A magyar agártárca vezetőjének hivatalos spanyolországi látogatása Carlet-ben a 3.000 tagot számláló helyi mezőgazdasági szövetkezetnél tett látogatással zárult

Magyar-spanyol agrárkapcsolatok

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Elena Espinosa és Gráf József 2008. november - 2009. július között hazánk Magyar Gazdasági Évadot rendez Spanyolországban.
A látogatás első napján Gráf József október 14-én Madridban megbeszélést folytatott Elena Espinosa spanyol környezet-, vidék- és tengerügyi miniszterrel
Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Maritina Hernández Valencia tartomány mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi miniszter meghívására 2008. október 13-16. között hivatalos látogatást tett Spanyolországban.
 
A látogatás első napján Gráf József október 14-én Madridban megbeszélést folytatott Elena Espinosa spanyol környezet-, vidék- és tengerügyi miniszterrel. A két tárca közti kapcsolatok az elmúlt években jelentős mértékben fejlődtek, 2005 óta immáron negyedik alkalommal találkozott a két ország mezőgazdasági minisztere. Elena Espinosa és Gráf József elsősorban a KAP Állapotfelméréssel kapcsolatos nemzeti álláspontokról egyeztettek. Megállapították, hogy a két ország álláspontja hasonló, az uniós tárgyalások során szoros együttműködés alakítható ki. Mint ismert a francia Elnökség kifejezett szándéka, hogy a még nyitott kérdések november végéig lezárásra kerüljenek.
 
A két miniszter eszmét cserélt a 2010. január 1-jével kezdődő csoportos spanyol-belga-magyar EU elnökségre történő felkészülésről, a két ország közti agrárkereskedelem fejlesztésének lehetőségeiről, majd a magyar tárca vezetője rövid tájékoztatást adott arról, hogy 2008. november - 2009. július között hazánk Magyar Gazdasági Évadot rendez Spanyolországban.
 
Gráf József látogatást tett a Kasztília és León tartományban fekvő Carbonero El Mayorban. A hazánkat meghaladó területtel rendelkező, Spanyolország legjelentősebb gabonatermesztő régiójának számító tartományban található a spanyol-magyar agrárkapcsolatok fontos szereplőjének (a spanyol Monte Nevado cég) sonkaérlelő üzeme. Az Olmos család által vezetett vállalkozás a ྖ-es évek elejétől kezdve aktív szerepet vállalt a hazai mangalica tenyésztés és hústermelés fellendítésében.
 
A látogatáson részt vett többek között Silvia Clemente a tartomány mezőgazdasági minisztere valamint Carlos Escribano, a spanyol szaktárca mezőgazdasági főigazgatója, a magyar és spanyol agrártárca által létrehozott Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Munkacsoport spanyol társelnöke. Gráf József meghívását elfogadva Silvia Clemente jelezte részvételi szándékát a jövő évi budapesti mangalicafesztiválon.
 
A látogatás második napján Francisco Camps Valencia tartomány miniszterelnöke a valenciai kormánypalotában fogadta Gráf József minisztert. A megbeszélésen részt vett Maritina Hernández a tartományi tárca vezetője. A megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének elősegítését célzó Magyar-Valenciai Vegyes Bizottság jövőbeni létrehozásában állapodta meg. Egyetértettek abban, hogy a mezőgazdasági termelők valamint az élelmiszeripari termékek kereskedelmében érdekelt vállalatok kapcsolatépítésének fóruma lehet - többek között - a 2009 tavaszán megrendezésre kerülő valenciai Euroagro mezőgazdasági kiállítás, amelyen a valenciai partnerek magyar kiállítók részvételét is várják.
 
Gráf József Vicente Rambla tartományi miniszterelnök-helyettes valamint a valenciai partnere kíséretében részt vett a 37. Iberflora nemzetközi kertészeti kiállítás megnyitóján, majd rövid megbeszélést folytatott Pilar Merinoval a Kanári-szigetek mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi miniszterével.
 
A magyar agártárca vezetőjének hivatalos spanyolországi látogatása Carlet-ben a 3.000 tagot számláló helyi mezőgazdasági szövetkezetnél tett látogatással zárult. A szövetkezet elsősorban kakiszilva és citrusfélék termesztésében illetve forgalmazásában tölt be jelentős szerepet. A kakiszilva Ázsiából származik, Spanyolországban 15 éve termesztik, ám az európai fogyasztók előtt még ismeretlen gyümölcsnek számít.
 
A magyar-spanyol kapcsolatok újabb kiemelkedő állomását jelentette a miniszteri látogatás, az elkövetkezendő időszakban még szorosabbá válik az együttműködés, különös tekintettel a közelgő csoportos EU elnökségre.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ismétléses kísérlet

a növénytermesztési kísérletek megbízhatóságának növelése végett a vizsgálandó... Tovább

Irma (2798/01)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága közepes.... Tovább

Tovább a lexikonra