Magyar burgonyafajták – Melyik magyar burgonyafajtát válasszam?

hirdetes

Magyar burgonyafajták – Melyik burgonyát süssük, melyiket főzzük?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A burgonya az egyik legfontosabb növényünk, leginkább azért, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni, alkalmas emberi fogyasztásra, állatok takarmányozására, valamint fontos nyersanyag az élelmiszer-, a gyógyszeripar, valamint a keményítő-, és szeszgyártás számára. Mostani cikkemben a magyar burgonyafajtákat mutatom be nektek, illetve elmondom azt is, melyik fajtát mire használhatjuk fel, tartsatok velem, érdemes! 

Magyar burgonyafajták termesztése és felhasználása

Magyar burgonyafajták – A magyarnál nincsen jobb! 

Kevesen tudják, de számtalan magyar burgonyafajta létezik, melyek között találhatunk fehérhúsúakat, sárgahúsúakat, vöröses héjúakat, illetve sárgahéjúakat is. Amire érdemes odafigyelni az az, hogy a multik sok esetben külföldi fajtákat adnak el magyarként. Ezeknek a külleme hasonlít a magyar burgonyához, sok esetben csak az apró betűs felirat árulkodik az áru eredetéről, amit pedig sokan nem olvasnak el. Éppen ezért kerültek a magyar földben termett burgonyák csomagolására egyedi, nagy méretű emblémák, érdemes tehát ezeket keresni mindenhol. 

Magyar burgonyafajták – Egy kis történelmi áttekintés

A burgonya karrierje a XVIII. század közepén-végén vette kezdetét, ekkor támogatta adókedvezménnyel a burgonya termesztését II. József. A burgonyanemesítés Magyarországon már a múlt század végén elkezdődött, viszont csak az 1920-as évek óta érünk el komolyabb eredményeket. Európában, így Magyarországon is bizalmatlanul fogadták a kezdetekben, ennek az az oka, hogy sokan megették a levelét és termését is – ami pedig mérgező. Később már egyre szélesebb körben vált közkedveltté, mivel rájöttek, hogy fogyasztani csak és kizárólag a gumóját szabad.

hirdetes

Magyar burgonyafajták – Fajtaismertetés, az A-típusú burgonyafajták

Az A-típusú burgonyafajták salátaburgonyák, éppen ezért leginkább hidegkonyhai készítményekhez, salátákhoz illenek. Húsuk kemény, nem főnek szét, keményítőtartalmul alacsony (9-12%). 

Magyar burgonyafajták – Fajtaismertetés, a B-típusú burgonyafajták

A B-típusú burgonyafajták közé a főzni való burgonyafajták tartoznak, melyeket elsősorban főtt, valamint rakott típusú burgonyás ételekhez, levesekhez, főzelékekhez ajánlott használni. Ezek a burgonyák sem főnek szét, viszont a keményítőtartalmuk magasabb (13-17%). Ez a legelterjedtebb fajta, állagában kissé lisztes, vagy kissé szappanos, közepesen finom.

hirdetes

Magyar burgonyafajták – Fajtaismertetés, a C-típusú burgonyafajták

A C-típusú burgonyafajták közé a sütni való burgonyák tartoznak, melyeket sült típusú ételek készítéséhez ajánljuk – például hasábburgonya, de készülhet belőle püré és chips is. Könnyen fövő burgonya, enyhén szétfövő, lisztesek, magas keményítőtartalommal (18-22%). Most pedig nézzük részletesebben, melyek a legismertebb magyar burgonyafajták, és melyiket mire használhatjuk, a következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyõr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal

Földhivatal Bolla Gyula hivatalvezetõ Cím: Gyõr Czuczor G. u. 18-22 9022 Magyarország ... Tovább

gyöngykór

a gümőkór egyik jellegzetes megnyilvánulása, amikor a savóshártyákon gümők halmazai alakulnak ki. Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség