Mérgező kertészeti termékek

hirdetes

12 mérgező termék, amiket soha ne vásárolj kertészeti üzletekben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Kertészeti termékek, amik mérgezők

4. Műanyag kerti öntözőcsövek, slagok

A slagok minden kert alapvető eszközei, a PVC öntözőcsövek pedig több méretben is könnyedén beszerezhetők, ráadásul olcsóak, könnyűek, rugalmasak és tartósak a gumiból készült változatokhoz képest. Azonban rugalmasságukért és tartósságukért komoly árat fizetünk – az egészségünket. Az olyan adalékanyagok, mint például a BPA és a ftalátok teszik szívóssá és hajlékonnyá ezeket a csöveket, és ezek felelősek az egészségügyi kockázatokért is.

A ftalátok károsítják az endokrin rendszert, más szóval beavatkoznak a test hormonális működésébe. Sokak szerint a mellrák kialakulásához is közük van. Károsak továbbá a magzatok fejlődésére, és koraszülést eredményezhetnek. Negatív hatásuk lehet a fiúgyermekek egészségére (viselkedés, elváltozások), amely hatások a gyerekkor későbbi szakaszaiban is fennállhatnak. A ftalátok nem ragaszkodnak erősen a PVC-hez, ezért könnyedén átmosódhatnak a vízbe és a levegőbe is. Mindemellett halmozódó hatásuk van, tehát több kisebb mértékű kitétel hosszú távon veszélyes eredményeket vonhat maga után a későbbiekben.

hirdetes

A BPA a Biszfenol A rövidítése, ami egy műanyagokban található meglehetősen mérgező vegyi anyag. Gyakran kötik agyi rendellenességekhez, a tanulóképesség csökkenéséhez, illetve májproblémákhoz, de a prosztata mirigy fejlődésére is káros hatással lehet magzatok és fiatal fiúgyermekek szervezetében. Magas vérnyomást is okozhat. A PVC slagok legnagyobb problémája, hogy a víz sokáig áll bennük. Ez több méreganyag átmosását jelenti a vízbe, akár extrém mennyiségekben is, különösen a napsütötte meleg részeken. A tesztek a PVC csövekben tárolt vízben nagy mennyiségű ólmot és BPA-t találtak, gyakran az ivóvízben megengedett mennyiség 15-20-szorosát.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

További cikkek ebben a témában


béklyó

régebben a legelő állatok mellső lábára erősített lánccal v. kötéllel akadályozták... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Növényvédelem