület épült meg Magyarországon ezzel a technológiával. Az épületek gyorsaságára jellemző adat, hogy egy 1000 m2-es épület felépítményének komplett kivitelezése 2 hét alatt elkészül beleértve a felvonulást, gyártást és az épületszerelését is.

 

Fő felhasználási területek:térlefedés, szóródó anyag tárolás, mezőgazdasági sík gabonatárolók, állattartási épületek, lovardák, sportpályák lefedése, burgonyatárolók, raktárak, géptárolók, hűtőházak.

A fent leírt donga ívszerkezetből épült épületeket a többi építési módhoz viszonyított alacsonyabb ára teszi vonzóvá. Magyarországon egyedül a DAV Mérnöki Kft rendelkezik a technológia szereléséhez és a mezőgazdasági pályázatokhoz szükséges Építőipari Műszaki Engedéllyel A-108/1999. sz. alatt. Az építési rendszerrel kapcsolatos tervezési és kivitelezési feladatokat a DAV Mérnöki Kft saját alkalmazottaival látja el, így az árajánlattól kezdve az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésén át a kulcsátadásig a project magvalósításának teljes folyamata egy kézben van. A rendszerről és az így kialakított épületekről bővebb felvilágosítással a DAV Mérnöki Kft szolgál a (25) 508-409 és a (20) 915-6001 telefonszámon illetve a davmernoki@davmernoki.hu e-mail címen. A rendszerről még több információt a www.davmernoki.hu internetes oldalon találhatnak.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

E-misszió

Állatvédõ szervezet Az E-misszió Egyesületet 30 fiatal alapította 1986-ban,... Tovább

ló fogazata

a lovak fogazata zománcredős, növényevő típusú. A méneknek ált. 40, a kancáknak 36 foguk... Tovább

Tovább a lexikonra