Vetőmagtávolság az egyes fajokhoz - Így marad jövőre is vetőmag

Így tudod majd felhasználni jövőre is az idei vetőmagokat, amik nem tudtak kikelni!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Van kedvenc paradicsomod vagy babod? Szeretnéd megmenteni magjaikat, hogy jövőre újra felhasználhasd? Ha igen, akkor a siker az ültetések közötti megfelelő távolságtól függ. Ha készen állsz arra, hogy jól csináld, elkerülheted a csalódást. Íme az a távolság, amit be kell tartani magvetés közben, ha megtakarítanánk jövőre is magokat!

magverési távolság

Takarékoskodjunk a vetőmagokkal

A vetőmag-takarékosság első szabálya az, hogy a „nyílt beporzású” zöldségeket, például az örökségeket, és nem a kereskedelmi hibrideket kell kiválasztani. A hibrid nem szaporítja az anyanövényhez hű gyümölcsöket. 

De még akkor is, ha a növények nyílt beporzásúak, egyes zöldségnövények nagyon szokatlanok, és a rovarok vagy a szél segítségével virágporuk a különböző növényfajták között utazik, és összekeveri a genetikát. Az eredmény nem szándékos keresztezés, így a magok nem fognak hasonlítani az eredeti zöldségre. Látott már olyan „Franken tököt”, amely mondjuk egy őszi tök és sütőtök keresztbeporzásából származik? Lehet szórakoztató a látványa, de sosem tudhatod, mit kapsz, és az íze általában gyengébb.

Ez nem befolyásolja az idei termést, de ha vetjük a magokat, teljesen más eredményt kapunk. Ahhoz, hogy a törzs tiszta maradjon, a zöldségeket egymástól távol kell ültetni. Milyen messze az elegendő távolság magvetés közben?

A különböző fajtájú növények közötti távolság nagysága elsősorban a beporzás módjától és a növény életciklusától függ.

Távolság a paradicsom növények között

Az otthoni kertészek által gyakran megtakarított magvak a zamatos paradicsomtól származnak. Mivel egynyári növényekről van szó, többnyire önbeporzást végeznek a virágokon zümmögő poszméhek segítségével, ezért az egyik fajta paradicsomot 3 méter távolságra kell tartani a többi paradicsomfajtától, hogy a növények ne keresztezzék egymást.

Bab, borsó és saláta


Az önbeporzó egynyárinak, például a babnak, a borsónak, a szójababnak és a salátának csak 3-5 méter távolságra kell lennie egy másik bab-, borsó-, saláta- vagy szójafajtától a keresztbeporzás korlátozása érdekében. Ez biztosítja, hogy a babból megtakarított magok ugyanazt a babot termeljék jövőre, nem pedig valamilyen mutáns hibridet.

A bab valójában az egyik legmegbízhatóbb megmenthető mag, mivel a virágport még a virágok kinyílása előtt képes átvinni a hímről a nőstényre. Ha csak egyfajta babot, borsót vagy salátát termesztünk, akkor nem kell attól tartani, hogy keresztezzük őket egy másik fajtával.

Paprika és padlizsán


A paprika egynyári növény, amely ön- és rovarporzású. Azt javasolják, hogy a fajtákat nagyon messze, kb. 10 méter távolságra tartsuk egymástól, ha meg akarjuk menteni a magjaikat. Ugyanaz a távolság igaz a padlizsán és cseresznye esetében.

A ’Thai Dragon’ paprika magjait minden évben megspórolom. Mivel sok más paprikafajtát is termesztünk, a sárkányt egy cserépben tartom a ház közelében – messze a többitől a kertben –, vagy így gondoltam. Tavaly az általunk megmentett magvak mutáns paprikákat hoztak létre, amelyek inkább pepperoncinihez hasonlítottak, de a „thai sárkány” csípősségével. Úgy tűnik, e kettőt nem tartottuk elég távol egymástól, hogy megakadályozzuk a kertészeti kereszteződést.

Tök, uborka, dinnye


A tökfélék családjának tagjai (dinnye, uborka, tök, sütőtök) rovarporzású egynyári növények, amelyeket egymástól 8 és fél méter távolságra kell termeszteni!

Brokkoli, kelkáposzta és káposztafélék


Ha kezdő vetőmagkímélő vagy, nem ajánlom a vetőmagkímélő biennálét. Ha azonban mester magmentővé válsz, vedd figyelembe, hogy a káposztafélék családjába tartozó kétnyári növények is rovarporzósak. Különleges brokkolit vagy kelkáposztát kell ültetni messze egymástól egy másik brokkoli- vagy kelkáposztafajtától.

Cékla, mángold, spenót


Ha úgy gondolod, hogy ezek a távolságok nagyok, más kétéves növények, például a cékla, a mángold és az egynyári spenót szélporzásúak, és az egyes fajtákat 1 km távolságra kell termeszteni egymástól!

Hogyan ültessünk vetőmagot, hogy jövőre újra kihajtson?


Íme a jó hír. Nem kell több hektár földet birtokolni! Csak 1 vagy 2 növényt kell elkülöníteni minden olyan fajból, amelyből meg kívánjuk menteni a magokat, nem a teljes termést. Minden növény általában sok magot termel, ami elegendő ahhoz, hogy családja megosszon másokkal.

Vannak különböző módszerek, amelyeket a növények izolálására használhatunk, de ezek kézi beporzást igényelnek. A szélbeporzású növények ültetése az épület vagy a magas kerítés szélébe szintén segíthet a véletlen keresztbeporzás megelőzésében. A menteni kívánt fajok közül egyszerre csak egy fajta is segíthet, de nehéz teljesen elkülöníteni őket, különösen, ha más kertek vannak a közelben. A méhek messzire repülnek, hogy megtalálják a nekik tetsző virágport.

Egyszerű vetőmagkímélő kerti magvetési terv


A kezdet, legyen egyszerű. Ragaszkodj a négy önbeporzó zöldséghez: a paradicsomhoz, a babhoz, a borsóhoz és a salátához.

Ezeket a magkímélő növényeket tartsd elkülönítve a kert többi részétől, amely tartalmazza az elfogyasztott zöldségeket. A jó hír az, hogy a magkímélő növényeket tetszés szerint keverheted egymással. Egyszerűen ültesd egy hosszú sorba, ha szeretnéd.

Tegyük fel, hogy két különböző paradicsomnövény magjait szeretnéd megmenteni. Csak ügyelj arra, hogy 3 méter legyen a kétfajta között. Ha egy sorba ülteted, bab, borsó és saláta magvakat ültess a két paradicsomfajta közé.

Több sort is létrehozhatsz, és ugyanúgy lépcsőzhet. Segíthet, ha ezt papírra rajzolod, vagy kis diagramot készítesz a magvetési tervről a számítógépén.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

krakkolás (hőbontás)

nagyobb molekulatömegű szénhidrogéneknek, alkánoknak nagy nyomáson és magas hőmérsékleten... Tovább

bélelzáródás

elsősorban mechanikai okok (eltömődés, összenyomatás, lefűződés, a —>sérv... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Paradicsom virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés