notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Több tonna mérgezett paprikát ettünk!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem terheli felelősség azt a Békés megyei vállalkozót, aki a határértéknél nagyobb arányban mérgező anyagot tartalmazó paprikát dobott piacra. Tizenhat tonna tv-paprikát - tölteni való zöldpaprikát - hozott be egy Pest megyei cég Marokkóból hazánkba. A zöldségből néhány tonnányit eladtak egy áruházláncnak, de a legnagyobb tételt, több mint 12 tonnát egy Békés megyei vállalkozó vette meg.
Kiderült, a paprika a határértéknél jóval nagyobb dózisban tartalmaz ciántartalmú rovarölőszer-maradékot, tau-fluvalinátot.- A vállalkozónál ellenőriztük a paprika útjával kapcsolatos számlákat, szállítóleveleket - hangsúlyozta a Beolnak Mike Zsolt megyei növény- és talajvédelmi igazgató. - Megállapítottuk, hogy minőségi kifogásokra hivatkozva 2,2 tonna zöldséget visszavitt az eladónak, 200 kilót kidobott, 9,8 tonna paprikát adott el egy üzletláncnak. A Békés megyei vállalkozó nem hibázott, üzleti céllal, de jóhiszeműen vett a portékából. A felelősség a terméket behozó cégé.A növény- és talajvédelmi igazgatóság Heves megyében ellenőrzött egy üzletet, itt vettek mintát a marokkói paprikából. A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a megengedettnél jóval nagyobb benne a rovarölőszer-maradék. A hatóság intézkedett, de a polcokra kihelyezés és a vizsgálat, illetve annak eredménye között napok teltek el, addig a termék jórésze elfogyott - számolt be a beol.hu. Természetesen a még el nem adott paprikát nem árusíthatta tovább az áruházlánc.
Hirdetés
Benécsné dr. Bárdi Gabriella, a vizsgálatot folytató Pest megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője elmondta, az ellenőrzési és az egészségügyi határérték között ezerszeres a különbség, tehát szó nincs arról, hogy valaki megbetegedett volna a paprikától. Ugyanakkor a hatás idővel összeadódik a szervezetben, emellett vannak cégek, melyek többször is lebuknak a mintavétel által.
Hirdetés
Főként arra hivatkoznak, hogy a külföldi partner igazolását fogadták el, de ezt nem szabad készpénznek venni. A bírság a törvény szerint 15 ezertől 15 millió forintig terjed, tehát érdemes a behozatal után, az eladás előtt mintavételt kérni. Érdekesség, hogy a marokkói mérgezett paprika magyar fajta. Ez nem ritkaság, magyar cégek különböző zöldségeket, gyümölcsöket saját embereikkel termeltetnek Marokkótól Jordániáig, Egyiptomig.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487 910
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
487 910
Közösség

fenéklépcső

olyan létesítmény, amelynek célja, hogy a sebes folyású, nagy esésű csatornák vize a... Tovább

talajlazítók

gyűjtőneve azoknak a talajművelő gépeknek, amelyek képesek az összeállt, ülepedett,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 4.7