Mesebeli falvakba kalauzolunk el titeket!

5 + 1 csodálatosan szép, mesebeli falu

Hihetetlenül csodálatosak ezek a falvak, szinte rejtve maradtak a szem elől, de ha ellátogatsz ide, akkor nem is akarsz soha többé hazamenni! Sokan nem is hiszik el, hogy ezek a falvak léteznek, tényleg olyan némelyik, mintha egy mesébe csöppentünk volna! Neked melyik tetszik a legjobban?


Ismerd meg a világ legszebb falvait!

1. Jane Qing

A Jangce torkolatánál található ez a nem mindennapi szellemfalu. Itt évszázadokon keresztül folyt a halászás, mára azonban teljesen lakatlanná vált, az emberek ugyanis mindegy szálig eltűntek a faluból és átadták a természetnek az épületeket. Ennek legfőképpen az volt az oka, hogy megváltoztak a földrajzi és gazdasági körülmények, így a legtöbb halászfalu az enyészetté vált, az emberek vagy elmentek, vagy el kellett menniük.

A Gouqi-szigeten található falu életében hatalmas változást okozott a természet, egyrészt félelmetes, másrészt pedig gyönyörű ez a látvány. Sok-sok év alatt a természet visszahódította azt, ami eredetileg is az övé volt, az épületeket teljesen benőtték a növények, meseszép! A következő oldalon megismerheted a többi csodát is!

Ismerd meg a világ legszebb falvait!

Bled Északnyugat-Szlovéniában, a Felső-Krajna régióban, a Júliai-Alpokban található, kedvelt turistaközpont. A település területe már a kőkorszak óta lakott. A bledi vár első említése II. Henrik 1004. április 10-re datált adományozó levelében található, mikor Uelden néven I. Albuin brixeni püspöknek adományozta a vidéket. Bled 1996-ban lett önálló község. 2000-ben ide tette székhelyét a IEDC-Bled School of Management, a „dél-és közép-európai Harvard”. Bled legnagyobb turisztikai attrakciója a gleccser vájta Bledi-tó.

Felette egy szirten pedig az emblematikus Bledi vár látható. A 19. század második felében Arnold Rikli (1823–1906) svájci üzletember jelentősen hozzájárult a város turisztikai fejlődéséhez. Az enyhe éghajlat miatt Bledet már számos arisztokrata látogatta akkoriban a világ minden tájáról. Ma fontos kongresszusi és sportközpont (golf, horgászat, lovaglás), valamint hegyi túrák kiindulópontja, melyek egy része a közeli Triglav Nemzeti Parkba vezet a Vintgar-szurdok felé.

A tó közepén egy kis szigeten áll a Nagyboldogasszony-templom. A szigetről gyakran hallani harangzengést, mivel az a hiedelem, hogy aki háromszor megrántja a harang kötelét, annak nagy szerencséje lesz. A szigeten már az őskorból való nyomokat is találtak. A templom előtt itt állt Živa, a szláv szerelem- és termékenység istennő szentélye. A szigetre csónakkal, vagy a helyi, Pletna nevű bárkával lehet eljutni.

Ismerd meg a világ legszebb falvait!

Gásadalur település Feröer Vágar nevű szigetén található, közigazgatásilag Sørvágur községhez tartozik. Gásadalur egy legenda szerint egy Gasa nevű asszonyról kapta a nevét. Gasa egy gazdag kirkjubøuri nő volt a 12. században. Ő birtokolta fél Streymoyt, de amikor kiderült, hogy böjt idején húst evett, birtokát elvesztette az egyház javára. Ezután költözött Vágarra.

A falu első írásos említése az 1350-1400 között írt Kutya levélben található. 1833-ban alapították meg a falu területének északi részén Víkart, amely azonban 1910-re a kedvező gazdálkodási körülmények ellenére is elnéptelenedett, mivel megközelítése nagyon nehéz volt. 1940-ben lépcsőt építettek a tengerpartról a faluba, amely jóval feljebb fekszik. A települést elnéptelenedés fenyegette, ezért 2006-ban kifúrták a Gásadalstunnilin alagutat, amely bekapcsolja a sziget közúthálózatába. 2005. január 1-je óta Sørvágur község része, előtte Bøur községhez (Bíggjar kommuna) tartozott.

Ismerd meg a világ legszebb falvait!

