Mikor vessük el a zöldségmagokat beltéri palántázáshoz? - Ezek a túl korai vetés buktatói

hirdetes

Mikor érdemes elkezdeni a zöldségmagokat elvetni beltéren? Szakértői tippek a túl korai vetés buktatóinak elkerülésére

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A magról nevelt zöldségek pénztárcakímélő és élvezetes módja annak, hogy ízletes, saját termesztésű zöldségeket termessz a háztartásban. Ellen kell állnod azonban annak a kísértésnek, hogy rohanj vele, és túl korán vesd el a magokat palántázáshoz, csak azért, mert beltéren korábban is vethetsz.

beltéri palántázás

Mikor vessük el a zöldségmagokat beltéri palántázáshoz

Gyakran felteszik a kérdést a házi kertészek: mikor érdemes elkezdeni a zöldségmagot vetését beltéren? A legegyszerűbb válasz az, ha a csomagolásra hivatkozunk, amely általában azt mondja, hogy mikor kell elvetni a magokat zárt térben. Egy másik jó szabály, hogy a növényi magvakat csak beltérben kezdjük el, legalább hat héttel az utolsó fagyok előtt.

Minden a tervezésen múlik, annak átgondolásán, hogy mikor ültessük el a zöldségeket a szabadban, majd visszafelé dolgozva megbecsüljük, mikor kell ezeket a magokat beltéren kivetni. A megfelelő időzítés kulcsfontosságú, mivel a palánták nem akarnak túl sokáig bent ülni, mert ez akadályozhatja növekedésüket.

MIKOR KEZDJÜK A MAGVETÉST BELTÉRI PALÁNTÁZÁSHOZ?

A konyhakert minden évben történő megtervezésekor mindig összeállítom a vetőmag vetési ütemtervét, valamint a veteményeskert telepítési tervet, hogy jó úton haladjak. Feltérképezem az időzítést, hogy mikor kezdjem el a magok vetését beltérben, mennyi ideig tartson a növekedésük, és mikor szeretném kiültetni őket a végső helyükre.

A növényi magvak beltéri elindítása elősegítheti a magvak megbízhatóbb csírázását meleg és védett környezetben. Lehetővé teszi a termelők számára, hogy korábban kezdjék el zöldségtermesztést, és előnyt jelenthessenek a szezonban. A zöldségeket általában tavasszal kezdik el beltéren palántáztatni, hogy később tavasszal vagy nyár elején, a fagyveszély elmúltával készen álljanak a kiültetésre.

hirdetes

Ha azon töprengsz, hogy mikor kezd el a zöldségmagok vetését beltéren, akkor először minden vetőmagcsomag hátulját kell elolvasnod. Ezek általában praktikus és egyszerű útmutatást adnak arra vonatkozóan, hogy mikor kezdjük el a csíráztatást, jelezve a legjobb hónapokat a magok elvetésére beltéren és szabadban, valamint a csíráztatáshoz szükséges hőmérsékletet.

Vannak olyan növények, mint például a paradicsom termesztése, aminek mindig beltérben kell elkezdeni a magjait nevelni, hogy megkapják a kívánt hőt. Míg sok más növény esetében, például a karfiol termesztésénél, ezeket beltéren vagy szabadban is el lehet vetni, és mindkettőnél szerepel a dátum a csomagoláson. Egy egyszerű internetes keresés bizonyos zöldségek termesztésére szintén sok információval szolgál a legjobb beltéri vetési dátumokról és hőmérsékletekről.

A sok zöldségmag beltérben történő megkezdésének általános szabálya az, hogy a vetés legkorábbi időpontja legalább hat héttel az utolsó fagy előtt történjen. Az utolsó átlagos fagy időpontja változó, február végétől, akár március végéig vagy április elejéig eltarthat. Javasoljuk, hogy a fagyok feltételezett vége után hagyjunk két hét szünetet, mielőtt bármit kiültetnénk az udvarra, így elkerülhetjük, hogy a váratlanul érő késői fagy véletlenül elkapja.

hirdetes

Az otthoni szaporítási beállításoktól függ, hogy mikor kezdjük el a zöldségmagvakat beltéren nevelni. A magvak számára biztosított hő és fény határozza meg, hogy milyen korán kezdhetjük meg a vetést, és így mikor lesznek készen az ültetésre. Ha fűtött üvegházzal rendelkezel, akkor hamarabb kezdheted el a vetőmag vetését, mint például egy fűtetlen üvegházban vagy hideg, de zárt teraszon. Ennek ellenére mindig vedd figyelembe a végső helyzetüket, a lehetséges ültetési dátumot és az utolsó fagyokat.

A fűtött padok vagy fűtött szaporítószőnyegek alulról is extra meleget adhatnak a magoknak, és felgyorsíthatják a csírázási folyamatot. Az ilyen fűtőszőnyegek egyenletes meleget biztosítanak kora tavasszal, nappal és éjszaka is, és azt jelentik, hogy korábban el lehet vetni a magokat, mint az ablakpárkányon.

Sok vetőmagcsomag azt tanácsolja, hogy vessünk el magokat, és tegyük napos ablakpárkányra, hogy kicsírázzanak. Ez egy sikeres módja a vetőmagok beindításának, azonban az ilyen módon történő vetést később kell elvégezni, mint üvegház esetén. Ennek az az oka, hogy az ablakpárkányon nem lesz egyenletes a hőmérséklet és a fény – a fényhiány pedig, amelyet gyakran a túl korai beltéri magvetés okoz, lábszáras palántákat okozhat.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-23

Így termessz paradicsomot függőkosarakban a teraszodon egyszerűen

A paradicsom termesztés függőkosarakban is simán sikerülhet, csak kövesd a segítő tippjeinket a cikkben, hogy neked is lédús és egészséges termésed legyen!

2023-05-26

5 alapvető tipp a paradicsom kötözéséhez és karózásához

Ezek a paradicsom kötözési trükkök sokat segítenek a karózásban, hogy még több és jobb termésed legyen: te is hálás leszel és a paradicsom termés is jobb lesz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kocsik és szekerek

a kocsi és az elnevezés is magyar eredetű, nevét a Komárom megyei Kocs községtől kapta. A... Tovább

törek

Gabonafélék hagyományos csépelésekor a rostán áthulló szalma- és levélrészek keveréke. (pelyva) Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövénytermesztés gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Paradicsom virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés