Szebeton utófeszített vasbeton panelekből álló hígtrágya tározó medence

Megépült az első magyarországi utófeszített vasbeton panelekből álló hígtrágya tározó medence

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Alapos előkészítő munka, és körültekintő tervezés után a Szebeton Rt. fővállalkozásában elkészült az első hazai - az állattartó telepek környezetvédelmi beruházásainak szempontjából is mérföldkőnek számító - svéd-dán gyártási technológiára alapozott hígtrágya tározó medence.
Szebeton utófeszített vasbeton panelekből álló hígtrágya tározó medence

Alapos előkészítő munka, és körültekintő tervezés után a Szebeton Rt. fővállalkozásában elkészült az első hazai - az állattartó telepek környezetvédelmi beruházásainak szempontjából is mérföldkőnek számító - svéd-dán gyártási technológiára alapozott hígtrágya tározó medence.
A Dan-Farm Hungary Kft. újonnan épülő gádorosi sertéstartó telepén kivitelezett műtárgy impozáns méreteivel rögtön magára vonja a legkorszerűbb technológiák iránt érdeklődő szakemberek figyelmét - és ez nem véletlen.

A 3377 m3 térfogatú, kör alaprajzú tározó medence összesen 64 db „filigrán” vasbeton falpanelből áll, melynek belső átmérője: 30,75 m. Az egyenként 4,5 m magas, 1,51 m szélességű előregyártott falelemek speciális SIKA ragasztó anyaggal kerültek összeillesztésre, majd az első ütemben előfeszítésre. Ez a teljes munkafázis, vagyis az elemek felállítása, majd előfeszítése azaz a helyszíni munka - egyetlen napot vett igénybe. Ezzel persze a kivitelezés még nem fejeződött be, hiszen a számított erők felvételére csak az utófeszítést követően alkalmas a medence. A technológiai időszükséglet (7 nap) és a helyszíni munkák (padkabetonozás) elvégzése után került sor az utófeszítésre. Az utómunkálatokat (feszítés utáni hézagolás) és tereprendezést követően a terveknek megfelelően a tartály alja 1,5 m-rel került a végleges terepszint alá, és így tökéletesen belesimul az épített környezetbe.

Abba a környezetbe, amely szintén a legkorszerűbb állattartási és az ehhez szükséges építészeti-technológiai megoldások alkalmazására törekszik. Ez a törekvés indukálta a körültekintően mérlegelő megrendelő igényét is arra, hogy az eddigi hazai gyakorlat során kissé talán mostohán kezelt hígtrágya elhelyezési problémára korrekt megoldást keressen. Az optimális megoldást a Szebeton Rt. MST-0 rendszerű tározójának alkalmazásában találta meg, mely 2003 óta szerepel a cég termékválasztékában. A hasonló technológiával korábban Szlovákiában kivitelezett 3 tartály tapasztalatainak felhasználásával felkészülten, és nagyon rövid idő alatt lebonyolított projekt eredményesen zárult, és a megjelenésében is esztétikus műtárgy használatra kész.


Amint a kapcsolódó beruházások ill. az állattartó telep épületeinek I. üteme elkészül - azaz várhatóan ez év decemberében megkezdődik a rendszer, és így annak részelemét képező tározó próbaüzeme is.

De lássuk csak, miért újszerű és műszakilag is érdekes a megvalósított tározó? Kézenfekvőnek tűnik, de egyben nagyon profánnak is nevezhető a válasz: azért mert így van szükség rá. Az „így” itt egyszerre jelöl (sokat vitatott) állattartási módszert, gyártási/építési technológiát, és költséghatékony kivitelezést. Remélhetően a Tisztelt olvasó megengedi, hogy csak ez utóbbival foglalkozzunk, mivel nem kívánunk a teljes rendszer részleteinek értékelésébe ill. az ezzel kapcsolatos esetleges szakmai vitákba bekapcsolódni. Viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy teljes rendszerről beszélünk, mely így egységes és működőképes. Miért is fontos ez? Azért, mert így érthetjük meg nemcsak a teljes rendszer, hanem annak részelemét képező tározó előnyeit. Most csak ez utóbbi részegység, - vagyis a hígtrágya tározó - előnyeinek ismertetésénél kívánunk maradni.

Jogosan vetődik fel a kérdés: mennyiben más ez, mint bármelyik alternatív megoldás? Ha csak a legismertebbekkel hasonlítjuk össze, úgymint; az agyaggal, vagy fóliával bélelt földmedence, monolit vasbeton medence, fém tározó tartály egyenként is kirívóak az utófeszített vasbeton tartály előnyei, melyek a teljesség igénye nélkül az alábbiakban foglalhatóak össze:

- A tározó ára abszolút versenyképes a felsorolt megoldásokkal.

- Nagyon rövid kivitelezési idő, kevesebb helyszíni élőmunka igény.

- Tipizált tartályok, egységes számítási elvek alapjánkönnyen adaptálható, széles méretskála segítségével különböző igények kielégítésére van lehetőség.

- Viszonylag kis helyen nagy térfogat biztosítható (szemben pl. a földmedencékkel), valamint nincs beesési/becsúszási veszély.

- A hígtrágya kezelés egységei (pl. homogenizáló) könnyen szerelhető.

- Jó minőségű anyagokból készített, hosszú élettartamú, sérülésekre kevésbé érzékeny (pl. kilyukadás veszélye) korrozív hatásoknak kiválóan ellenáll, csakúgy, mint az időjárás viszontagságainak.

- Közel két évtizede

s dániai kivitelezési tapasztalatok alapján a szigorú gyártási és technológia betartásának köszönhetően garantált tömítettség, a környezetvédelem szempontjából biztonságos megoldás.

- A kivitelezés kis „felfordulással” elvégezhető, csak a legszükségesebb mértékben és minimális ideig foglalja le az erőforrásokat.

- Utólagosan befedhető, esztétikus megjelenésű.

A szakemberek tájékoztatására talán érdemes néhány további műszaki adatot is megemlítenünk.

- Az alépítmény szokásos homokos kavicságyazat, Trγ= 95%, talaj teherbírási követelmény 100kN/m2.

- A rugalmas ágyazású vasbeton alaplemez vastagsága 15 cm minősége C30/37;XA2;XV0(H) egyrétegű min. : Ř 8-as 20x20 cm-es raszterű háló vasalással BHS 55-50.

- Falpanelek egyrétegű hálós vasalással és Ř 14 BHB 60-50 kiegészítő hosszvasakkal ellátott 12 cm vastag C35/45-vz6-f150 betonból gyártott „nút-féderes” falelemek, melyeket SIKA TOP SEAL 107/1 ragasztóanyaggal illesztenek egymáshoz.

- Feszítő elemek száma: 1 db.

- Feszítő erők: előfeszítésnél kábelenként : 50 kN, utófeszítésnél: 132 kN, a feszítő kábelek alacsony relaxációjú, PE köpenyű, kenőzsírral teljesen kitöltött ˝” átmérőjűek feszítő pászmák, számuk: 18 db, melyeket kalibrált feszítő puskákkal húznak meg az előírások szerinti sorrendben és erővel.

- Kivitelezés módja röviden: tereperendezés és munkagödör kiemelés után, a terv szerinti vastagságú és tömörségű homokos kavics ágyazatra terített fóliára műanyag távtartókkal befektetésre kerül a betonacél háló, melyet 15 cm magas körben szintbeállított zsaluzat vesz körül. Az ürítő zsomp és alaplemez betonpumpa segítségével trötént kibetonozása és folyamatos tömörítése mellett elkészített vasbeton alaplemezbe lehelyezésre kerülnek a padka beton acéltüskéi. A lemez min. 14 napos szilárdulása után a helyszínre szállított panelek azonnal a helyükre kerülnek, az egymás közötti hézagokat Sika 107/1 anyag tömíti, majd a feszítő elem behelyezését követően még aznap előfeszítéssel kerülnek összehúzatásra az elemek. Ezt követően zsaluzásra , vasszerelésre kerül a padka, mely a falpanelek és az alaplemez közötti hézagot lezárja. A min 7 napos kötés után elvégezhető az utófeszítés és az egyéb utómunkálatok és a tartály máris használatra kész.

Helyszíni építési időszükségletek:

- Földmunka: 3-4 nap

- Betonlemez: 1 nap

- Panelállí

tás, előfeszítés: 1 nap 1.számú kép


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kolonc

a csomóba összeálló, ürülékkel, sárral erősen szennyezett, csökkent értékű gyapjú... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

FVM rendelet a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra