Felavatták a világ legkorszerűbb membrángyárát Oroszlányban

Hirdetés

Felavatták a világ legkorszerűbb membrángyárát Oroszlányban

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Szili Katalin az Országgyűlés elnöke avatta fel a General Electric 4 milliárd forintos költséggel épült membrángyárát Oroszlányban. A létesítmény az utolsó fázisát jelentette annak a 4 évig tartó, több mint 9 milliárd forintos (45 millió dollár) beruházási programnak, melyet a GE által 2006-ban felvásárolt, Zenon Environmental Inc. indított el. A programot a magyar kormány félmilliárd forinttal támogatta. A világ legkorszerűbb ultraszűrős membrángyárában 450 fő állít elő a víz- és szennyvíztisztítás területén használt membráncsöveket, amelyek a szennyezőanyagokat molekuláris méretben képesek kiszűrni.
Felavatták a világ legkorszerűbb membrángyárát Oroszlányban

A gyár az alapítása óta bekövetkezett fejlesztésekkel megnégyszerezte kapacitását. Az üzem tavalyi árbevétele cégbírósági adatok szerint elérte a 13 milliárd forintot. A ZENON Environmentalt 1980-ban a magyar származású Andrew Benedek alapította Kanadában.

A vállalat ZeeWeed membránjai új piaci viszonyokat teremtettek, mivel a membránok a feldolgozó tartályokba meríthetők, így a víz tisztításához csak vákuumra van szükség. A Zenon korábban Tatabányán épített kutatólaboratóriumot, majd 2001-ben döntötték el, hogy Oroszlányban membrángyárat építenek. 2002-től 2006-ig három fázisban hozták létre az üzemet, mely kategóriájában a világ legkorszerűbb és leghatékonyabb gyára - mondta el Zsirai István, a ZENON Membrane Solution globális gyártási szervezetének alelnöke.

Hirdetés

A Zenon membrántechnológiáján alapuló, konténerbe szerelt víztisztító rendszerek képesek arra, hogy üzembe helyezés után 15 perccel a legrosszabb minőségű nyersvízből is ivóvizet állítsanak elő. A vállalatot 2006-ban felvásárolta a General Electric Company részét képező GE Water and Process Technologies. GE 1989 vége óta sikeresen működik és növekszik Magyarországon, mára a cég mind a hat fő üzletága aktív Magyarországon. Jelenleg három üzletága 13 gyárat üzemeltet 11 városban. Emellett három részleg folytat hazánkban kutatás-fejlesztést is. 15.000 fős létszámával a GE a legnagyobb amerikai munkáltató és 1,1 milliárd USD értékű beruházásaival a legnagyobb befektető, valamint a harmadik legnagyobb exportőr Magyarországon, melyhez hozzájárul több mint 2.000 kulcsbeszállítója is.

Hirdetés

A GE magyarországi tevékenységét három szervezet fogja össze. A 12.500 alkalmazottat foglalkoztató GE Hungary Zrt. árbevétele 2005-ben 551 milliárd forint volt, ennek 98 százaléka exportból származott. A GE Consumer Finance tulajdonában levő Budapest Bank Nyrt. (a GE Money Bank tagja), 3.000 munkatársat foglalkoztat, nettó eszközállománya 2005-ben 545,8 milliárd forint volt. A GE 40 százalékos tulajdonosa az Genpact-Europe Kft-t üzemeltető Genpact globális cégnek amely 600 munkatársat foglalkoztat Budapesten.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Tappancs Állatvédõ Alapítvány

Állatvédõ szervezet Gyakorlati állatmentéssel, ismétlõdõ ivartalanítási programmal,... Tovább

biokommunikáció

az állatok egymás közötti, különböző jelekkel, jelrendszerekkel, kém. anyagokkal történő... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.