Kappadókia egy Kis-Ázsiában fekvő terület ősi neve, melyet délen a Toros-hegység, északon a Fekete-tenger, keleten az Eufrátesz határolt. A térség részét képezte az asszírok által Hattumnak nevezett földrajzi és politikai egységnek, és körülbelül megegyezik a Hettita Birodalom korának Felső-Hatti nevű régiójával. Kappadókiában találhatóak a híres földalatti városok, melyek az első keresztények búvóhelyei voltak. Ma turistalátványosságnak számítanak, de néhány lakást szállodaként is üzemeltetnek, illetve akár meg is lehet vásárolni néhányat.

Népszerű és a világon egyedülálló látványosságok a számtalan, furcsa alakú "Tündérkémények", a Göreme Völgy holdbéli vidéke, a Göreme Nemzeti Park, a sziklatemplomok, Kaymakli és Derinkuyu föld alatti városai, a Zelve völgy, Avanos (edények), az Uchisar sziklaerőd, az Ihlara völgy és Soglani. Egyre népszerűbbek a kerékpáros és lovaglótúrák a területen. Évente 850 000 külföldi és 1 millió török turista látogat Kappadókiába.

A kappadókiai tájak a filmeseket is megihlették; 1983-ban itt forgatták a Yor, the Hunter from the Future c. sci-fi filmet, és sokak szerint a Csillagok háborúja díszleteihez is felhasználtak kappadókiai motívumokat, de Török Ferenc Isztambul című filmjében is szerephez jut.

Ismerd meg a világ legszebb falvait!

Manarola Olaszországban, Liguria régióban, La Spezia megyében található, közigazgatásilag frazione, Riomaggiore része. 1997 óta a közeli Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel, valamint a Cinque Terre többi településével együtt az UNESCO Világörökségének része. Manarola és Riomaggiore között húzódik a sziklás tengerparton végigfutó keskeny gyalogosút, a Via dell’Amore (jelentése a szerelem útja), amelyet világszerte az egyik legszebb tengerparti sétánynak tartanak.

Az út 1920-ban jött létre a két település közötti vasúti alagút építésekor. Ezen keresztül közelítették meg a két település között kialakított raktárt, amelyben a robbantáshoz szükséges dinamitot tárolták. Az építkezés befejezése után a két település lakói továbbra is használták. Nevét az 1970-es években elhelyezett padok után kapta, amelyekre egymásba szerelmes görög és római mitológiai alakokat festettek.

Ismerd meg a világ legszebb falvait!

Monemvaszia görög település volt, a Bizánci Birodalom idején vált jelentős erődítménnyé, fontos támaszponttá, amely híres volt bevehetetlenségéről. Eredetileg sziklás szigetre épült, de ma már út köti össze a közeli parttal. Az újgörög történelemben is hatalmas jelentősége van. Ez volt az utolsó szabad bizánci város és egyben az első, amely felszabadult az oszmán uralom alól. Görög telepesek alapították 583-ban, a Peloponnészoszi-félsziget délkeleti részén, Lakónia tartományban, miután I. Justinianus idejében Bizánc a Balkán védelmét elhanyagolta és a görög lakosság a szlávok és avarok támadásainak volt kitéve.

Ebben a városban írták a jelentős Monemvasiai Krónikát. A város az elkövetkező évszázadokban a Bizánci Birodalom fontos erősségévé, sőt mentsvárává vált és az elszlávosodó Peloponnészoszi-félszigetet visszahódító bizánciak támaszpontjaként szolgált. Az erődítmény sokáig bevehetetlen volt, számtalan arab és az 1147-es normann dítási szándéknak is ellenállt. Azt mesélik, hogy a fellegvárban volt egy búzamező, amely a ciszternákkal együtt lehetővé tette 30 várvédő túlélését akár évekig is.

Miután a Konstantinápoly a negyedik keresztes hadjáratban elesett és latin uralom alá került, Monemvasia szabad bizánci város maradt, és a frankok csak három évi ostrom után tudták bevenni 1249-ben. 1263-ban, csupán tizennégy évvel később a frankoknak vissza kellett adniuk Monemvasiát Mystrasszal együtt a Bizánci Birodalomnak. Konstantinápoly 1453-as meghódítása után csak Misztrász (1460-ig), Trapezusz (1461-ig) ill. Monemvasia (1463-ig) maradt meg a Keletrómai Birodalomból.

Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


26/2006. (IV. 4.) FVM rendelet

a rizs intervenciójáról A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb... Tovább

Gyomirtó Mecomorn 750 SL

Gyomirtó permetező szer kalászosok, szőlő, gyümölcs, len, római kamilla és rét-legelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek