Hogyan építs fedélzetet kerti medencéd köré

hirdetes

Hogyan építs fedélzetet kerti medencéd köré

Szélesi Ferenc - Főkertész

A nyár beköszöntével egyre több kert és udvar telik meg otthoni föld feletti medencével. Csak az Egyesült Államokban három és fél millió ilyen medence található az otthonokban, és évente további 190 ezer kerül megvásárlásra.

Hogyan építs fedélzetet kerti medencéd köré

Nem csoda, hogy a föld feletti medencék ennyire népszerűek: olcsók, egyszerűen és gyorsan felállíthatók és csupán minimális karbantartást igényelnek. Azonban hogy a legtöbbet hozhasd ki föld feletti medencédből, egy fából készült fedélzetre lesz szükséged körülötte. Ezzel egyrészt megszabadulhatsz a kényelmetlen medencelétráktól, másrészt egy kellemes és hangulatos szabadidőhelyet alakíthatsz ki magadnak és családodnak a medence körül. Egy jól megépített fedélzet lehetővé teszi, hogy egy helyen úszkálj, ebédelj és napozz – mindezt saját kertedben.

Sajnos azonban még a tapasztaltabb asztalosok számára is kihívást jelenthet egy ilyen fedélzet elkészítése. Ráadásul az interneten sem talál az ember túl sok esztétikus designt, amelyből kiindulhatna, mások pedig a kert felforgatásával járnak.

A ma bemutatott módszer azonban kiküszöböli az összes ilyen problémát. Ez az egyszerűbb, hatékonyabb megoldás elsőre komplikáltnak tűnhet, de néhány ügyes időspóroló technikának köszönhetően jóval kevesebb munkára van szükség, mint amennyire számítana az ember egy ekkora projekt esetén. Plusz ásni sem kell hozzá! Lapozz a következő oldalra, ahol elmondom, hogyan kezdj hozzá az elkészítéséhez! 

Hogyan építs fedélzetet kerti medencéd köré

1. lépés – A padló kerete

A medence körüli tartógerendák kerete 18 trapézszerű gerendakeretből áll össze. 4 oldalú keretekről van szó, amely oldalak közül kettő párhuzamos, kettő pedig egymás felé dől. A keretek elkészítéséhez 2x6” (5x15 cm) deszkákra lesz szükség. Összesen 17 megegyező méretű keretet kell készítened. A 18. keret az után készül csak el, miután az első 17 a medence köré került, hogy méretben pontosan illeszkedjen a maradék helyre. Az egymás felé dőlő oldalak közé egy merevítő deszka is kerül.

2. lépés – A betonpillérek és oszlopok elhelyezése

A tartógerendák kereteit 4x4” (10x10 cm) oszlopok tartják meg, amelyeket betontömbökbe kell erősíteni. Kezdésnek helyezz egy pár betonblokkot közvetlenül a földre a medence mellett. A fűt nem muszáj eltávolítani, de ha a talaj nem egyenletes, akkor érdemes egy ásóval elegyengetni azt.  Az első betonblokkot úgy helyezd el, hogy a közepe 12”-re (30,5 cm) legyen a medence falától. A második betonblokk az előző blokk közepétől 18”-re (45,7 cm) kerüljön.

3. lépés – A betonpillérek és az oszlopok beszerelése

A következő lépés egy-egy 4x4”-os (10x10 cm) oszlopot helyezni a betonpilléreknbe öntött foglalatokba. Fektess egy 4 lábas (1,2 méter) vízmértéket a medence szegélyére és jelöld meg ugyan ezt a magasságot az betontömbökbe állított oszlopokon is. Ez után vedd ki az oszlopokat a helyükről és mérj le egy akkora távolságot a vonaltól, amekkora a medence szegélyének vastagsága plusz 1,5”-t (3,8 cm) a 2x6 (5x15 cm) deszkáknak, 5,5”-t (14 cm) a 2x6” (5x15 cm) gerendakeretnek és 0,5”-t (3,8 cm) a bővítésnek. Jelöld meg ezt a pozíciót mindegyik oszlopon és vágd őket méretre. Ezek után visszahelyezheted őket a betontömbökbe, de mindegyiket az eredeti helyére.

hirdetes
Hogyan építs fedélzetet kerti medencéd köré

4. lépés – A betonpillérek és az oszlopok rögzítése

Ismételd meg az előző lépést a következő pár pillérrel és oszloppal. A pontos pozíciójuk kiméréséhez az egyik elkészített gerendakeretet használhatod. Miután a második pár oszlopot is méretre vágtad és visszahelyezted a pillérekbe, helyezd rájuk a gerendakeretet. Fúrj 2,5” (6,3 cm) hosszú csavarokat a keretbe, olyan szögben, hogy az oszlopok felső részébe is átérjenek.

A következőkben készítsd el a többi oszlopot és erősítsd rájuk a kereketeket a fent leírtak alapján. Végül összesen 17 kerettel fogsz rendelkezni, az utolsó, 18. keretet pedig úgy készítsd el, hogy tökéletesen illeszkedjen a maradék helyre. Végül ezt is erősítsd az oszlopokhoz.

5. lépés – A betonpillérek és oszlopok megerősítése

A fedélzet szerkezetének befejezéséhez rögzíts 2x4”-os (5x10 cm) átlós merevítő rudakat az oszlopok közé. Erre nincs feltétlenül szükség, ha a fedélzet nem magasabb 30”-nál (76 cm).

Ezek után ideje elhelyezni a napozó fedélzet alapjait is. Ehhez összesen 42 betonpillérre lesz szükség, amelyeket 11 sorban, egymástól 24”-re (61 cm) kell elhelyezni. Miután az oszlopokat méretre vágtad, jöhetnek a 2x6” (5x15 cm) tartógerendák. A tartógerendákat az oszlopokra kell erősíteni, a korábban alkalmazott dőlt szögben történő fúrással 2,5”-os  (6,3 cm) csavarok segítségével.

6. lépés – A fedélzet lefektetése

A kerek medencék köré épített fedélzetek lefektetésének egyik gyakori módszeréhez minden deszkát külön úgy kell megvágni, hogy a medence közepétől kifelé mutassanak. Az itt bemutatott módszer ennél sokkal egyszerűbb.

Vágj néhány 2x6”-os (5x15 cm) deszkát 4 láb (1,2 m) hosszúra, és mindegyik darab egyik végét vágd be 80°-ban, a másik végét pedig hagyd szögletesen. A deszka szögben bevágott végét csúsztasd a medence szegélye alá legalább 0,5”-ra (1,27 cm) a medence falától. A deszka másik végét fektesd közvetlenül a gerendakeretek között meghúzódó merevítő deszkára. Rögzítsd a deszkát a tartógerendára 2,5” (6,3 cm) csavarokkal. A következő deszkát fektesd a rögzített mellé, és csavarozd be azt is. Amikor a deszkák rövidebbé válnak, egy 0,25”-os (0,6 cm) rés jelenik meg közöttük.

Folytasd a fedélzet deszkáinak rögzítését az előbb említett módszerrel (szögre vágott rész a medence szegély alá) míg el nem érsz a következő gerendakeretig. Fektess le egy deszkát (ahogy eddig tetted) és jelöld meg, hogy hol fedi le a keretek közötti rést. Jelöld meg ezt a részt rajta, vágd méretre majd csavarozd a helyére. A következő két deszkát hasonló módon vágd el, majd folytasd a deszkák lefektetését a korábban említett általános módon, teljes hosszúságban. Miután minden deszka a helyére került, fűrészeld le az extra kilógó részeket, hogy a végük illeszkedjen a tartószerkezetek széléhez.

hirdetes
Hogyan építs fedélzetet kerti medencéd köré

7. lépés: A lefektetés folytatása

Miután a medencével végeztél, jöhet a napozó fedélzet. Erősítsd a 2x6”-os (5x15 cm) deszkákat a tartógerendákra. Szorosan helyezd őket egymás mellé, és hagyd őket hosszúra. Csak úgy, mint a medencénél, a deszkák lefektetése végén hátramaradt extra kilógó részeket távolítsd el egy fűrésszel, hogy a deszkák vége illeszkedjen a tartószerkezethez.

8. A korlátok megépítése I.

A leggyorsabb és legegyszerűbb módszer előre elkészített korlátoszlopokat vásárolni egy közeli barkácsboltban.  A példában szereplő 4x4”-es (10x10 cm) lécek nyomás kezelt fából készültek – ezek kiválasztása ízlés kérdése. Mindenképpen olyan oszlopokat válassz azonban, amelyek alján egy gyárilag kivágott metszés található, ami illeszkedik a fedélzetre. Az oszlopokat 3/8”-os (1 cm) átmérőjű, 4,5”-os (11,4 cm) hosszú hatlapfejű fémcsavarokkal rögzítsd.

Az oszlopok között meghúzódó vízszintes rudakat a 2x6”-os (5x15 cm) deszkákból készítheted el úgy, hogy a végükön egy 10°-os sarkat vágsz nekik. Csúsztasd a deszkát két oszlop közé és rögzítsd 2,5”-os (6,3 cm) csavarokkal. Egy 2x4”-os (5x10 cm) deszkát méretre vágva és az előbb rögzített keresztrúdra helyezve lefedheted azt.

9. lépés: A korlátok megépítése II.

Az oszlopok közötti üres részt függőleges 2x2”-os (5x5 cm) korlátfával érdemes kitölteni. Ezeket szintén ízlés szerint érdemes kiválasztani. Tartsd a fákat teljesen egyenesen és rögzítsd őket a 2x6”-os (5x15 cm) oszlopok közötti keresztrúdhoz és a fedélzet deszkáit tartó gerendaszerkezet külső széléhez.

10. lépés: A korlátok megépítése III.

Az utolsó fontos lépés a fedélzetre vezető lépcsők megépítése. Ez a lépés szintén leegyszerűsíthető előre vágott lépcsőtartó gerendák megvásárlásával. A lépcsőtartók alsó részét érdemes betonra helyezni, hogy ne süllyedjenek bele a talajba és ne szívják meg magukat nedvességgel. A lépcsők felső részét rögzítsd a tartókeretekhez, majd fogj néhány 2x12”-os (5x30 cm) deszkát és rögzítsd őket a lépcsőtartóra, és már készen is vannak a lépcsőfokok is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


alkének (olefinek)

egy kettős kötést (pi-kötés) tartalmazó ->szénhidrogének, telítetlen vegyületek. A kettős... Tovább

gabonatárolás

a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert