Málnatermesztés cserépben – Így lehet akár egész évben friss málnád

hirdetes

Málnatermesztés cserépben – Így lehet akár egész évben friss málnád

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A málnát nyáron vagy ősszel sikeresen termeszthetjük cserepekben, hogy kiváló bogyós termést kapjunk az évre. A málnáról általában úgy gondolják, hogy sok helyet igényel, de valójában olyan gyümölcs, amely sikeresen termeszthető cserépben. Mutatjuk, hogyan termessz málnát cserépben!

málna cserépben

A málna minden fajtája alkalmas cserépben való termesztésre, de a legjobb a rövidebb növekedésű vesszőt vagy a modern kompakt fajtákat választani. Volt egy törpe „Ruby Beauty” málnám egy cserépben, ami nagyon kevés karbantartást igényelt, és több éven át gyümölcsöztetett – ajándékoztam a nővéremnek, és még mindig terem neki.

Nincs szükség sok málnavesszőre a háztartási mennyiség termesztéséhez, és egy maroknyi csupasz gyökér málnáért egy kis ráfordítással ősszel legalább három évig gyümölcsöt kaphatunk. Az egyetlen lehetséges hátrány, hogy nagy cserépre van szükségük a növekedéshez, és rendszeres öntözést igényelnek, amíg a vesszők termést hoznak.

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet cserépben termeszteni a málnát, a válasz az, hogy ez egy egyszerű és praktikus módja annak, hogy ízletes, saját termesztésű gyümölcsöket neveljünk, még akkor is, ha nem kell hozzá sok kültéri hely.

TIPPEK MÁLNA TERMÉSZTÉSÉHEZ


A málnavesszők általában hosszú sorokban nőnek egy konyhakertben, egy földterületen vagy tanyán. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy megvan ez a lehetőség, és lehet, hogy finom gyümölcsöt szeretne szerezni a kis kertjében vagy kis veteményesében.


Itt kerül előtérbe a málna cserépben történő termesztése, ez egy egyszerű módja a termesztésnek, és lehetővé teszi, hogy bárki, akinek kevés helye vagy földje van, élvezze a málna luxusát. A konténeres kertészet azt az előnyt is kínálja, hogy szabályozhatjuk a talajt, amelybe a növényeket helyezzük, és a cserepeket az udvar legnaposabb sarkába is helyezhetjük, hogy elősegítsük a sikert.

hirdetes

A málna cserepes termesztésének egyetlen hátránya, hogy a növények nem mindegyike alkalmas a hosszú távú cserepes termesztésre. Javasoljuk, hogy a cserepes málna élettartama körülbelül három-négy év legyen, majd a veteményeskertben a földbe ültethető, és sok évig boldogan fejlődik. Az új kompakt törpe málnafajták élettartama hosszabb cserépben, mint a többi fajtáé.

HOGYAN TERMESSZÜK MÁLNÁT CSERÉPBEN


A málna nyári és őszi gyümölcsű fajtákban kapható. A nyári fajták a nyár közepétől a végéig, az őszi fajták pedig a nyár végétől az ősz közepéig teremnek. Mindkét típus alkalmas cserepes termesztésre.

Vannak olyan málnavesszőfajták, amelyeket kifejezetten törpefajtáknak tenyésztenek, amelyek ideálisak cserépbe ültetésre egy kis kertben vagy teraszon.

A vesszőket gyakran csupaszon adják el a speciális faiskolák, és ősztől kora tavaszig kaphatók, ami a növény nyugalmi időszaka. A málna cserépbe ültetésének legjobb ideje késő ősszel, bár a vesszőket télen és kora tavasszal is elültethetjük. Ha már van néhány vessződ máshol, akkor ezekből akár dugványokat is szedhetsz, és átültetheted a málnát cserépbe.

Kövesd az alábbi kilenc lépést a málna sikeres cserépben történő termesztéséhez:

A málnavesszőt egy méretes, legalább 50 cm átmérőjű edénybe kell ültetni. Elengedhetetlen, hogy minden tartályban megfelelő vízelvezető nyílások legyenek. Egy 40 cm átmérőjű edénybe legfeljebb három vesszőt ajánlott ültetni, míg egy 50-60 cm átmérőjű edénybe hat vesszőt tehetünk.

Töltsd meg a választott edényt talajalapú komposzttal, adj hozzá némi őrleményt a jó vízelvezetés érdekében, és keverj bele némi lassan felszabaduló kiegyensúlyozott műtrágyát.

hirdetes

Készíts lyukat a málnavesszők számára, és nyomd be őket 4-6 cm mélyre a talajba, és óvatosan nyomkodd rá a talajt a gyökerek körül. A málnanövényeket cserépben is meg lehet vásárolni, és ugyanabba a mélységbe kell ültetni, mint abban a cserépben, amelybe került.

Öntözd meg jól a vesszőket vagy a növényeket, és rendszeresen ellenőrizd, hogy a föld nem szárad ki.

Helyezd a cserepeket napos helyre az udvaron. Míg a málna elviseli az árnyékot, a legnaposabb helyen érzi magát a legjobban.

Tápláld a málnavesszőt havonta a vegetációs időszakban magas káliumtartalmú folyékony alapú tápoldattal.

A cserépben termesztett málnának jót tesz, ha ketreccel vagy hálóval fedik le, amikor a gyümölcs elkezd érni, ez megvédi a gyümölcsöt attól, hogy a madarak megegyék.

A szezon végén eljön a málna metszésének ideje. Nyáron termő fajtáknál a termővesszőket a betakarítás után metsszük meg a tövéig, és tartsuk meg a legerősebb terméstelen szárakat, amelyek a következő évi termést hordozzák. Vágjuk le az összes őszi gyümölcsű málnavesszőt a tél végén.

Tavasszal takarmányozzuk a növényeket kiegyensúlyozott műtrágyával, és öntsünk a földjére házi készítésű komposztot.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kecskeméti Fõiskola (KF-GAMFK)

Fõiskola Képzések: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki; kertészmérnöki;... Tovább

bankkivonat

a vállalatok részére küldött értesítés, amelyben a számlakezelő bank az általa vezetett... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés