Így készíthetsz te is mazsolát házilag

Készítsünk mazsolát! - 3 bevált módszer mindenkinek

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Készítsünk mazsolát

3. A szőlők mazsolává aszalása gyümölcsaszalóval

Tisztítsd meg szőlőidet

Amennyiben gyümölcsaszalóval szeretnél mazsolát készíteni házilag, akkor egy plusz lépésre is szükséged lesz a szőlőszemek előkészítésekor. Azután, hogy a fentiek szerint megtisztítottad őket (válogatás, szárak levágása, mosás), vágd szét szőlőidet, és távolítsd el a magvaikat, ha magos szőlőket használsz. Ha nincsenek magok a szőlőkben, akkor erre nincs szükség, és fel sem kell vágnod őket.

Helyezd szőlőszemeidet a gyümölcsaszalóba

A gyümölcsaszalóban nem baj, ha a szőlőszemek itt-ott egymáshoz érnek, de fontos, hogy ne töltsd csordultig szőlőkkel, különben az aszalás kellemetlen eredményekkel jár majd. Ehhez tanulmányozd a készülékhez kapott leírást, amiben valószínűleg benne lesz, hogy mennyire ajánlott feltölteni.

Állítsd be a gyümölcsaszalót

Állítsd a gyümölcsaszaló hőmérsékletét 55-60°C-ra – általában ezen a hőmérsékleten szokták aszalni a szőlőket. Ha a készüléken nem hőfokok, hanem különböző elnevezésű/jelölésű módok vannak, akkor válaszd a „gyümölcs” beállítást. Amennyiben az aszaló leírása konkrétan jelöli, hogy milyen hőfokot/módot használj szőlők aszalásához, akkor természetesen erre állítsd a készüléket.

Hagyd legalább 24 óráig aszalódni szőlőidet

Ha gyümölcsaszalóban melegítik őket, a legtöbb szőlőnek legalább 24 órára van szüksége, hogy kellően kiszáradjanak. Lesznek persze olyanok is, amelyeknek ennél több idő fog kelleni. Érdemes tehát két óránként ellenőrizni, hogy mennyire szárazak, és hogy milyen az ízük. Ha úgy érzed, hogy neked éppen úgy ízlenek, akkor nem muszáj megvárni a 24 órát – te döntöd el, hogy mikor vannak készen. Ne feledd, hogy a kisebb szőlőszemek hamarabb, a nagyobbak pedig később száradnak ki ugyan azon a hőfokon. Lehetőleg ne szárítsd szőlőidet gyümölcsaszalóban 48 óránál tovább.

Tárold mazsoláidat

Végül vedd ki a mazsolákat a gyümölcsaszalóból, és hagyd, hogy lehűljenek. A kész mazsolákat egy légmentesen zárható tárolóban tárolhatod, lehetőleg hűvös helyen. A hűtőben 3 hétig maradnak felhasználhatók.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Vasvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Vasvár Fõszolgabíró tér 2. 9800 Magyarország Tovább

bioredukció

nagy molekulájú szerves vegyületek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) aerob v. anaerob... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek