Vetőmagtávolság az egyes fajokhoz - Így marad jövőre is vetőmag

hirdetes

Így tudod majd felhasználni jövőre is az idei vetőmagokat, amik nem tudtak kikelni!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Van kedvenc paradicsomod vagy babod? Szeretnéd megmenteni magjaikat, hogy jövőre újra felhasználhasd? Ha igen, akkor a siker az ültetések közötti megfelelő távolságtól függ. Ha készen állsz arra, hogy jól csináld, elkerülheted a csalódást. Íme az a távolság, amit be kell tartani magvetés közben, ha megtakarítanánk jövőre is magokat!

magverési távolság

Takarékoskodjunk a vetőmagokkal

A vetőmag-takarékosság első szabálya az, hogy a „nyílt beporzású” zöldségeket, például az örökségeket, és nem a kereskedelmi hibrideket kell kiválasztani. A hibrid nem szaporítja az anyanövényhez hű gyümölcsöket. 

De még akkor is, ha a növények nyílt beporzásúak, egyes zöldségnövények nagyon szokatlanok, és a rovarok vagy a szél segítségével virágporuk a különböző növényfajták között utazik, és összekeveri a genetikát. Az eredmény nem szándékos keresztezés, így a magok nem fognak hasonlítani az eredeti zöldségre. Látott már olyan „Franken tököt”, amely mondjuk egy őszi tök és sütőtök keresztbeporzásából származik? Lehet szórakoztató a látványa, de sosem tudhatod, mit kapsz, és az íze általában gyengébb.

Ez nem befolyásolja az idei termést, de ha vetjük a magokat, teljesen más eredményt kapunk. Ahhoz, hogy a törzs tiszta maradjon, a zöldségeket egymástól távol kell ültetni. Milyen messze az elegendő távolság magvetés közben?

A különböző fajtájú növények közötti távolság nagysága elsősorban a beporzás módjától és a növény életciklusától függ.

Távolság a paradicsom növények között

Az otthoni kertészek által gyakran megtakarított magvak a zamatos paradicsomtól származnak. Mivel egynyári növényekről van szó, többnyire önbeporzást végeznek a virágokon zümmögő poszméhek segítségével, ezért az egyik fajta paradicsomot 3 méter távolságra kell tartani a többi paradicsomfajtától, hogy a növények ne keresztezzék egymást.

Bab, borsó és saláta


Az önbeporzó egynyárinak, például a babnak, a borsónak, a szójababnak és a salátának csak 3-5 méter távolságra kell lennie egy másik bab-, borsó-, saláta- vagy szójafajtától a keresztbeporzás korlátozása érdekében. Ez biztosítja, hogy a babból megtakarított magok ugyanazt a babot termeljék jövőre, nem pedig valamilyen mutáns hibridet.

hirdetes

A bab valójában az egyik legmegbízhatóbb megmenthető mag, mivel a virágport még a virágok kinyílása előtt képes átvinni a hímről a nőstényre. Ha csak egyfajta babot, borsót vagy salátát termesztünk, akkor nem kell attól tartani, hogy keresztezzük őket egy másik fajtával.

Paprika és padlizsán


A paprika egynyári növény, amely ön- és rovarporzású. Azt javasolják, hogy a fajtákat nagyon messze, kb. 10 méter távolságra tartsuk egymástól, ha meg akarjuk menteni a magjaikat. Ugyanaz a távolság igaz a padlizsán és cseresznye esetében.

A ’Thai Dragon’ paprika magjait minden évben megspórolom. Mivel sok más paprikafajtát is termesztünk, a sárkányt egy cserépben tartom a ház közelében – messze a többitől a kertben –, vagy így gondoltam. Tavaly az általunk megmentett magvak mutáns paprikákat hoztak létre, amelyek inkább pepperoncinihez hasonlítottak, de a „thai sárkány” csípősségével. Úgy tűnik, e kettőt nem tartottuk elég távol egymástól, hogy megakadályozzuk a kertészeti kereszteződést.

Tök, uborka, dinnye


A tökfélék családjának tagjai (dinnye, uborka, tök, sütőtök) rovarporzású egynyári növények, amelyeket egymástól 8 és fél méter távolságra kell termeszteni!

hirdetes

Brokkoli, kelkáposzta és káposztafélék


Ha kezdő vetőmagkímélő vagy, nem ajánlom a vetőmagkímélő biennálét. Ha azonban mester magmentővé válsz, vedd figyelembe, hogy a káposztafélék családjába tartozó kétnyári növények is rovarporzósak. Különleges brokkolit vagy kelkáposztát kell ültetni messze egymástól egy másik brokkoli- vagy kelkáposztafajtától.

Cékla, mángold, spenót


Ha úgy gondolod, hogy ezek a távolságok nagyok, más kétéves növények, például a cékla, a mángold és az egynyári spenót szélporzásúak, és az egyes fajtákat 1 km távolságra kell termeszteni egymástól!

Hogyan ültessünk vetőmagot, hogy jövőre újra kihajtson?


Íme a jó hír. Nem kell több hektár földet birtokolni! Csak 1 vagy 2 növényt kell elkülöníteni minden olyan fajból, amelyből meg kívánjuk menteni a magokat, nem a teljes termést. Minden növény általában sok magot termel, ami elegendő ahhoz, hogy családja megosszon másokkal.

Vannak különböző módszerek, amelyeket a növények izolálására használhatunk, de ezek kézi beporzást igényelnek. A szélbeporzású növények ültetése az épület vagy a magas kerítés szélébe szintén segíthet a véletlen keresztbeporzás megelőzésében. A menteni kívánt fajok közül egyszerre csak egy fajta is segíthet, de nehéz teljesen elkülöníteni őket, különösen, ha más kertek vannak a közelben. A méhek messzire repülnek, hogy megtalálják a nekik tetsző virágport.

Egyszerű vetőmagkímélő kerti magvetési terv


A kezdet, legyen egyszerű. Ragaszkodj a négy önbeporzó zöldséghez: a paradicsomhoz, a babhoz, a borsóhoz és a salátához.

Ezeket a magkímélő növényeket tartsd elkülönítve a kert többi részétől, amely tartalmazza az elfogyasztott zöldségeket. A jó hír az, hogy a magkímélő növényeket tetszés szerint keverheted egymással. Egyszerűen ültesd egy hosszú sorba, ha szeretnéd.

Tegyük fel, hogy két különböző paradicsomnövény magjait szeretnéd megmenteni. Csak ügyelj arra, hogy 3 méter legyen a kétfajta között. Ha egy sorba ülteted, bab, borsó és saláta magvakat ültess a két paradicsomfajta közé.

Több sort is létrehozhatsz, és ugyanúgy lépcsőzhet. Segíthet, ha ezt papírra rajzolod, vagy kis diagramot készítesz a magvetési tervről a számítógépén.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

varas szájfájás (fertőző hólyagos bőrgyulladás)

juhok és kecskék, főként az ajkak és az orrnyílások környékén, ritkábban a lábvégek... Tovább

talajművelési rendszer

a ->talajművelés irányelveinek, módozatainak, eszközeinek bizonyos szempontok szerint... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Paradicsom virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés