Magyar szőlőfajták bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Amire büszkék lehetünk – Világhíres magyar szőlőfajták!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Magyar szőlőfajták – Büszkeségeink a magyar szőlőfajták!

Magyar szőlőfajták – Kéknyelű

Ősi magyar szőlőfajta, bogyója kicsi-közepes méretű, gömbölyű, zöldes-fehér színű, pontozott, héja vastag. Fürtjei középnagyok, kissé vállasak, lazák, néha hiányosak (madárkás). Fagyérzékeny, de a szárazságot jól tűri és nem rothad. 

Magyar szőlőfajták – Királyleányka

Fürtjei kicsik, vállasak, tömöttek, kúposak. Bogyói kicsik, fehéres-zöldek, hamvasak, lédúsak és enyhén muskotályos ízűek Szeptember végén érik, bőtermő. Bora diszkréten muskotályos illatú vagy virágillatú (jázmin, petúnia, kökörcsin), finom, harmonikus, testes. 

Magyar szőlőfajták – Kövidinka

Kiváló termésbiztonságú szőlőfajta. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után. Fürtjei nem rothadnak, bora könnyű, lágy, kellemes zamatú, fajtajelleges illattal.

hirdetes

Magyar szőlőfajták – Kövérszőlő

Középnagyságú fürtjei lazák és ágassak, bogyói gömbölyűek, középnagyok, vékonyhéjúak, pontozottak, puha húsúak, lédúsak és olvadók. 

hirdetes

Magyar szőlőfajták - Leányka 

Átlagos évjáratban már szeptember első felében érik. Szüretelési időpontja mégis erősen függ az évjárattól, mert vékony bogyóhéja miatt rothadásérzékeny. Bora gyakran nektárillatú, testes, de kissé lágy. 

Magyar szőlőfajták - Pozsonyi fehér

Kétféle változatban fordul elő: az úgynevezett pöttyös és zöld bogyójú fajtája létezik. Október elején érik, vesszői fagyérzékenyek, bora könnyű, zamatos. 

Magyar szőlőfajták – Olaszrizling

Fürtjei kicsik–középnagyok, tömöttek, hengeresek és gyakran van rajtuk mellékfürt. Bogyói kicsik, sárgák, gömbölyűek, alig hamvasak, vékony héjúak. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta

Magyar szőlőfajták - Turán

Közepes termőképességű, korai érésű fajta; általában szeptember első felében érik. Fürtjei közepes méretűek. Bogyói kékesfehérek, hamvasak, pontozottak, a tőkén hagyva bogyója gyorsan töpped, így akár 23-25 mustfokra is beérik. Fagyérzékeny, rothadásra átlagosan hajlamos. Bora nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a kék medoctól örökölte. 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-03

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Neked is sokkal többet kellene belőle fogyasztani, mivel nagyon sok jótékony hatása ismert, ráadásul van még egy jó hírem, a saját kertedben is megterem!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-03

Az őszi kertek csodája, madarak kedvence - A tűztövis

Tudj meg mindent te is az ősz egyik legszebb díszéről, a tűztövisről. Elmondunk mindent, amit tudnotok kell a tűztövis gondozásáról és neveléséről, ismerd meg a tűztövist te is!

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


életképesség

az élőlények gen. alkalmassága élettevékenységük fenntartása, az alkalmazkodás... Tovább

vetőmag-minősítés

Az ->értékmérő tulajdonságok (tisztaság, csírázóképesség, csíraalvás,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés