Mikor vessük el a zöldségmagokat beltéri palántázáshoz? - Ezek a túl korai vetés buktatói

Mikor érdemes elkezdeni a zöldségmagokat elvetni beltéren? Szakértői tippek a túl korai vetés buktatóinak elkerülésére

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A magról nevelt zöldségek pénztárcakímélő és élvezetes módja annak, hogy ízletes, saját termesztésű zöldségeket termessz a háztartásban. Ellen kell állnod azonban annak a kísértésnek, hogy rohanj vele, és túl korán vesd el a magokat palántázáshoz, csak azért, mert beltéren korábban is vethetsz.

beltéri palántázás

Mikor vessük el a zöldségmagokat beltéri palántázáshoz

Gyakran felteszik a kérdést a házi kertészek: mikor érdemes elkezdeni a zöldségmagot vetését beltéren? A legegyszerűbb válasz az, ha a csomagolásra hivatkozunk, amely általában azt mondja, hogy mikor kell elvetni a magokat zárt térben. Egy másik jó szabály, hogy a növényi magvakat csak beltérben kezdjük el, legalább hat héttel az utolsó fagyok előtt.

Minden a tervezésen múlik, annak átgondolásán, hogy mikor ültessük el a zöldségeket a szabadban, majd visszafelé dolgozva megbecsüljük, mikor kell ezeket a magokat beltéren kivetni. A megfelelő időzítés kulcsfontosságú, mivel a palánták nem akarnak túl sokáig bent ülni, mert ez akadályozhatja növekedésüket.

MIKOR KEZDJÜK A MAGVETÉST BELTÉRI PALÁNTÁZÁSHOZ?

A konyhakert minden évben történő megtervezésekor mindig összeállítom a vetőmag vetési ütemtervét, valamint a veteményeskert telepítési tervet, hogy jó úton haladjak. Feltérképezem az időzítést, hogy mikor kezdjem el a magok vetését beltérben, mennyi ideig tartson a növekedésük, és mikor szeretném kiültetni őket a végső helyükre.

A növényi magvak beltéri elindítása elősegítheti a magvak megbízhatóbb csírázását meleg és védett környezetben. Lehetővé teszi a termelők számára, hogy korábban kezdjék el zöldségtermesztést, és előnyt jelenthessenek a szezonban. A zöldségeket általában tavasszal kezdik el beltéren palántáztatni, hogy később tavasszal vagy nyár elején, a fagyveszély elmúltával készen álljanak a kiültetésre.

Ha azon töprengsz, hogy mikor kezd el a zöldségmagok vetését beltéren, akkor először minden vetőmagcsomag hátulját kell elolvasnod. Ezek általában praktikus és egyszerű útmutatást adnak arra vonatkozóan, hogy mikor kezdjük el a csíráztatást, jelezve a legjobb hónapokat a magok elvetésére beltéren és szabadban, valamint a csíráztatáshoz szükséges hőmérsékletet.

Vannak olyan növények, mint például a paradicsom termesztése, aminek mindig beltérben kell elkezdeni a magjait nevelni, hogy megkapják a kívánt hőt. Míg sok más növény esetében, például a karfiol termesztésénél, ezeket beltéren vagy szabadban is el lehet vetni, és mindkettőnél szerepel a dátum a csomagoláson. Egy egyszerű internetes keresés bizonyos zöldségek termesztésére szintén sok információval szolgál a legjobb beltéri vetési dátumokról és hőmérsékletekről.

A sok zöldségmag beltérben történő megkezdésének általános szabálya az, hogy a vetés legkorábbi időpontja legalább hat héttel az utolsó fagy előtt történjen. Az utolsó átlagos fagy időpontja változó, február végétől, akár március végéig vagy április elejéig eltarthat. Javasoljuk, hogy a fagyok feltételezett vége után hagyjunk két hét szünetet, mielőtt bármit kiültetnénk az udvarra, így elkerülhetjük, hogy a váratlanul érő késői fagy véletlenül elkapja.

Az otthoni szaporítási beállításoktól függ, hogy mikor kezdjük el a zöldségmagvakat beltéren nevelni. A magvak számára biztosított hő és fény határozza meg, hogy milyen korán kezdhetjük meg a vetést, és így mikor lesznek készen az ültetésre. Ha fűtött üvegházzal rendelkezel, akkor hamarabb kezdheted el a vetőmag vetését, mint például egy fűtetlen üvegházban vagy hideg, de zárt teraszon. Ennek ellenére mindig vedd figyelembe a végső helyzetüket, a lehetséges ültetési dátumot és az utolsó fagyokat.

A fűtött padok vagy fűtött szaporítószőnyegek alulról is extra meleget adhatnak a magoknak, és felgyorsíthatják a csírázási folyamatot. Az ilyen fűtőszőnyegek egyenletes meleget biztosítanak kora tavasszal, nappal és éjszaka is, és azt jelentik, hogy korábban el lehet vetni a magokat, mint az ablakpárkányon.

Sok vetőmagcsomag azt tanácsolja, hogy vessünk el magokat, és tegyük napos ablakpárkányra, hogy kicsírázzanak. Ez egy sikeres módja a vetőmagok beindításának, azonban az ilyen módon történő vetést később kell elvégezni, mint üvegház esetén. Ennek az az oka, hogy az ablakpárkányon nem lesz egyenletes a hőmérséklet és a fény – a fényhiány pedig, amelyet gyakran a túl korai beltéri magvetés okoz, lábszáras palántákat okozhat.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

71/2008. (VI.3.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

acélosság

a —>búza egyik minőségi jellemzője; a szem külsejéből lehet rá következtetni; minél... Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövénytermesztés gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Paradicsom virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés