Magyar szőlőfajták bemutatása - ezekre lehetünk büszkék, ismerd meg őket Te is

hirdetes

Amire büszkék lehetünk – Világhíres magyar szőlőfajták!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Magyar szőlőfajták – Büszkeségeink a magyar szőlőfajták!

Magyar szőlőfajták – Kéknyelű

Ősi magyar szőlőfajta, bogyója kicsi-közepes méretű, gömbölyű, zöldes-fehér színű, pontozott, héja vastag. Fürtjei középnagyok, kissé vállasak, lazák, néha hiányosak (madárkás). Fagyérzékeny, de a szárazságot jól tűri és nem rothad. 

Magyar szőlőfajták – Királyleányka

Fürtjei kicsik, vállasak, tömöttek, kúposak. Bogyói kicsik, fehéres-zöldek, hamvasak, lédúsak és enyhén muskotályos ízűek Szeptember végén érik, bőtermő. Bora diszkréten muskotályos illatú vagy virágillatú (jázmin, petúnia, kökörcsin), finom, harmonikus, testes. 

Magyar szőlőfajták – Kövidinka

Kiváló termésbiztonságú szőlőfajta. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után. Fürtjei nem rothadnak, bora könnyű, lágy, kellemes zamatú, fajtajelleges illattal.

hirdetes

Magyar szőlőfajták – Kövérszőlő

Középnagyságú fürtjei lazák és ágassak, bogyói gömbölyűek, középnagyok, vékonyhéjúak, pontozottak, puha húsúak, lédúsak és olvadók. 

hirdetes

Magyar szőlőfajták - Leányka 

Átlagos évjáratban már szeptember első felében érik. Szüretelési időpontja mégis erősen függ az évjárattól, mert vékony bogyóhéja miatt rothadásérzékeny. Bora gyakran nektárillatú, testes, de kissé lágy. 

Magyar szőlőfajták - Pozsonyi fehér

Kétféle változatban fordul elő: az úgynevezett pöttyös és zöld bogyójú fajtája létezik. Október elején érik, vesszői fagyérzékenyek, bora könnyű, zamatos. 

Magyar szőlőfajták – Olaszrizling

Fürtjei kicsik–középnagyok, tömöttek, hengeresek és gyakran van rajtuk mellékfürt. Bogyói kicsik, sárgák, gömbölyűek, alig hamvasak, vékony héjúak. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta

Magyar szőlőfajták - Turán

Közepes termőképességű, korai érésű fajta; általában szeptember első felében érik. Fürtjei közepes méretűek. Bogyói kékesfehérek, hamvasak, pontozottak, a tőkén hagyva bogyója gyorsan töpped, így akár 23-25 mustfokra is beérik. Fagyérzékeny, rothadásra átlagosan hajlamos. Bora nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a kék medoctól örökölte. 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


farkasfog (Bidens)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó gyomnövénynemzetség. Szerves... Tovább

faj (species)

alapvető —>rendszertani egység. A beletartozó élőlények lényeges tulajdonságaikban... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés