Érik a szőlő: így válaszd ki a tökéletes szüretelési időpontot, szőlő szüretelési időpont kiválasztása

hirdetes

Érik a szőlő: így válaszd ki a tökéletes szüretelési időpontot

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az otthoni kertészek számára a szőlőtermesztés nem csak hobbiként szolgálhat, hanem lehetőséget ad arra is, hogy ízletes szőlőt termeljenek, amit frissen fogyaszthatnak vagy akár saját borukhoz is felhasználhatnak. A tökéletes szüretelési időpont kiválasztása kulcsfontosságú a minőségi szőlőtermés eléréséhez. Íme néhány hasznos tipp, hogy miként választhatod ki a legmegfelelőbb időpontot a szőlőszüreteléshez.

Szőlő szüretelési időpont kiválasztása

#1.  Megfigyelés és ízpróba a tökélet szüretelési időpont kiválasztásához

A megfelelő szüretelési idő kiválasztásának egyik legjobb módja az, ha figyeled a szőlőszemeket és az ízüket. Érett szőlő esetében a szemek színének változása, például a vörös vagy zöld változatok érés során tapasztalható színváltozása, egyértelmű jel lehet. Emellett az ízpróba is fontos – a szőlőnek édesnek és ízletesnek kell lennie. Próbálj meg egy-két szemet megkóstolni, hogy meggyőződj arról, hogy elérték-e a kívánt érettségi szintet.

#2.  Cukor és savtartalom mérése a tökélet szüretelési időpont kiválasztásához

Az otthoni kertész számára könnyedén elérhető eszközökkel (például cukormérők vagy pH mérők) mérhető a szőlő cukor- és savtartalma. Az érett szőlő magas cukortartalommal rendelkezik, míg a túl savas vagy túl alacsony cukortartalmú szőlő ízetlen vagy éretlen lehet. Az optimális cukor-sav egyensúly meghatározása segít abban, hogy a legjobb szüretelési időpontot válaszd.

hirdetes

#3. Illat és aroma figyelése a tökélet szüretelési időpont kiválasztásához

Az érett szőlő illatában és aromájában is érezhetők a változások. Az érett szőlő illata intenzívebbé válik, és jellegzetes szőlőillatot áraszt magából. Ha a szőlőillat erős és vonzó, akkor az valószínűleg már készen áll a szüretelésre.

hirdetes

#4.  A szőlőfürtök rugalmassága a tökélet szüretelési időpont kiválasztásához

Érdemes megfigyelni a szőlőfürtök rugalmasságát és állagát. Az érett szőlőfürtök puhák és könnyen elkülöníthetők a szőlőtől. Ha a szőlőfürtök még túl kemények vagy összegyűrődnek, akkor valószínűleg még nem értek be teljesen.

#5. Lokális körülmények figyelembevétele a tökélet szüretelési időpont kiválasztásához

Az időjárás és a növények helyi körülményei jelentős hatással vannak a szüretelési időpontra. Figyeld az időjárást, és tartsd szem előtt, hogy a napfény, hőmérséklet és csapadék hogyan befolyásolják a szőlő érését. Az adott terület klimatikus feltételei alapján kell meghatározni, hogy mikor érdemes nekiállni a szüretelésnek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-06

Milyen lehet egy gyönyörű borospincében telelni a Balatonnál?

Téli pihenés a Balaton nyugalmába: Fedezzük fel a Kislaki Bormanufaktúrát, ahol a minőségi borok és a vidéki elvonulás egészen egyedülálló élmény lehet telelésre.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK)

Kutatóintézet Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK), illetve annak... Tovább

Csávázó Dividend 30 FS

Folyékony gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 30 g/l difenokonazolFelhasználható: őszi búza... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Növénytermesztés