Gondoltad volna hogy a filteres teák mérgezőek is lehetnek?

Mérgező igazság a filteres teákról

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sok esetben hallhatjuk a teákról, hogy a rák elleni küzdelemben is segítenek, tele vannak antioxidánsokkal és nagyjából minden bajra jó. Mi is az igazság? Olvasd el a cikket, te is meg fogsz döbbenni!

Filteres teákról az igazság

Tény, hogy rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek a teák, viszont a nagy márkák bizony többet árthatnak, mint használnak. Ugyanis amikor a teák tele vannak növényvédő szerekkel, akkor nem biztos, hogy a rákellenes hatását fogjuk érezni. Engem is elszomorított, hogy éppen a kedvenc teám tartalmazza a legtöbb növényvédő szert, főleg, hogy tudom, mik a hatásai ezeknek a szereknek.

Mérgező lehet a filteres tea

A legtöbb teát, mely növényvédő szert tartalmaz, úgy tarjuk számon, hogy azok előnyösek az egészségre, de a teák gyártói nem tesznek semmit annak érdekében, hogy ellenőrizzék a bennük lévő méreganyagok mennyiségét. Itt van egy másik egyértelmű példa arra, amikor a profit kerül az emberek egészsége elé. 

 

A “Celestial Seasonings” az egyik legrosszabb a teák közül, ami különösen elszomorít, mert mindig is szerettem ezt a teamárkát. Egy Eurofins nevű cég (világszerte működő analitikus, tesztelő cég) szerint a Celestial Seasonings növényvédőszer tartalma meghaladja az amerikai szövetségi határokat. Miért lenne a Magyarországon kapható márka más? 

 

Méreganyag a filteres teában

Figyelembe véve az összes toxint/ mérget a teákban, nagyon aggasztó a gondolat, hogy az emberek nap, mint nap saját magukat mérgezik velük. Lehetséges, hogy amikor- példának okáért- 1969-ben a Celestial Seasonings nevű tea megjelent a piacon, akkor teljesen természetes és méregmentes volt, hiszen a világon nem használtak annyiféle permetezőszert. Valószínűleg ez lehetett az alapja annak a meggyőződésnek, hogy a természetes teák segíthetnek egészségesebb életet élni. A mai időkben viszont nagyon oda kell figyelnünk és óvatosnak kell lennünk a termékek kiválasztásában. 

 

Más említésre méltó, mérgező növényvédő szereket tartalmazó teák a következők: Tetley, Bigelow, Mighty Leaf, Teavanna, Tazo, Yogi, Davids tea és még sok más. Ezek közül jónéhány Magyarországon is forgalomban van. Nem csak, hogy ezek a teák rengeteg mérgező növényvédő szert tartalmaznak, sokban közülük mesterséges aromák is vannak. 

 

Továbbá, egy nagyon egyszerű módja annak, hogy elrejtsük a nemkívánatos hangzású összetevők listáját az, hogy gyűjtőnévvel illetve beletesszük őket a “természetes aroma” kategóriába, ahová minden “természetes eredetű” alkotóelem tartozik. Tehát: az olyan adalékokat, mint például: a dzsír, kármin (szárított és őrölt Cochina bogarak adnak piros színt az élelmiszereknek) és számos többi adalék, amelyek eredete megkérdőjelezhető. 

Csak azért, mert valamire az van ráírva hogy természetes, nem jelenti azt, hogy fogyasztása jót tesz szervezetünkkel. Ügyelj arra, hogy alaposan olvasd el az összetevők listáját vásárlás előtt!

Igyunk gyógynövényteát

Fel a fejjel, lehet azért még teát inni, csak meg kell keresnünk az organikus teafajtákat a herbáriákban! A legegészségesebbek mindig is a szárított gyógynövényteák maradnak, amennyiben a begyűjtött gyógynövény szennyezetlen gyűjtőterületről származik. Valamint ha a minőségi, organikus teákat választjuk, támogatjuk a “fair trade” szabályainak megfelelő fenntartható gazdálkodási módszereket és farmokat is. 

 

Annak ellenére, hogy ezek egy kicsit drágábbak mint a hagyományos filteres teák, fogyasztásuk akkor is ajánlott! Minél több ember váltja le a hagyományos márkákat, annál nagyobb ütést mérünk a hagyományos teamárkák gyártóira, akik végre megérezhetnék a változó vásárlói gyakorlatot és elveket, a változó idők szeleit! 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dodine hatóanyagú gombaölő szerek

speciálisan varasodás elleni készítményekként hozták forgalomba. A dodine gyógyító... Tovább

kopás

a gépek rendeltetésszerű üzemeltetése folyamán leggyakrabban előf. rongálódás; ált. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek