A legtöbbünk számára kertünk egy biztonságos, nyugtató menedéket jelent, a természet közelében és távol a mindent beszennyező iparosodástól. Azonban úgy tűnik, hogy szinte lehetetlen elbujdosni a modern világ hosszú karjai elől, amelyek látszólag még itt is utolérnek bennünket, mérgező vegyszerekkel teletöltve kertünket.
![Mérgező termékek kertészetekben Kertészeti termékek, amik mérgezők](/kep/730x400/73728.jpg)
Valójában tudtunkon kívül saját magunk hozzuk be őket kertünkbe, méghozzá miután pénzt adtunk ki értük a kertészeti vagy mezőgazdasági üzletekben. Fontos tehát, hogy felismerd ezeket a szennyező anyagokat, és messze elkerüld őket. Ez különösen akkor kritikus, ha kertedben termesztett növényeid termését el szeretnéd fogyasztani, vagy ha gyerekek és háziállatok is a közelükbe férkőzhetnek.
1. „Organikus” rovarirtók
A legtöbben tartózkodnak a vegyi rovarirtóktól, hiszen ezek mérgező hatása közismert, de ugyanekkor biztonságosnak tartják a növényi alapú készítményeket. Az organikus azonban nem feltétlenül egyenlő a nem mérgezővel. Itt van például a piretrin. Ezt a vegyületet egy Kelet-Afrikában honos krizantémfajtából nyerik ki, és rovarriasztó illetve rovarölő tulajdonságairól ismert. Azonban a kártevőkkel együtt a jótékony rovarokat is elpusztítja, mint például a méheket vagy a lepkéket is.
A legtöbb magát organikusnak valló rovarirtó szer valójában nem is piretrint, hanem annak egy mesterséges változatát, piretroidokat tartalmaz. Ezek a vegyület az ösztrogénhoz hasonlók, és gyakori használatuk akár mellrákhoz is vezethet. A várandós nők méhében fejlődő magzatok idegrendszerére is káros hatással lehetnek az első trimeszter során. A piretroidokhoz gyakran piperonil-butoxidot is hozzáadnak, megnövelve ezzel hatóerejüket.
A piperonil-butoxid enzimgátló hatással bír, ami különösen a citokróm P450 enzimet tekintve kritikus. a citokróm P450 enzim szinte minden élő szövetben megtalálhatók, köztük az emberi testben is. Kulcsfontosságú szerepük van a hormonszintézisben és a méreganyagok lebontásában illetve hatástalanításában. Ennek az enzimnek a gátlása tehát veszélyt jelenthet az egészségre.