Hogyan különböztessük meg a medvehagymát és a gyöngyvirágot?

hirdetes

Medvehagyma vagy gyöngyvirág? – 5 tipp hogyan különböztesd meg őket

ZH

Végre itt a jó idő és elérkezett a medvehagymaszezon vele együtt. Hétvégente szívesen indulunk napfürdőzős kirándulásokra, érdemes ilyenkor az erdőket is meglátogatni, ugyanis az erdő ilyenkor kel új életre, és a tavalyi avar zöld szőnyeggé válik. Nagyban ez az ízének köszönhetően népszerű medvehagymának köszönhető, ami szintén ilyenkor bújik elő a földből. Ugyanakkor vigyázni kell, a medvehagyma könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal! Lássuk a különbséget!

Elkezdődött a medvehagyma szezon

A medvehagyma

A medvehagyma az amarilliszfélék családjába tartozó faj, ami nevét a téli álmukból felébredő barna medvékről kapta, akik előszeretettel fogyasztják. Illatának köszönhetően könnyen rátalálnak, és ha még nem bújt ki a föld alól, akkor ügyesen kiássák maguknak. A barna medve mellett a vaddisznók is nagyon szeretik!


Magyarországon leginkább Zala, Somogy és Baranya megyében elterjedt, de találkozhatunk vele egész Európában, így természetesen Magyarország más árnyas erdőiben is előfordulhat. Leginkább a tölgyesek és a bükkelegyes erdőket kedveli így, ha erdei sétán veszünk részt, ezeken a helyeken talajtakaróként jelennek meg egészen március elejétől.


Kora tavasszal még csak erősen fokhagyma illatú levelei bújnak elő, amik akár 15-25 centiméter magasra nőnek, és külső leveleik zöld fonákjukat fordítják a nap irányába, amiknek hüvelyük hártyás. Áprilisban és májusban kezdenek el virágozni. A virágrügyeket egy barna buroklevél védi, amik kinőve fehér, megnyúlt buzogány alakú virággá válnak.

A medvehagyma virága - így virágzik a medvehagyma


Medvehagymás receptje manapság már mindenkinek van otthon, hiszen csodálatos tavaszi, vitamindús fűszerként tudjuk alkalmazni a konyhában. Rengeteg benne az immunerősítő anyag, például a C-vitamin, a vas, szelén, magnézium, kalcium, kálium, és a foszfor. A medvehagyma jótékonyhatásai közé sorolják az orvostudományban, hogy étvágyjavító, keringésjavító és vértisztító, valamint gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásának köszönhetően felfázásos tünetekre is ajánlani szokták. De amellett, hogy egészséges, a különleges ízéért szeretjük igazán!

hirdetes


Itthon a legnagyobb területen a Mecsekben fordul elő, ahol Orfűn még medvehagyma fesztiválon is résztvehetünk!

 

A gyöngyvirág

A gyöngyvirág a spárgafélék családjába tartozik, és leginkább Európában és Ázsiában a mérsékelt éghajlatú övezeteken fordul elő. Szereti a nyirkos talajt, ennek köszönhetően kis hazánkban igen sok helyen fellelhető, például lombos erdőkben és ligetekben is. Ugyanakkor egyre többen ültetik kertjükbe is, hiszen amikor virágzik, gyönyörű látványt nyújt. 


A gyöngyvirág rendkívül mérgező növénynek számít, kismennyiségű fogyasztása rendszertelen és lassú pulzust, hasifájdalmat és hasmenést eredményez azonban, ha többet eszünk belőle az már halálhoz vezet.


Virágzása megegyezik a medvehagymáéval, a levelei szintén kora tavasszal bújnak elő a földből, így könnyen összetéveszthető lehet, hiszen kinézetre szinte megegyeznek. A gyöngyvirág levelei is hártyás hüvelyklevelek, de a medvehagymától eltérően, ezek a levelek hengeresen összetekeredve bújnak ki a föld alól. Virágai kis gyöngyök, vagy harangokra emlékeztetnek, amikből egy száron több található, de egyoldalra állnak.

A gyöngyvirág - ebben különbözik a medvehagymától

5 Tipp, hogyan különböztesd meg a medvehagymát és a gyöngyvirágot

1.    Legegyszerűbben az illata árulkodik, ugyanis csak a medvehagymának van jellegzetes fokhagyma illata, a gyöngyvirágnak akkor is szagtalan, ha megtörjük a szárát vagy a levelét. Így, ha biztosra akarsz menni, végezz szagtesztet a növényen és dörzsöld meg a levelét!

hirdetes

2.    Nézd meg jobban a leveleket! A medvehagyma levele vékonyabb, kb. 4-4 centiméter széles és hosszúkás, a végén pedig kihegyesedik. A gyöngyvirág levelei viszont, szélesek, kb. 6-8 centiméteresek, és fényes a felületük.

3.    Ha még ezek után sem vagy biztos a dologban, gyökérzetüket is összehasonlíthatod, ugyanis a medvehagymának hagymája van a föld alatt. Itt fontos kiemelni, hogy ez nem ehető, a medvehagymának is csak a levelét esszük! A medvehagymával ellentétben a gyöngyvirágnak csak tarackjai vannak a földben. 

4.    A leírásból már kiderülhetett számodra, hogy virágzáskor is könnyű lehet őket megkülönböztetni. A medvehagyma kicsi, fehér, csillag alakú virágai teljesen különböznek a gyöngyvirág édes illatú, harangocskáitól.

5.    Nem utolsó sorban megemlíthetjük még felismerés szempontjából az élőhelyeiket is, mert ugyan mindkettő növény az árnyas és nyirkos erdőket kedveli, de napos tisztáson vagy réten csak gyöngyvirággal találkozhatsz!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

További cikkek ebben a témában


fertőző burzitisz (gumborói betegség, burzitisz, bursitis)

3—6 hetes csibék birnavírus okozta betegsége, amely gyakran elhullással jár. A vírus a... Tovább

génáramlás

az egymással határos rokon populációk között végbemenő folyamat. Az egyedek szabad... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyógynövény gyógynövénytermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés