Erősen mérgező a burgonya termése

hirdetes

Mérgező a burgonya termése – Véletlenül se edd meg!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,SFV

Egészen hihetetlen, de nagyon sokan még ma sem tudják, hogy a burgonya termése igencsak mérgező. Mostani cikkemet mindenkinek ajánlom a figyelmébe, nézzük, mit érdemes tudni a burgonyáról és annak mérgező terméséről! 

A burgonya termése mérgező

A burgonya termése – Az inkáknál kezdődött mindent

Írásomat történelmi áttekintéssel kezdem, ugyanis eléggé érdekes, milyen rögös úton ment keresztül a burgonya az évek alatt. Egészen az inkákig kell visszautaznunk, ugyanis ők tartoztak az első fogyasztók közé. Több száz burgonyatípust tartottak számon, érdekesség, hogy a burgonya főzési ideje egyfajta mértékegységgé vált. Azonban nem csak fogyasztották, hanem jósoltak is a segítségével. Egy tetszőleges burgonyaültetvényt felástak, és ha páros számú gumó találtak a föld alatt, akkor örültek, ha páratlant, akkor viszont rettegtek a közelgő balszerencsétől. 

A burgonya termése – A burgonya megérkezett Európába

hirdetes

A XVI. században, Gonzalo Jimenes de Quesada spanyol felfedező által került a burgonya Európába. Az addig ismeretlen gumót V. Sixtus pápa kapta ajándékba, ő tovább küldte Mons kormányzójának, Sivry-nek. Ő sem tartotta meg, átadta a híres botanikusnak, Charles de L’Écluise-nek. A botanikus neki is látott a munkának, nem sokkal később elkészült a burgonya első növénytani rajzával – a tarafuti nevet adta a burgonyának, mert nagyon hasonlított a szarvasgombához. 

A burgonya termése – Gyilkossági kísérlet, rossz hírnév, a burgonya sötét kora

Sir Walter Raleigh volt az, aki miatt kialakult a burgonya rossz hírneve. Egy félreértés, ami végzetesnek bizonyult, Sir Walter jóindulatból egy burgonya növényt adott ajándékba I.Erzsébet királynőnek. Az arisztokrácia bizonyos csoportja hatalmas lakomát csapott, minden fogásban szerepelt a burgonya, a cél az volt, hogy megismertessék a növényt.

hirdetes

A gond akkor kezdődött, amikor a szakács szemétbe vetette a burgonya gumóit, és csak az erősen mérgező szárakat, terméseket, leveleket főzte meg. Mindenki rosszul lett a lakoma után, a burgonya pedig tiltólistára került. És el is érkeztünk cikkünk legfontosabb témájához, vagyis a burgonya mérgező részeihez, a következő oldalon mindent elmondok a rettegett termésről, érdemes tehát lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


álcázás

az —>anyanevelés sajátos módszere: a méhész a munkásálcát tágasabb sejtbe helyezi... Tovább

hemosziderin

a vörösvérsejteknek a szövetekben történt szétesésekor és a hemoglobin bomlásakor... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek