Így készíthetsz te is mazsolát házilag

hirdetes

Készítsünk mazsolát! - 3 bevált módszer mindenkinek

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH

A mazsolák a világ talán legmegosztóbb aszalt gyümölcsei. Egyesek szeretik, míg meglepően sokan ki nem állhatják őket. Ha az előzők táborába tartozol, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan készíthetnél otthon, házilag is kedvenc csemegédből. Ennek számos oka lehet – a mazsolák nem csak magukban finomak, hanem számos receptben is fontos szerepet kaptak, így hát nem csoda, hogy sokan otthon is szeretnének készíteni belőlük maguknak. Mint bizonyára tudod, a mazsolák szőlőkből készülnek, ezért mindenekelőtt ezeket kell beszerezned valahonnan – akár saját kertedből is. Lássuk, hogy hogyan készíthetsz te is mazsolát házilag!

Készítsünk mazsolát

1. A szőlők mazsolává aszalása a napon

Távolítsd el a szőlőszemek nagyobb szárait

Nem muszáj az összes szárat eltávolítani szőlőidről, de mindenképpen érdemes levágni róluk a nagyobb, vastagabb csonkokat. Ezután alaposan mosd meg szőlőszemeidet hideg, folyó víz alatt. Eközben válogasd ki közülük azokat, amelyek megromlottak, és dobd ki őket.

Terítsd szét szőlőidet egy tálcán

Fogj egy fa, vessző, műanyag vagy más anyagú tálcát, aminek rácsozott alja van, és terítsd szét rajta szőlőszemeidet. A rácsozott kialakításra azért van szükség, hogy a levegő alaposan átjárja a szőlőket. Ügyelj rá, hogy a szőlőszemek sehol ne érintsék egymást. Ezután fogj egy tiszta konyharuhát, és takard le őket. Ez megvédi őket a rovaroktól, a madaraktól és a széltől is (ehhez lehet, hogy le kell majd súlyoznod a széleit).

hirdetes

Helyezd a tálcát a napra

hirdetes

Amikor az időjárás melegre és naposra fordul, helyezd ki a tálcát egy olyan helyre, ahol minél több közvetlen napfény éri majd. Fontos, hogy csak meleg, száraz időben helyezd ki. Minél szárazabbak és melegebbek a körülmények, annál gyorsabban aszalódnak majd meg szőlőid. Ideális esetben a hőmérséklet legalább 24°C, a páratartalom pedig minél alacsonyabb. Ha a környék éjszakánként ködössé és harmatossá válik, akkor érdemes estére bevinni a tálcát védett helyre, hogy aztán másnap újra kitehesd a napra.

Hagyd aszalódni szőlőidet

A szőlőknek akár 3-4 napra is szükségük lehet (azaz pontosabban durván 96 órányi aszalódásra a melegben), hogy mazsolákká váljanak. Ez természetesen attól is függ, hogy milyen a hőmérséklet és a páratartalom. Bármi is a helyzet, legalább 3 napig hagyd kint őket, és naponta kétszer forgasd is meg a szőlőszemeket, hogy egyenletesen aszalódjanak. Időnként meg is kóstolhatsz egyet-egyet, hogy ellenőrizd a szárazságukat. Ha ízlenek, akkor lényegében el is készültek. A legrosszabb esetben is legfeljebb 5 napig kell aszalnod őket, hogy mazsolákká váljanak.

Tárold mazsoláidat

A kész mazsolákat végül egy légmentesen zárható tárolóban tárolhatod, lehetőleg hűvös helyen. A hűtőben 3 hétig maradnak felhasználhatók. A következő oldalon további módszerek várnak, lapozz és tudd meg, hogyan készíthetsz mazsolát! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fajtajelleg (fajtastandard)

a fajtára jellemző tulajdonságok és bélyegek összessége. Azokat a tulajdonságokat, amelyek... Tovább

heterózishatás

az ivadékok egy vagy több tulajdonságban felülmúlják a megfelelő szülői tulajdonságok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek