notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Több tonna mérgezett paprikát ettünk!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem terheli felelősség azt a Békés megyei vállalkozót, aki a határértéknél nagyobb arányban mérgező anyagot tartalmazó paprikát dobott piacra. Tizenhat tonna tv-paprikát - tölteni való zöldpaprikát - hozott be egy Pest megyei cég Marokkóból hazánkba. A zöldségből néhány tonnányit eladtak egy áruházláncnak, de a legnagyobb tételt, több mint 12 tonnát egy Békés megyei vállalkozó vette meg.
Kiderült, a paprika a határértéknél jóval nagyobb dózisban tartalmaz ciántartalmú rovarölőszer-maradékot, tau-fluvalinátot.- A vállalkozónál ellenőriztük a paprika útjával kapcsolatos számlákat, szállítóleveleket - hangsúlyozta a Beolnak Mike Zsolt megyei növény- és talajvédelmi igazgató. - Megállapítottuk, hogy minőségi kifogásokra hivatkozva 2,2 tonna zöldséget visszavitt az eladónak, 200 kilót kidobott, 9,8 tonna paprikát adott el egy üzletláncnak. A Békés megyei vállalkozó nem hibázott, üzleti céllal, de jóhiszeműen vett a portékából. A felelősség a terméket behozó cégé.A növény- és talajvédelmi igazgatóság Heves megyében ellenőrzött egy üzletet, itt vettek mintát a marokkói paprikából. A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a megengedettnél jóval nagyobb benne a rovarölőszer-maradék. A hatóság intézkedett, de a polcokra kihelyezés és a vizsgálat, illetve annak eredménye között napok teltek el, addig a termék jórésze elfogyott - számolt be a beol.hu. Természetesen a még el nem adott paprikát nem árusíthatta tovább az áruházlánc.
Hirdetés
Benécsné dr. Bárdi Gabriella, a vizsgálatot folytató Pest megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője elmondta, az ellenőrzési és az egészségügyi határérték között ezerszeres a különbség, tehát szó nincs arról, hogy valaki megbetegedett volna a paprikától. Ugyanakkor a hatás idővel összeadódik a szervezetben, emellett vannak cégek, melyek többször is lebuknak a mintavétel által.
Hirdetés
Főként arra hivatkoznak, hogy a külföldi partner igazolását fogadták el, de ezt nem szabad készpénznek venni. A bírság a törvény szerint 15 ezertől 15 millió forintig terjed, tehát érdemes a behozatal után, az eladás előtt mintavételt kérni. Érdekesség, hogy a marokkói mérgezett paprika magyar fajta. Ez nem ritkaság, magyar cégek különböző zöldségeket, gyümölcsöket saját embereikkel termeltetnek Marokkótól Jordániáig, Egyiptomig.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
230 247
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 814 422
Közösség

hallószerv

a levegőrezgések, a hanghullámok érzékelésére képes szerv. A ->gerincesekben az... Tovább

klór (Cl)

a halogénelemekhez tartozó sárgászöld színű, fojtó, mérgező gáz. Erős oxidáló... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 4.7