Magyarnak hisszük, pedig kínai

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az élelmiszer- feldolgozók java része kínai fűszerpaprikát használ Magyarországon, emiatt a magyar össztermelésnek megfelelő, nagyjából kétezer tonnányi távol-keleti ételízesítőt importálnak. Még a Szegedi Paprika Zrt. sem szegedi paprikát forgalmaz - írja a Magyar Nemzet.
Még a Szegedi Paprika Zrt. sem szegedi paprikát forgalmaz
A szegedi paprika tavaly novemberben kapott uniós eredetvédelmet, ám a társaság vezérigazgatója szerint a cég kifogásolt terméke nem sérti az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel kapcsolatos közösségi előírásokat.

Nehezen képzelhető el, hogy bárki, aki a szívén viseli a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jövőjét, a láncok saját márkás paprikáját emelné le a polcról, amikor mellette ott találja a hasonló áron kínált, szegedinek látszó paprikát. Holott a Szegedi Paprika Zrt. feliratú termék spanyol, szerb és magyar őrlemény keverékét tartalmazza, míg az áruházláncok saját márkás termékei a csomagolás felirata szerint Magyarországon termett fűszerpaprikából készültek – legalábbis a lap munkatársai által meglátogatott Tescóban és Sparban.

'Az általam vezetett Szegedi Paprika Zrt. nem forgalmaz szegedi paprika néven fűszerpaprika-őrleményt, a tasakon a Szegedi Paprika Zrt. a cégünk nevére utal' – adott a lapnak magyarázatot a problémára Bartos András, a társaság vezérigazgatója.

A szegedi paprika tavaly novemberben kapott uniós eredetvédelmet, ám a társaság vezérigazgatója szerint a cég Magyar Nemzet által kifogásolt terméke nem sérti az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel kapcsolatos közösségi előírásokat, mivel a 'szegedi fűszerpaprika-őrlemény' vagy 'szegedi paprika' mint eredetvédett termék más kategóriába tartozik. Az eredetvédett fűszerpaprika-őrlemény csomagolásán ugyanis fel kell tüntetni, hogy oltalom alatt álló termékről van szó, valamint az ehhez kapcsolódó, kör alakú közösségi védjegyet is.

A vezérigazgató az import szükségességét azzal indokolta, hogy a magyar szabályozás szerint az őrlemény meghatározott színanyagtartalommal kell hogy rendelkezzen. Ennek aránya azonban évjáratonként változó, többek között a napsütéstől, a csapadék mennyiségétől vagy éppenséggel a talaj minőségétől is függ. A színanyagtartalom lebomlásának sebessége szintén évjáratonként változó. Tavasszal ezért már kevés különleges, illetve csemege minőségű paprika található a raktárakban.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

homoki ballagófű (Salsola káli L.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó, parlagokon, száraz gyeptársulásokban,... Tovább

83/2008. (VI. 30.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

Tovább a lexikonra