Magyar burgonyafajták – Melyik magyar burgonyafajtát válasszam?

hirdetes

Magyar burgonyafajták – Melyik burgonyát süssük, melyiket főzzük?

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Magyar burgonyafajták termesztése és felhasználása

Magyar burgonyafajták – Ismerd meg mindet te is! 

Készítettünk egy képet nektek, amin szerepel az összes kiváló magyar burgonyafajta, összesen 62 van belőle, szóval nem lehet azt mondani, hogy nem elég széles a választék. A képen láthatjátok, melyik mikortól részesül állami elismerésben, illetve az is kiderül, hogy az egyes fajták melyik típusba tartozik. Szerintem eléggé hiánypótló ez a táblázat, szóval mentsétek el magatoknak, vagy töltsétek le és nyomtassátok ki bátran! 

Magyar burgonyafajták – Agria

Az Agria növénye magas növekedésű, felálló, levelei középzöld színűek, virága fehér. Az Agria gumója eléggé nagy méretű, ovális, héja sárga, húsa sötétsárga. Nagyon kedvelt fajta, középérésű, bőtermő, keményítőtartalma közepes.

hirdetes

Magyar burgonyafajták – Balatoni rózsa

A Balatoni rózsa alacsony növekedésű, szárleveles, felálló, félig felálló jellegű burgonyafajta, aminek a levelei középzöldek, a virágainak pedig ibolyaszínűek. A Balatoni rózsa kedvelt fajta, mivel korai érésű, termőképessége jó, gumója közepes méretű, ovális. Héja rózsaszín, húsa halványsárga, íze jó, keményítőtartalma 12 százalék körül van. 

Magyar burgonyafajták – Cleopatra

A Cleopatra magas, szárleveles, szára kissé szétálló. Levelei sötétzöldek, virága fehér, héja rózsaszín, húsa sárgás-fehér. A Cleopatra a korai burgonyafajták közé tartozik, nagy méretű gumója jó ízű, gyorsan fejlődik, ovális alakú, kissé lapított, egyenleges felszínű. Érdemes tudni még róla, hogy hevesen csírázik, ezért figyelmet igényel a tárolása. 

hirdetes

Magyar burgonyafajták – Góliát

A Góliát növénye középmagas, félig felálló, levelei középzöld színűek, virága kékes ibolyaszínű. A Góliát a korai fajták közé tartozik, gumója eléggé nagy méretű, ovális, rózsahéjú, alakja gyakran szabálytalan, húsa sárga. A következő oldalon folytatom a magyar burgonyafajták bemutatását, érdemes tehát lapozni még egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kövér porcsin (PortulacaoleraceaL.)

a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó, homokos területeken élő egyéves,... Tovább

expanziós fázis

a növényi sejtek növekedésének az a szakasza, amelyben a sejt a tér minden irányában... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség