Mik a méhpempő hatásai, lehet fogasztani? A méhész válaszol!

Ezek a méhpempő meghökkentő hatásai a szervezetünkre egy méhész szerint

Horváth Csaba, méhész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A méhpempő, ez a természetes csoda, nem csak a méhek királynőjének életét hosszabbítja meg, hanem emberi egészségre gyakorolt pozitív hatásaival is egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. De mi teszi igazán értékessé ezt a méhek által előállított anyagot? Horváth Csaba, aki évek óta foglalkozik méhészettel, megosztja velünk a méhpempő emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait.

méhpempő hatásai

Mi az a méhpempő?

A méhpempő elsősorban a méhanya másnéven méhkirálynő tápláléka, de élete első rövid fázisában az összes méhe lárva ezt az élelmet kapja. Ez az időszak körülbelül 3-5 napig tart. Nem túl sok! Azonban a méhanya egész életében ezt a táplálékot kapja, ennek köszönhetően 3-5 évet is élhet egy méhanya ellentétben egy dolgozó méhecskével, ami csupán 40 napig van életben. 

Hogyan termelik a méhek a méhpempőt?

A méhpempő egy fehér, tejszerű, sárgás árnyalatú anyag, amelyet a méhek garatmirigyükben állítanak elő. Ennek az anyagnak a jellegzetes tulajdonságai közé tartozik a savanykás íz és a szúrós illat. Erre csak a fiatal dolgozók képesek, a hím méhek a herék nem.

Mi az a méhpempő?

Méhpempő elvétele a méhektől

A méhpempő kinyeréséhez erős méhcsaládokra van szükség.  Az egész műveletnek az eleje a legnehezebb: a méhanya megtalálása.
Gondoljunk csak bele egy erős családban 60.000 méhecske is lehet, persze az anya különbözik a többi méhtől, de egy jelöletlen anyát (nincs megfestve) megtalálni nem egyszerű.

Amennyiben ezzel készen vagyunk, eltávolítjuk az anyát a családtól. Ilyenkor „pánik hangulat „tőr ki és hamar akarnak maguknak új anyát.

Ekkor rakunk be nekik anyabölcsőket, napos petékkel, ezeket gyorsan elkezdik táplálni pempővel az összeset, amit mi beraktunk. Kellő idő után ezekből a bölcsőkből vehetjük magunkhoz a méhpempőt.

Méhpempő tárolása, fogyasztása és hatásai

Nagyon fontos a helyes tárolás minden méhészeti terméknél. Talán ebben az esetben a legfontosabb, de nem túl bonyolult. Üveg edényben kel tárolni, és hűtőben. Szobahőmérséklet nem jó! 2-6 fok közötti hőmérséklet a megfelelő.
A helyes fogyasztása a másik sarkalatos pont! Egyszerű, de sokan nem tudják.
Preventív jelleggel napi egy gramm elég, ez kb. egy borsszem méret. Amennyiben betegséggel küzdünk úgy duplázhatjuk az adagot.

Lényeg: napi 1 gramm, műanyag vagy fa eszközzel nyelv alá helyezve (gyorsabb a felszívódás és nem érezzük annyira az ízét) értekezés előtt fogyasztjuk!

Méhpempő hatásai

A méhpempő hatásai meghökkentőek

•    A méhpempő antidepresszáns hatással rendelkezik, ráadásul mellékhatások nélkül.
•    Az agyalapi mirigy és a mellékvese stimulálása révén hozzájárul a depresszió kezeléséhez.
•    Az álmatlanságot, az étvágytalanságot és a depresszív tüneteket hatékonyan megszünteti, így javítja a közérzetet.
•    Sokan szedik babavárás előtt, mert elősegít a fogantatást.

Fontos: Egészséget károsító mellékhatása nem ismert.

A nagymamám életét a méhpempő mentette meg

Engedjetek meg egy személyes tapasztalatot is.

A nagymamám vérrákos, sok időt töltött korházban az élettől is elment a kedve. Mikor haza jött csak azt mondogatta, hogy ő hamarosan elmegy. Ekkor sok-sok győzködés után sikerült rávennem, hogy szedje a méhpempőt!
Alig telt el 2 hét és újra piacra járt a város túl oldalára, mert ott olcsóbb volt a barack 20 forinttal, mint a nagyobb bevásárlóközpontokban, ez a szokása mai napig megmaradt!smiley

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ízületi egerek

főként gyulladással kapcsolatosan keletkező és az ízület üregében helyeződő szabad... Tovább

kombinált hatóanyagú gombaölő szerek

a gombaölő hatóanyagok gyári kombinálásának fő célja a biol. hatássáv bővítése, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek