notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Magyarnak hisszük, pedig kínai

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az élelmiszer- feldolgozók java része kínai fűszerpaprikát használ Magyarországon, emiatt a magyar össztermelésnek megfelelő, nagyjából kétezer tonnányi távol-keleti ételízesítőt importálnak. Még a Szegedi Paprika Zrt. sem szegedi paprikát forgalmaz - írja a Magyar Nemzet.
Még a Szegedi Paprika Zrt. sem szegedi paprikát forgalmaz
A szegedi paprika tavaly novemberben kapott uniós eredetvédelmet, ám a társaság vezérigazgatója szerint a cég kifogásolt terméke nem sérti az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel kapcsolatos közösségi előírásokat.

Nehezen képzelhető el, hogy bárki, aki a szívén viseli a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jövőjét, a láncok saját márkás paprikáját emelné le a polcról, amikor mellette ott találja a hasonló áron kínált, szegedinek látszó paprikát. Holott a Szegedi Paprika Zrt. feliratú termék spanyol, szerb és magyar őrlemény keverékét tartalmazza, míg az áruházláncok saját márkás termékei a csomagolás felirata szerint Magyarországon termett fűszerpaprikából készültek – legalábbis a lap munkatársai által meglátogatott Tescóban és Sparban.

'Az általam vezetett Szegedi Paprika Zrt. nem forgalmaz szegedi paprika néven fűszerpaprika-őrleményt, a tasakon a Szegedi Paprika Zrt. a cégünk nevére utal' – adott a lapnak magyarázatot a problémára Bartos András, a társaság vezérigazgatója.

A szegedi paprika tavaly novemberben kapott uniós eredetvédelmet, ám a társaság vezérigazgatója szerint a cég Magyar Nemzet által kifogásolt terméke nem sérti az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel kapcsolatos közösségi előírásokat, mivel a 'szegedi fűszerpaprika-őrlemény' vagy 'szegedi paprika' mint eredetvédett termék más kategóriába tartozik. Az eredetvédett fűszerpaprika-őrlemény csomagolásán ugyanis fel kell tüntetni, hogy oltalom alatt álló termékről van szó, valamint az ehhez kapcsolódó, kör alakú közösségi védjegyet is.

A vezérigazgató az import szükségességét azzal indokolta, hogy a magyar szabályozás szerint az őrlemény meghatározott színanyagtartalommal kell hogy rendelkezzen. Ennek aránya azonban évjáratonként változó, többek között a napsütéstől, a csapadék mennyiségétől vagy éppenséggel a talaj minőségétől is függ. A színanyagtartalom lebomlásának sebessége szintén évjáratonként változó. Tavasszal ezért már kevés különleges, illetve csemege minőségű paprika található a raktárakban.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 634
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 532 755
Közösség

Kerti ötlet

Ahány ember, annyiféle kert van. Mindenki másképp képzeli el álomkertjét, más ötleteik... Tovább

fogak

a szájüregben levő, a táplálék felaprózására szolgáló rágószervek. Részei: a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 5.0