notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mákos guba recepttel

Hirdetés

Mákos gubát az asztalra – Mutatom a legjobb receptet!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Régen minden ünnepi asztalon ott volt ez a magyar édesség, külföldön annyira nem terjedt el, legfőképpen a mák miatt. Már Magyarországon is sokan elfelejtik, mi viszont imádjuk és meg is mutatjuk nektek a legtökéletesebb mákos guba receptet!

Megmutatom a legjobb mákos guba receptet

 

Egy kis mákos guba történelem 

 

A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt vizes kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. A századforduló idején még a kemence földjén a kenyerek mellett sütötték, később már sütőben, tepsiben.

 

Az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló 2003-as népszavazás előtt széles körben elterjedt a rémhír, hogy az Unióban a drogellenes politika részeként tiltják a mákból készült ételek készítését és fogyasztását. A tévhit forrása vélhetőleg az az uniós szabályozás volt, amelynek értelmében az étkezési mákfajtáknál magasabb alkaloida-tartalmú, úgynevezett ipari mák termesztése szigorú engedélyekhez kötött. A közvélemény megnyugtatására a népszavazás utáni napon szervezett Eufória fesztiválon mákos gubát osztogattak. Most pedig jöjjön a tökéletes recept, amit a következő oldalon osztok meg veletek!

Hirdetés

 

Megmutatom a legjobb mákos guba receptet

 

Hozzávalók:

  • 6 kifli
  • 4 dl tej
  • vaníliaaroma
  • 5 dkg vaj
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 3 evőkanál darált mák
  • Hirdetés
  • 3 evőkanál porcukor

 

Elkészítése:

A kiflit felkarikázzuk, majd egy kivajazott hőálló edénybe tesszük. A tejet és a vajat egy edénybe tesszük, felforraljuk, vaníliaaromával ízesítjük. Majd a kiflire öntjük és átforgatjuk, fontos, hogy mindenhova jusson belőle. A mákot, a cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük és a kiflire szórjuk, átforgatjuk. 180 fokos sütőben nagyjából negyedórán át sütjük. Amikor a teteje megpirult, készen is van. Vaníliasodóval, tejszínhabbal tálaljuk, aszalt gyümölcsöket, mazsolát is szórhatunk rá, de akár vágott dió, vagy mogyoró is kerülhet bele.

 

Forrás

 

Forrás: Fotó: csakapuffin.cafeblog.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
250 011
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 834 186
Közösség

66/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

a 2007. évben tavaszi fagykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk hitelhez jutási... Tovább

élőtömeg (testtömeg)

az állat kg-ban meghatározott tömege. Megállapításához különböző mérlegeket... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 216

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek