Március a kertben

Hirdetés

Március a kertben

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az év harmadik hónapjában már a nap is többet süt és az idő is melegebb, így jól is esik a friss levegőn szorgoskodni. E hónap rengeteg feladatot is ad minden kezdő és haladó kertésznek. A következő tanácsok megfogadásával öné lehet a legszebb kert széles e világban.
Március a kertben

Rózsák

 

Távolítsa el az elhalt, beteg és sérült ágakat. Bokros termetű rózsáknál vágja vissza a túlnőtt hajtásokat, hogy a növény megtarthassa eredeti habitusát.


Cserjék

 

Távolítsa el a mahónia felső egy vagy két hajtását minden évben a virágzás után. Ezzel elősegítheti, hogy a növény megerősödjön és következő évben tőből új hajtásokat hozzon. Az elöregedett, hosszú hajtásokat akár tövig visszavághatja, vagy formázhatja, hogy a növény érdekesebb külsőt kapjon.


A somok, füzek, fás fuksziák és a kékgyökér hajtásait szintén érdemes visszavágni, ezzel elősegítve az új, élénk színű hajtások növekedését. A nyári orgonák erőteljes visszavágásával pedig elősegíthetjük, hogy a növény szabályozni tudja saját formáját.


Évelők

 

Emelje ki és válassza szét a túlságosan tömött csoportokba összenőtt évelőket, vagy ültessen helyettük újat. Ott, ahol a talaj könnyebb szerkezetű, ezt a műveletet már késő ősszel el lehetett végezni, de a legtöbb tömör szerkezetű talajnál érdemes tavaszig várni, míg az idő kicsit felmelegszik és szárazabbá válik.

Hirdetés


Kerti iszalagok

 

A nyáron virágzó iszalagoknál most érdemes levágni a tavalyi hajtásokat, mert a virágzás a legtöbb fajtánál az az évi hajtások csúcsán jelenik meg.


Hóvirág

 

Elvirágzás után válassza szét az összenőtt hóvirágokat, de addig, amíg még a levelek rajta vannak. Bánjon óvatosan a hajtásokkal, és a szétválasztás után ültesse vissza ugyanolyan mélyre, mint előtte voltak.


Műtrágyázás

 

Szórjon műtrágyát a sövény tövébe, a fák köré és a bokrok alá.

Hirdetés


Erikák visszavágása

 

A télen virágzó erikák/hangák virágfejét metssze vissza és formázza a növényt. Figyeljen rá, hogy csak a virághajtásokat vágja le, ne vágjon bele az idősebb hajtásokba.


Gyümölcsfák

 

Március végéig fejezze be a szabad gyökerű gyümölcsfák ültetését. Konténeres fákat azonban az év bármely szakában lehet ültetni.


Örökzöldek

 

Ebben a hónapban a talaj már kezd fokozatosan felmelegedni, ezért ideális az örökzöld bokrok és növények átültetésére, vagy akár új cserjék, sövény ültetésére is. A korai ültetés előnye, hogy az új gyökerek szinte azonnal elkezdenek nőni, elősegítve ezzel a növény stabilizálódását.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Rhizocta (HI 0272)

Cukorrépa Cél: rizoktónia és rizománia toleráns, valamint cerkospóra rezisztens ... Tovább

ligeti perje (Poa nemoralis L.)

a pázsitfüvek családjába tartozó, laza bokrú évelő aljfű (fűfélék). Gyökérzete bojtos,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.