notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyar kistermelők támogatási lehetőségei

Hirdetés

Felfuttatják a magyar termékeket

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hazai gyártókat, szolgáltatókat, termelőket hoz helyzetbe egy magyar áruk forgalmazását segítő szövetkezet. Az értékesítési nehézségekkel küzdő kisvállalkozók így a monopolhelyzetben lévő cégek diktátumánál előnyösebb feltételekkel: magasabb átvételi ár és rövidebb fizetési határidő mellett adhatnak túl portékáikon.
Magyar kistermelők támogatási lehetőségei
"Szövetkezetünk elsősorban a kistermelőket segíti, hiszen ők értékesítik legnehezebben termékeiket. Képtelenek egy-két piacnál több helyen árusítani, ha pedig nagyobb mennyiséget termelnek annál, mint amennyit háztól és piacokon el tudnak adni, az áru könnyen nyakukon maradhat - a nagy felvásárlók nem foglalkoznak néhány mázsa zöldséggel" - vázolja kezdeményezésük hátterét Ubornyák László, a tavaly októberben alapított Arany Korona Szövetkezet elnöke. A szervezet főként az egy-ötven (esetleg száz) hektáron gazdálkodó termelőkön kíván segíteni, eljuttatva árujukat az olcsó, ám jó minőségű termékeket kereső vásárlóknak.

Az értékesítési hálózat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Pest megye mellett Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Budapesten is működik, a további bővítések nyomán pedig hamarosan országossá nőhet a lefedettség. A szövetkezet ennek érdekében folyamatosan keresi azokat a termelőket, gyártókat, szolgáltatókat, akik értékesítési nehézségekkel küzdenek, bizonytalanná vált felvásárlói körük fizetőképessége, vagy kihasználatlan szabad kapacitással rendelkeznek.

A kistermelőktől beszerzett árut maszek kisboltoknak adják el, amelyek a szövetséggel egyeztetett áron kínálják a portékákat. "Az átlagos felvásárlási áraknál drágábban vesszük át az árut, annak ellenértékét pedig tizennégy napon belül (nem a multiknál tapasztalható harminc-kilencven vagy esetleg százhúsz napos késlekedés után) fizetjük ki" - ismerteti módszerüket az elnök. Mint mondja, túl nagy marzsot sem tesznek a termékekre, hiszen az is fontos, hogy a jó minőségű magyar élelmiszerhez megfizethető áron juthassanak a fogyasztók. Becslése szerint az Arany Korona Szövetkezet által forgalmazott alapvető élelmiszerek a multik akciós termékeihez hasonló, vagy annál öt-tíz százalékkal alacsonyabb áron kaphatók. A hagyományos, bolti értékesítés mellett már e-mailes rendelésre is van mód, és hamarosan megnyílik a szövetkezet webáruháza is.

Azok a kistermelők, őstermelők, egyéni vállalkozók és családi cégek, akik rendszeresen árusítanák termékeiket, részjegy megvásárlásával csatlakozhatnak a szervezethez. Ennek ára huszonötezer forint, amely után évente osztalékot fizet a szövetkezet. A részjeggyel rendelkezők beleszólhatnak a szervezet irányításának stratégiai kérdéseibe, és olcsóbban juthatnak hozzá az Arany Korona termékekhez.

Bár saját logóval még az "Arany Korona polcokat" és a hálózat által árusított termékeket sem látta el a szervezet, terveik között ennek bevezetése is szerepel. "Azokban a boltokban, ahol már jelen vagyunk, cégér nélkül is tudják a vevők, hogy melyek a mi termékeink. Ennek ellenére felvetődött az embléma bevezetésének lehetősége, mivel azonban ez is növelné költségeinket, még nem hoztunk végleges döntést" - mondta lapunk érdeklődésére Ubornyák László.
Hirdetés

Forrás: EU-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
230 247
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 814 422
Közösség

fenékürítő

a víztároló legmélyebb pontjára helyezett műtárgy, amely a víz leürítésére szolgál.... Tovább

mécsvirág (Melandrium)

a szegfűfélék (Caryophyl-laceae) családjának nemzetsége. A fehér mécsvirág (M. album... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 203

Átlagos értékelés: 5.0