3 természetes módszer, amivel megszabadulhatsz a krumpliboga...
2023/04/27A krumplibogarak tönkreteszik a kerti termést? Szerencsére rengeteg természetes módszer létezik a krumplibogarak eltávolítására, amik közül mutatunk is be párat!
A burgonya az egyik legfontosabb növényünk, leginkább azért, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni, alkalmas emberi fogyasztásra, állatok takarmányozására, valamint fontos nyersanyag az élelmiszer-, a gyógyszeripar, valamint a keményítő-, és szeszgyártás számára. Mostani cikkemben a magyar burgonyafajtákat mutatom be nektek, illetve elmondom azt is, melyik fajtát mire használhatjuk fel, tartsatok velem, érdemes!
Kevesen tudják, de számtalan magyar burgonyafajta létezik, melyek között találhatunk fehérhúsúakat, sárgahúsúakat, vöröses héjúakat, illetve sárgahéjúakat is. Amire érdemes odafigyelni az az, hogy a multik sok esetben külföldi fajtákat adnak el magyarként. Ezeknek a külleme hasonlít a magyar burgonyához, sok esetben csak az apró betűs felirat árulkodik az áru eredetéről, amit pedig sokan nem olvasnak el. Éppen ezért kerültek a magyar földben termett burgonyák csomagolására egyedi, nagy méretű emblémák, érdemes tehát ezeket keresni mindenhol.
A burgonya karrierje a XVIII. század közepén-végén vette kezdetét, ekkor támogatta adókedvezménnyel a burgonya termesztését II. József. A burgonyanemesítés Magyarországon már a múlt század végén elkezdődött, viszont csak az 1920-as évek óta érünk el komolyabb eredményeket. Európában, így Magyarországon is bizalmatlanul fogadták a kezdetekben, ennek az az oka, hogy sokan megették a levelét és termését is – ami pedig mérgező. Később már egyre szélesebb körben vált közkedveltté, mivel rájöttek, hogy fogyasztani csak és kizárólag a gumóját szabad.
Az A-típusú burgonyafajták salátaburgonyák, éppen ezért leginkább hidegkonyhai készítményekhez, salátákhoz illenek. Húsuk kemény, nem főnek szét, keményítőtartalmul alacsony (9-12%).
A B-típusú burgonyafajták közé a főzni való burgonyafajták tartoznak, melyeket elsősorban főtt, valamint rakott típusú burgonyás ételekhez, levesekhez, főzelékekhez ajánlott használni. Ezek a burgonyák sem főnek szét, viszont a keményítőtartalmuk magasabb (13-17%). Ez a legelterjedtebb fajta, állagában kissé lisztes, vagy kissé szappanos, közepesen finom.
A C-típusú burgonyafajták közé a sütni való burgonyák tartoznak, melyeket sült típusú ételek készítéséhez ajánljuk – például hasábburgonya, de készülhet belőle püré és chips is. Könnyen fövő burgonya, enyhén szétfövő, lisztesek, magas keményítőtartalommal (18-22%). Most pedig nézzük részletesebben, melyek a legismertebb magyar burgonyafajták, és melyiket mire használhatjuk, a következő oldalon folytatom!