notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Világviszonylatban is egyedülálló a magyar Grand Canyon!

Hirdetés

Világviszonylatban is egyedülálló a magyar Grand Canyon!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Létezik egy hely Magyarországon, amit Palóc Grand Canyonként emleget a köznyelv, a most következő cikkben bemutatjuk nektek ezt a világviszonylatban is egyedülálló mesés helyet!

Világviszonylatban is egyedülálló a magyar Grand Canyon!

Csodálatos helyre bukkantunk Magyarország területén, ami egész évben látogatható és minden évszakban meg van a saját egyedi szépsége! A világviszonylatban is kuriózumnak számító helyet a köznyelv Palóc Grand Canyonként emlegeti. Nógrádszakáltól északra, az Ipoly menti gyönyörű természetvédelmi területen található, Nógrád megyében.

 

A Páris-patak szurdokvölgy Magyarországon egyik legszebb szurdokvölgye, páratlan, monumentális, egyszerűen szinte hihetetlen, hogy ez a hely tényleg Magyarországon van! Több millió évvel ezelőtt valószínűleg itt még folyó kanyargott, ma viszont a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeiben gyönyörködhetünk! Most pedig nézzük, miért érdemes ellátogatnotok ide szinte bármikor! 

Hirdetés

 

Nem olyan régen ezen a területen találtak rá Magyarország első fatörzsbarlangjaira, melyek az egész világon egyedülállónak számítanak! Miután a vulkáni kitörések megszűntek, a lerakódott vulkáni üledékes anyagba növényi részek és fatörzsek ágyazódtak be.

 

A korábban tavi környezetben lévő vulkáni üledékes réteg és a külső erők hatására a forró anyagban el nem égett fatörzsek korhadásnak indultak, a helyüket pedig idővel üregek vették át, melyek a völgy fejlődésével és mélyülésével folyamatosan a felszínre kerültek. Az üregek lényegében a vulkáni üledékes kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai, innen ered a lenyomatbarlang elnevezés is.

Hirdetés

 

A táj sajátos geomorfológiáját, azaz a fennsík jellegét a területet felépítő kőzetek adják, a középső miocén korú tufába ágyazódott kemény agglomerátumos és andezites törmelék réteg megvédte az alatta lévő lazább üledékeket a lepusztulástól, így a mostanra feltárt rétegből szinte érintetlenül kerülnek felszínre paleontológai (őslénytani) leletek és földtani értékek. A földtani értékek iránt érdeklődő még számos érdekességet fedezhet fel a természetvédelmi táblával megjelölt Páris-patak szurdokvölgyében is.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
430 286
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 143 368
Közösség

csőzsilip

az árvízvédelmi töltésekbe torkolló csatornák elzárására, ill. a csatorna vizének... Tovább

70/2008. (V.29.) FVM rendelet

a piaci szereplõknek az 1973/2004/EK rendelet 37. cikke alapján energianövény feldolgozóként,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 191

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek