Hogyan különböztessük meg a medvehagymát és a gyöngyvirágot?

Medvehagyma vagy gyöngyvirág? – 5 tipp hogyan különböztesd meg őket

ZH
Frissítve: 2024.03.16
Frissítette: NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Végre itt a jó idő és elérkezett a medvehagymaszezon vele együtt. Hétvégente szívesen indulunk napfürdőzős kirándulásokra, érdemes ilyenkor az erdőket is meglátogatni, ugyanis az erdő ilyenkor kel új életre, és a tavalyi avar zöld szőnyeggé válik. Nagyban ez az ízének köszönhetően népszerű medvehagymának köszönhető, ami szintén ilyenkor bújik elő a földből. Ugyanakkor vigyázni kell, a medvehagyma könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal! Lássuk a különbséget!

Elkezdődött a medvehagyma szezon

A medvehagyma

A medvehagyma az amarilliszfélék családjába tartozó faj, ami nevét a téli álmukból felébredő barna medvékről kapta, akik előszeretettel fogyasztják. Illatának köszönhetően könnyen rátalálnak, és ha még nem bújt ki a föld alól, akkor ügyesen kiássák maguknak. A barna medve mellett a vaddisznók is nagyon szeretik!


Magyarországon leginkább Zala, Somogy és Baranya megyében elterjedt, de találkozhatunk vele egész Európában, így természetesen Magyarország más árnyas erdőiben is előfordulhat. Leginkább a tölgyesek és a bükkelegyes erdőket kedveli így, ha erdei sétán veszünk részt, ezeken a helyeken talajtakaróként jelennek meg egészen március elejétől.


Kora tavasszal még csak erősen fokhagyma illatú levelei bújnak elő, amik akár 15-25 centiméter magasra nőnek, és külső leveleik zöld fonákjukat fordítják a nap irányába, amiknek hüvelyük hártyás. Áprilisban és májusban kezdenek el virágozni. A virágrügyeket egy barna buroklevél védi, amik kinőve hófehér, megnyúlt buzogány alakú virággá válnak.

A medvehagyma virága - így virágzik a medvehagyma


Medvehagymás receptje manapság már mindenkinek van otthon, hiszen csodálatos tavaszi, vitamindús fűszerként tudjuk alkalmazni a konyhában. Rengeteg benne az immunerősítő anyag, például a C-vitamin, a vas, szelén, magnézium, kalcium, kálium, és a foszfor. A medvehagyma jótékonyhatásai közé sorolják az orvostudományban, hogy étvágyjavító, keringésjavító és vértisztító, valamint gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásának köszönhetően felfázásos tünetekre is ajánlani szokták. De amellett, hogy egészséges, a különleges ízéért szeretjük igazán!


Itthon a legnagyobb területen a Mecsekben fordul elő, ahol Orfűn még medvehagyma fesztiválon is résztvehetünk!

 

A gyöngyvirág

A gyöngyvirág a spárgafélék családjába tartozik, és leginkább Európában és Ázsiában a mérsékelt éghajlatú övezeteken fordul elő. Szereti a nyirkos talajt, ennek köszönhetően kis hazánkban igen sok helyen fellelhető, például lombos erdőkben és ligetekben is. Ugyanakkor egyre többen ültetik kertjükbe is, hiszen amikor virágzik, gyönyörű látványt nyújt. 


A gyöngyvirág rendkívül mérgező növénynek számít, kismennyiségű fogyasztása rendszertelen és lassú pulzust, hasifájdalmat és hasmenést eredményez azonban, ha többet eszünk belőle az már halálhoz vezet.


Virágzása megegyezik a medvehagymáéval, a levelei szintén kora tavasszal bújnak elő a földből, így könnyen összetéveszthető lehet, hiszen kinézetre szinte megegyeznek. A gyöngyvirág levelei is hártyás hüvelyklevelek, de a medvehagymától eltérően, ezek a levelek hengeresen összetekeredve bújnak ki a föld alól. Virágai kis gyöngyök, vagy harangokra emlékeztetnek, amikből egy száron több található, de egyoldalra állnak.

A gyöngyvirág - ebben különbözik a medvehagymától

5 tipp, hogyan különböztesd meg a medvehagymát és a gyöngyvirágot

1.    Legegyszerűbben az illata árulkodik, ugyanis csak a medvehagymának van jellegzetes fokhagyma illata, a gyöngyvirágnak akkor is szagtalan, ha megtörjük a szárát vagy a levelét. Így, ha biztosra akarsz menni, végezz szagtesztet a növényen és dörzsöld meg a levelét!

2.    Nézd meg jobban a leveleket! A medvehagyma levele vékonyabb, kb. 4-4 centiméter széles és hosszúkás, a végén pedig kihegyesedik. A gyöngyvirág levelei viszont, szélesek, kb. 6-8 centiméteresek, és fényes a felületük.

3.    Ha még ezek után sem vagy biztos a dologban, gyökérzetüket is összehasonlíthatod, ugyanis a medvehagymának hagymája van a föld alatt. Itt fontos kiemelni, hogy ez nem ehető, a medvehagymának is csak a levelét esszük! A medvehagymával ellentétben a gyöngyvirágnak csak tarackjai vannak a földben. 

4.    A leírásból már kiderülhetett számodra, hogy virágzáskor is könnyű lehet őket megkülönböztetni. A medvehagyma kicsi, fehér, csillag alakú virágai teljesen különböznek a gyöngyvirág édes illatú, harangocskáitól.

5.    Nem utolsó sorban megemlíthetjük még felismerés szempontjából az élőhelyeiket is, mert ugyan mindkettő növény az árnyas és nyirkos erdőket kedveli, de napos tisztáson vagy réten csak gyöngyvirággal találkozhatsz!

Ha nem vagy biztos a dolgodban, ne szedd le a növényt! 


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

apró, többnyire hatszöges jégkristályokból álló szilárd csapadék; a jégkristályok... Tovább

veszettség

A v. vírusa (Lyssavirus) iránt - eltérő mértékben - az összes melegvérű állatfaj és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés