lucernamegporzók, vadméh, tüskefejű méh (Rhophites quinquespinosus), fehércsíkos méh (Rhophitoides canus), anagybajszúméhek (Eu-cera), karcsúméhek Halictus, bányászméhek (Andrena), dongó- poszméhek

lucernamegporzók

Hirdetés

a lucernát a háziméhek a virág szerkezete miatt kevésbé tudják megporozni. Erre elsősorban a vadméhfajok - amilyen a tüskefejű méh (Rhophites quinquespinosus), a fehércsíkos méh (Rhophitoides canus), anagybajszúméhek (Eu-cera), a karcsúméhek (Halictus), a bányászméhek (Andrena), a dongó- v. poszméhek (Bombus), a földiméhek (Melitta) és a művész- v. szabóméhek (Megachile) — alkalmasak. Ahol a kártevők elleni meggondolatlan vegyi védekezés a lucernamegporzókat kipusztítja, ott a magtermesztés úgyszólván lehetlenné válik. (A megporzás elősegítésére használt kanadai gépi berendezések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.) Ezért a növ.véd. egyéb eljárásai (integrált növényvédelem) kerülnek előtérbe. Bevált egyes lucernamegporzók, többek között a művészméhek családjához tartozó, kizárólag a lucernára utalt, lucernapollennel táplálkozó szabóméh (Megachile rotunda f. pacifica) szaporítása és kihelyezése a lucernatáblákhoz. A tetőfedő nád szárüregébe szívesen fészkelő szabóméh élőbábbá alakuló petéit lucernalevéllel zárja le, innen a neve.
Hirdetés

címkék:
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.