Felavatták a világ legkorszerűbb membrángyárát Oroszlányban

Felavatták a világ legkorszerűbb membrángyárát Oroszlányban

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szili Katalin az Országgyűlés elnöke avatta fel a General Electric 4 milliárd forintos költséggel épült membrángyárát Oroszlányban. A létesítmény az utolsó fázisát jelentette annak a 4 évig tartó, több mint 9 milliárd forintos (45 millió dollár) beruházási programnak, melyet a GE által 2006-ban felvásárolt, Zenon Environmental Inc. indított el. A programot a magyar kormány félmilliárd forinttal támogatta. A világ legkorszerűbb ultraszűrős membrángyárában 450 fő állít elő a víz- és szennyvíztisztítás területén használt membráncsöveket, amelyek a szennyezőanyagokat molekuláris méretben képesek kiszűrni.
Felavatták a világ legkorszerűbb membrángyárát Oroszlányban

A gyár az alapítása óta bekövetkezett fejlesztésekkel megnégyszerezte kapacitását. Az üzem tavalyi árbevétele cégbírósági adatok szerint elérte a 13 milliárd forintot. A ZENON Environmentalt 1980-ban a magyar származású Andrew Benedek alapította Kanadában.

A vállalat ZeeWeed membránjai új piaci viszonyokat teremtettek, mivel a membránok a feldolgozó tartályokba meríthetők, így a víz tisztításához csak vákuumra van szükség. A Zenon korábban Tatabányán épített kutatólaboratóriumot, majd 2001-ben döntötték el, hogy Oroszlányban membrángyárat építenek. 2002-től 2006-ig három fázisban hozták létre az üzemet, mely kategóriájában a világ legkorszerűbb és leghatékonyabb gyára - mondta el Zsirai István, a ZENON Membrane Solution globális gyártási szervezetének alelnöke.

A Zenon membrántechnológiáján alapuló, konténerbe szerelt víztisztító rendszerek képesek arra, hogy üzembe helyezés után 15 perccel a legrosszabb minőségű nyersvízből is ivóvizet állítsanak elő. A vállalatot 2006-ban felvásárolta a General Electric Company részét képező GE Water and Process Technologies. GE 1989 vége óta sikeresen működik és növekszik Magyarországon, mára a cég mind a hat fő üzletága aktív Magyarországon. Jelenleg három üzletága 13 gyárat üzemeltet 11 városban. Emellett három részleg folytat hazánkban kutatás-fejlesztést is. 15.000 fős létszámával a GE a legnagyobb amerikai munkáltató és 1,1 milliárd USD értékű beruházásaival a legnagyobb befektető, valamint a harmadik legnagyobb exportőr Magyarországon, melyhez hozzájárul több mint 2.000 kulcsbeszállítója is.

A GE magyarországi tevékenységét három szervezet fogja össze. A 12.500 alkalmazottat foglalkoztató GE Hungary Zrt. árbevétele 2005-ben 551 milliárd forint volt, ennek 98 százaléka exportból származott. A GE Consumer Finance tulajdonában levő Budapest Bank Nyrt. (a GE Money Bank tagja), 3.000 munkatársat foglalkoztat, nettó eszközállománya 2005-ben 545,8 milliárd forint volt. A GE 40 százalékos tulajdonosa az Genpact-Europe Kft-t üzemeltető Genpact globális cégnek amely 600 munkatársat foglalkoztat Budapesten.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

leszálló fertőzés (deszcendáló fertőzés)

nyálkahártyával bélelt üreges szervekben a váladékok áramlásának irányában (pl. a... Tovább

anaerobiózis

oxigén nélküli életforma; az energiaháztartás szempontjából előnytelenebb az... Tovább

Tovább a lexikonra