notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Jó gabonatermés várható idén

Hirdetés

Jó ára lesz külföldön a magyar búzának

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az esők ellenére jó közepes gabonatermés várható az idén.
Jó gabonatermés várható idén

Az utóbbi napok esős időjárása ronthatja a még be nem takarított mintegy 2 millió tonnányi gabona minőségét, ennek ellenére a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint az idén jó közepes kalászos gabonatermés várható Magyarországon - írta az MTI.

 

Milyen gabonatermés várható?

 

Az idén 5,2-5,3 millió tonna őszi búza betakarítására számítanak a termelők. Ebből a termés kétharmada, azaz mintegy 2,5-3,0 millió tonna gabona már a magtárakban van - tájékoztatott Vancsura József, a szövetség elnöke. Az esős időjárás miatt még a földeken lévő mintegy kétmillió tonna termés minősége romolhat, az jórészt csak takarmányminőségű lesz, nem étkezési - tette hozzá.

Hirdetés

Az őszi vetésű kalászosokból - rozsból, zabból, őszi és tavaszi árpából, valamint tritikáléból - mintegy 2,1 millió tonna betakarítására lehet számítani. Így az őszi vetésű összes gabona mintegy 7,0-7,4 millió tonna lesz az idén Magyarországon. Az MTI kérdésére Vancsura József közölte: a betakarításnak várhatóan a jövő hét végére be kell fejeződnie, amennyiben további eső nem lesz. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a napraforgónak és a kukoricának a mostani esős napok nagyon kedveznek és jót tesznek a vetéseknek. Így az elnök szerint kukoricából 6,0-8,0 millió tonna betakarítása várható az idén.

Vancsura József úgy vélte: étkezési búzából mintegy kétmillió tonna lehet ebben az évben Magyarország kivitele. Ebből a közeli hetekben várhatóan mintegy egymillió tonnát már el is tudnak adni.

Hirdetés

 

Milyen gabonaárak várhatók?

 

A szakember a gabonaárakat is kedvezőnek mondta, mivel a takarmánygabona ára 28-36 ezer forint között mozog, a termény fajtájától és a minőségtől függően. Az étkezési búza ára a fizikai piacon jelenleg 38-41 ezer forint között mozog, míg a tőzsdén meghaladja a 40 ezer forintot a termény tonnája. A gabonaszövetségnél ugyanakkor úgy számolnak, hogy az export 45-50 ezer forint között adható majd el tonnánként.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

kemizálás

a kémiai úton előállított anyagok, valamint a kémiai folyamatok céltudatos alkalmazása a... Tovább

keresztesvirágúak (Cruciferae)

a kétszikűek egyik családja, többnyire lágy szárúak, magjuk fehérjét nem tartalmaz,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 4.9