Málnatermesztés cserépben – Így lehet akár egész évben friss málnád

Málnatermesztés cserépben – Így lehet akár egész évben friss málnád

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A málnát nyáron vagy ősszel sikeresen termeszthetjük cserepekben, hogy kiváló bogyós termést kapjunk az évre. A málnáról általában úgy gondolják, hogy sok helyet igényel, de valójában olyan gyümölcs, amely sikeresen termeszthető cserépben. Mutatjuk, hogyan termessz málnát cserépben!

málna cserépben

A málna minden fajtája alkalmas cserépben való termesztésre, de a legjobb a rövidebb növekedésű vesszőt vagy a modern kompakt fajtákat választani. Volt egy törpe „Ruby Beauty” málnám egy cserépben, ami nagyon kevés karbantartást igényelt, és több éven át gyümölcsöztetett – ajándékoztam a nővéremnek, és még mindig terem neki.

Nincs szükség sok málnavesszőre a háztartási mennyiség termesztéséhez, és egy maroknyi csupasz gyökér málnáért egy kis ráfordítással ősszel legalább három évig gyümölcsöt kaphatunk. Az egyetlen lehetséges hátrány, hogy nagy cserépre van szükségük a növekedéshez, és rendszeres öntözést igényelnek, amíg a vesszők termést hoznak.

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet cserépben termeszteni a málnát, a válasz az, hogy ez egy egyszerű és praktikus módja annak, hogy ízletes, saját termesztésű gyümölcsöket neveljünk, még akkor is, ha nem kell hozzá sok kültéri hely.

TIPPEK MÁLNA TERMÉSZTÉSÉHEZ


A málnavesszők általában hosszú sorokban nőnek egy konyhakertben, egy földterületen vagy tanyán. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy megvan ez a lehetőség, és lehet, hogy finom gyümölcsöt szeretne szerezni a kis kertjében vagy kis veteményesében.


Itt kerül előtérbe a málna cserépben történő termesztése, ez egy egyszerű módja a termesztésnek, és lehetővé teszi, hogy bárki, akinek kevés helye vagy földje van, élvezze a málna luxusát. A konténeres kertészet azt az előnyt is kínálja, hogy szabályozhatjuk a talajt, amelybe a növényeket helyezzük, és a cserepeket az udvar legnaposabb sarkába is helyezhetjük, hogy elősegítsük a sikert.

A málna cserepes termesztésének egyetlen hátránya, hogy a növények nem mindegyike alkalmas a hosszú távú cserepes termesztésre. Javasoljuk, hogy a cserepes málna élettartama körülbelül három-négy év legyen, majd a veteményeskertben a földbe ültethető, és sok évig boldogan fejlődik. Az új kompakt törpe málnafajták élettartama hosszabb cserépben, mint a többi fajtáé.

HOGYAN TERMESSZÜK MÁLNÁT CSERÉPBEN


A málna nyári és őszi gyümölcsű fajtákban kapható. A nyári fajták a nyár közepétől a végéig, az őszi fajták pedig a nyár végétől az ősz közepéig teremnek. Mindkét típus alkalmas cserepes termesztésre.

Vannak olyan málnavesszőfajták, amelyeket kifejezetten törpefajtáknak tenyésztenek, amelyek ideálisak cserépbe ültetésre egy kis kertben vagy teraszon.

A vesszőket gyakran csupaszon adják el a speciális faiskolák, és ősztől kora tavaszig kaphatók, ami a növény nyugalmi időszaka. A málna cserépbe ültetésének legjobb ideje késő ősszel, bár a vesszőket télen és kora tavasszal is elültethetjük. Ha már van néhány vessződ máshol, akkor ezekből akár dugványokat is szedhetsz, és átültetheted a málnát cserépbe.

Kövesd az alábbi kilenc lépést a málna sikeres cserépben történő termesztéséhez:

A málnavesszőt egy méretes, legalább 50 cm átmérőjű edénybe kell ültetni. Elengedhetetlen, hogy minden tartályban megfelelő vízelvezető nyílások legyenek. Egy 40 cm átmérőjű edénybe legfeljebb három vesszőt ajánlott ültetni, míg egy 50-60 cm átmérőjű edénybe hat vesszőt tehetünk.

Töltsd meg a választott edényt talajalapú komposzttal, adj hozzá némi őrleményt a jó vízelvezetés érdekében, és keverj bele némi lassan felszabaduló kiegyensúlyozott műtrágyát.

Készíts lyukat a málnavesszők számára, és nyomd be őket 4-6 cm mélyre a talajba, és óvatosan nyomkodd rá a talajt a gyökerek körül. A málnanövényeket cserépben is meg lehet vásárolni, és ugyanabba a mélységbe kell ültetni, mint abban a cserépben, amelybe került.

Öntözd meg jól a vesszőket vagy a növényeket, és rendszeresen ellenőrizd, hogy a föld nem szárad ki.

Helyezd a cserepeket napos helyre az udvaron. Míg a málna elviseli az árnyékot, a legnaposabb helyen érzi magát a legjobban.

Tápláld a málnavesszőt havonta a vegetációs időszakban magas káliumtartalmú folyékony alapú tápoldattal.

A cserépben termesztett málnának jót tesz, ha ketreccel vagy hálóval fedik le, amikor a gyümölcs elkezd érni, ez megvédi a gyümölcsöt attól, hogy a madarak megegyék.

A szezon végén eljön a málna metszésének ideje. Nyáron termő fajtáknál a termővesszőket a betakarítás után metsszük meg a tövéig, és tartsuk meg a legerősebb terméstelen szárakat, amelyek a következő évi termést hordozzák. Vágjuk le az összes őszi gyümölcsű málnavesszőt a tél végén.

Tavasszal takarmányozzuk a növényeket kiegyensúlyozott műtrágyával, és öntsünk a földjére házi készítésű komposztot.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előzetesen elismert nemesített fajta (EE)

a kisparcellás kísérletekben az eddig minősítetteket felülmúló, a vele versenybe állított... Tovább

45/2006. (VI. 15.) FVM rendelet

a szikvíz gyártásának, töltésének, valamint a szikvizes palack és ballon tárolásának és... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés