Világviszonylatban is egyedülálló a magyar Grand Canyon!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Világviszonylatban is egyedülálló a magyar Grand Canyon!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Létezik egy hely Magyarországon, amit Palóc Grand Canyonként emleget a köznyelv, a most következő cikkben bemutatjuk nektek ezt a világviszonylatban is egyedülálló mesés helyet!

Világviszonylatban is egyedülálló a magyar Grand Canyon!

Csodálatos helyre bukkantunk Magyarország területén, ami egész évben látogatható és minden évszakban meg van a saját egyedi szépsége! A világviszonylatban is kuriózumnak számító helyet a köznyelv Palóc Grand Canyonként emlegeti. Nógrádszakáltól északra, az Ipoly menti gyönyörű természetvédelmi területen található, Nógrád megyében.

A Páris-patak szurdokvölgy Magyarországon egyik legszebb szurdokvölgye, páratlan, monumentális, egyszerűen szinte hihetetlen, hogy ez a hely tényleg Magyarországon van! Több millió évvel ezelőtt valószínűleg itt még folyó kanyargott, ma viszont a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeiben gyönyörködhetünk! Most pedig nézzük, miért érdemes ellátogatnotok ide szinte bármikor! 

hirdetes

Nem olyan régen ezen a területen találtak rá Magyarország első fatörzsbarlangjaira, melyek az egész világon egyedülállónak számítanak! Miután a vulkáni kitörések megszűntek, a lerakódott vulkáni üledékes anyagba növényi részek és fatörzsek ágyazódtak be.

A korábban tavi környezetben lévő vulkáni üledékes réteg és a külső erők hatására a forró anyagban el nem égett fatörzsek korhadásnak indultak, a helyüket pedig idővel üregek vették át, melyek a völgy fejlődésével és mélyülésével folyamatosan a felszínre kerültek. Az üregek lényegében a vulkáni üledékes kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai, innen ered a lenyomatbarlang elnevezés is.

hirdetes

A táj sajátos geomorfológiáját, azaz a fennsík jellegét a területet felépítő kőzetek adják, a középső miocén korú tufába ágyazódott kemény agglomerátumos és andezites törmelék réteg megvédte az alatta lévő lazább üledékeket a lepusztulástól, így a mostanra feltárt rétegből szinte érintetlenül kerülnek felszínre paleontológai (őslénytani) leletek és földtani értékek. A földtani értékek iránt érdeklődő még számos érdekességet fedezhet fel a természetvédelmi táblával megjelölt Páris-patak szurdokvölgyében is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


kálium (K)

az ->alkálifémekhez tartozó, puha, késsel jól vágható, az élő szervezetek számára... Tovább

sédkender (Eupatorium cannabinum L.)

a ->fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, patakok menlén,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek