Marcipán készítése, marcipán érdekességek

Így készül az isteni házi marcipán!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szerintem mindenki szereti, nálam örök kedvenc marad, de azóta imádom a legjobban, amióta tudom, hogyan készíthetem el saját kezűleg. Most azt a receptet mutatom meg nektek, ami nálam bevált, remélem, hogy elnyeri a tetszéseteket! 

Érdekességek a marcipánról

Tudtad, hogy házilag is készíthető marcipán?

  

Egy kis marcipántörténelem

Mielőtt megmutatom a házi marcipán receptjét, engedjétek meg, hogy elmondjak pár érdekességet erről a finomságról! A marcipán ősét már az ókorban, a perzsák is ismerték, ekkoriban mandulával és mézzel dúsított olívaolajból készült, és pár csepp rózsaolajjal illatosították. Hála a keresztes háborúknak, lovagokon és kereskedőkön keresztül jutott el elsőként Portugáliába és Spanyolországba, majd Velencébe, ahol kezdetben csak és kizárólag az uralkodók asztalán lehetett vele találkozni, mivel az elkészítéséhez nem volt elegendő cukor.

Kolumbusz Kristóf és Amerika felfedezése megnyitotta az új kapukat, ekkor kerültek át Európába az Újvilág terményei, köztük pedig ott volt a cukornád is. Ennek volt köszönhető, hogy az európai cukrászat fellendült, és ezzel együtt a marcipángyártás is. Érdekesség még, hogy eleinte csak a patikákban lehetett hozzájutni a marcipánhoz. 

Érdekességek a marcipánról

A marcipán neve nagy valószínűséggel a spanyolországi al-Andalus területén beszélt arab nyelvből származik, a középkorból, amikor még a félsziget középső és déli részén több kultúra és népcsoport élt együtt.

Már a középkorban is kedvelt ínyencségnek számított, ekkor az őrölt mandulát cukorral és százlevelű rózsa olajával keverték össze, és bármennyire meglepő: intim célra felhasználva serkentő hatást tulajdonítottak neki. A németországi Lübeckből származó világhíres író, Thomas Mann egyik novellájában odáig megy, hogy a háremek csemegéjének nevezi a marcipánt. Manapság ez a finomság cukrászipari alapanyag, viszont van egy-két érdekes legenda, ami körül veszi, nézzük is ezeket! 

Legendák a marcipánról

A marcipánt egy legenda szerint annak a Márton nevű péknek köszönhetjük, aki a legnagyobb európai pestisjárvány idején (1347-1353) olyan élelmiszert talált ki, ami nem romlik könnyen és sokáig eltartható. Olajos magvakból gyúrt mézes pogácsát, a legenda szerint pedig innen ered a marci-panis, panis martius megnevezés, ami pedig annyit jelent, hogy Márton kenyere. A következő oldalon még több érdekesség vár titeket a marcipánról és természetesen megosztom veletek a marcipán receptjét is, érdemes tehát lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hatásfokozó permetező segédanyagok

mindazon anyagok, amelyek elősegítik a permetlé egyenletes eloszlását, a levélen való... Tovább

halotánpróba

a sertések stresszérzékenységének megítélésére használt eljárás. A halotán- (narcotan,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek