Magyar kistermelők támogatási lehetőségei

Felfuttatják a magyar termékeket

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hazai gyártókat, szolgáltatókat, termelőket hoz helyzetbe egy magyar áruk forgalmazását segítő szövetkezet. Az értékesítési nehézségekkel küzdő kisvállalkozók így a monopolhelyzetben lévő cégek diktátumánál előnyösebb feltételekkel: magasabb átvételi ár és rövidebb fizetési határidő mellett adhatnak túl portékáikon.
Magyar kistermelők támogatási lehetőségei
"Szövetkezetünk elsősorban a kistermelőket segíti, hiszen ők értékesítik legnehezebben termékeiket. Képtelenek egy-két piacnál több helyen árusítani, ha pedig nagyobb mennyiséget termelnek annál, mint amennyit háztól és piacokon el tudnak adni, az áru könnyen nyakukon maradhat - a nagy felvásárlók nem foglalkoznak néhány mázsa zöldséggel" - vázolja kezdeményezésük hátterét Ubornyák László, a tavaly októberben alapított Arany Korona Szövetkezet elnöke. A szervezet főként az egy-ötven (esetleg száz) hektáron gazdálkodó termelőkön kíván segíteni, eljuttatva árujukat az olcsó, ám jó minőségű termékeket kereső vásárlóknak.

Az értékesítési hálózat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Pest megye mellett Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Budapesten is működik, a további bővítések nyomán pedig hamarosan országossá nőhet a lefedettség. A szövetkezet ennek érdekében folyamatosan keresi azokat a termelőket, gyártókat, szolgáltatókat, akik értékesítési nehézségekkel küzdenek, bizonytalanná vált felvásárlói körük fizetőképessége, vagy kihasználatlan szabad kapacitással rendelkeznek.

A kistermelőktől beszerzett árut maszek kisboltoknak adják el, amelyek a szövetséggel egyeztetett áron kínálják a portékákat. "Az átlagos felvásárlási áraknál drágábban vesszük át az árut, annak ellenértékét pedig tizennégy napon belül (nem a multiknál tapasztalható harminc-kilencven vagy esetleg százhúsz napos késlekedés után) fizetjük ki" - ismerteti módszerüket az elnök. Mint mondja, túl nagy marzsot sem tesznek a termékekre, hiszen az is fontos, hogy a jó minőségű magyar élelmiszerhez megfizethető áron juthassanak a fogyasztók. Becslése szerint az Arany Korona Szövetkezet által forgalmazott alapvető élelmiszerek a multik akciós termékeihez hasonló, vagy annál öt-tíz százalékkal alacsonyabb áron kaphatók. A hagyományos, bolti értékesítés mellett már e-mailes rendelésre is van mód, és hamarosan megnyílik a szövetkezet webáruháza is.

Azok a kistermelők, őstermelők, egyéni vállalkozók és családi cégek, akik rendszeresen árusítanák termékeiket, részjegy megvásárlásával csatlakozhatnak a szervezethez. Ennek ára huszonötezer forint, amely után évente osztalékot fizet a szövetkezet. A részjeggyel rendelkezők beleszólhatnak a szervezet irányításának stratégiai kérdéseibe, és olcsóbban juthatnak hozzá az Arany Korona termékekhez.

Bár saját logóval még az "Arany Korona polcokat" és a hálózat által árusított termékeket sem látta el a szervezet, terveik között ennek bevezetése is szerepel. "Azokban a boltokban, ahol már jelen vagyunk, cégér nélkül is tudják a vevők, hogy melyek a mi termékeink. Ennek ellenére felvetődött az embléma bevezetésének lehetősége, mivel azonban ez is növelné költségeinket, még nem hoztunk végleges döntést" - mondta lapunk érdeklődésére Ubornyák László.

Forrás: EU-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

üszőnevelés

a gazd.-os termelést megalapozó üszőkori takarmanyozásnak az üszők (—>szarvasmarha... Tovább

diploid sejt

olyan sejt, amelynek kromoszómáiból két azonos sorozat állítható össze. A testi sejtekre... Tovább

Tovább a lexikonra