Magyar szőlőfajták bemutatása - ezekre lehetünk büszkék, ismerd meg őket Te is

hirdetes

Amire büszkék lehetünk – Világhíres magyar szőlőfajták!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Magyar szőlőfajták – Büszkeségeink a magyar szőlőfajták!

Magyar szőlőfajták – Kéknyelű

Ősi magyar szőlőfajta, bogyója kicsi-közepes méretű, gömbölyű, zöldes-fehér színű, pontozott, héja vastag. Fürtjei középnagyok, kissé vállasak, lazák, néha hiányosak (madárkás). Fagyérzékeny, de a szárazságot jól tűri és nem rothad. 

Magyar szőlőfajták – Királyleányka

Fürtjei kicsik, vállasak, tömöttek, kúposak. Bogyói kicsik, fehéres-zöldek, hamvasak, lédúsak és enyhén muskotályos ízűek Szeptember végén érik, bőtermő. Bora diszkréten muskotályos illatú vagy virágillatú (jázmin, petúnia, kökörcsin), finom, harmonikus, testes. 

Magyar szőlőfajták – Kövidinka

Kiváló termésbiztonságú szőlőfajta. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után. Fürtjei nem rothadnak, bora könnyű, lágy, kellemes zamatú, fajtajelleges illattal.

hirdetes

Magyar szőlőfajták – Kövérszőlő

Középnagyságú fürtjei lazák és ágassak, bogyói gömbölyűek, középnagyok, vékonyhéjúak, pontozottak, puha húsúak, lédúsak és olvadók. 

hirdetes

Magyar szőlőfajták - Leányka 

Átlagos évjáratban már szeptember első felében érik. Szüretelési időpontja mégis erősen függ az évjárattól, mert vékony bogyóhéja miatt rothadásérzékeny. Bora gyakran nektárillatú, testes, de kissé lágy. 

Magyar szőlőfajták - Pozsonyi fehér

Kétféle változatban fordul elő: az úgynevezett pöttyös és zöld bogyójú fajtája létezik. Október elején érik, vesszői fagyérzékenyek, bora könnyű, zamatos. 

Magyar szőlőfajták – Olaszrizling

Fürtjei kicsik–középnagyok, tömöttek, hengeresek és gyakran van rajtuk mellékfürt. Bogyói kicsik, sárgák, gömbölyűek, alig hamvasak, vékony héjúak. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta

Magyar szőlőfajták - Turán

Közepes termőképességű, korai érésű fajta; általában szeptember első felében érik. Fürtjei közepes méretűek. Bogyói kékesfehérek, hamvasak, pontozottak, a tőkén hagyva bogyója gyorsan töpped, így akár 23-25 mustfokra is beérik. Fagyérzékeny, rothadásra átlagosan hajlamos. Bora nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a kék medoctól örökölte. 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Decis

Rovarölő permetezőszer kalászosok, napraforgó, körte, hajtatott növények és díszfák... Tovább

számtani középérték

az az érték, amelytől az adatok eltérésének összege 0; azért, mert a plusz és a mínusz... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés