Mérgező kertészeti termékek

12 mérgező termék, amiket soha ne vásárolj kertészeti üzletekben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kertészeti termékek, amik mérgezők

4. Műanyag kerti öntözőcsövek, slagok

A slagok minden kert alapvető eszközei, a PVC öntözőcsövek pedig több méretben is könnyedén beszerezhetők, ráadásul olcsóak, könnyűek, rugalmasak és tartósak a gumiból készült változatokhoz képest. Azonban rugalmasságukért és tartósságukért komoly árat fizetünk – az egészségünket. Az olyan adalékanyagok, mint például a BPA és a ftalátok teszik szívóssá és hajlékonnyá ezeket a csöveket, és ezek felelősek az egészségügyi kockázatokért is.

A ftalátok károsítják az endokrin rendszert, más szóval beavatkoznak a test hormonális működésébe. Sokak szerint a mellrák kialakulásához is közük van. Károsak továbbá a magzatok fejlődésére, és koraszülést eredményezhetnek. Negatív hatásuk lehet a fiúgyermekek egészségére (viselkedés, elváltozások), amely hatások a gyerekkor későbbi szakaszaiban is fennállhatnak. A ftalátok nem ragaszkodnak erősen a PVC-hez, ezért könnyedén átmosódhatnak a vízbe és a levegőbe is. Mindemellett halmozódó hatásuk van, tehát több kisebb mértékű kitétel hosszú távon veszélyes eredményeket vonhat maga után a későbbiekben.

A BPA a Biszfenol A rövidítése, ami egy műanyagokban található meglehetősen mérgező vegyi anyag. Gyakran kötik agyi rendellenességekhez, a tanulóképesség csökkenéséhez, illetve májproblémákhoz, de a prosztata mirigy fejlődésére is káros hatással lehet magzatok és fiatal fiúgyermekek szervezetében. Magas vérnyomást is okozhat. A PVC slagok legnagyobb problémája, hogy a víz sokáig áll bennük. Ez több méreganyag átmosását jelenti a vízbe, akár extrém mennyiségekben is, különösen a napsütötte meleg részeken. A tesztek a PVC csövekben tárolt vízben nagy mennyiségű ólmot és BPA-t találtak, gyakran az ivóvízben megengedett mennyiség 15-20-szorosát.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zavara alkánok (paraffin-szénhidrogének)

telített, nyílt szénláncú ->szénhidrogének, a szénatomok között csak egyes kötés... Tovább

Baross-féle talajművelési rendszer

Baross László a húszas években a békés megyei Bánkút viszonyai között dolgozta ki a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Növényvédelem