150 ezer forintos bírságot is be lehet gyűjteni az utakon

hirdetes

Nagyon magas bírságot lehet kapni ezért

Petra
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mostanában zajlik a termények betakarítása, ami azt jelenti, hogy gyakran találkozhatunk mezőgazdasági gépekkel és terményszállítókkal az utakon. Ez az időszak emiatt egy kicsit balesetveszélyes, ezért érdemes jobban odafigyelni. Viszont nemcsak a balesetektől kell félni, hanem a KRESZ-szabályok nem betartása is igen veszélyes lehet, mert 150 ezer forintois bírságot is kaphatunk érte.

Bírság a szabályok megszegéséért

Mivel már folyik a termények betakarítása, ezért ajánlatos néhány KRESZ-szabályt ebben az időszakban fokozottan is figyelembe venni. Bár ezek a szabályok eddig is érvényben voltak, de eddig nem voltak olyan aktuálisak, mint mostanában, amikor egyre több mezőgazdasági vontató és terményt szállító tehergépkocsi jelenik meg az utakon. Mivel ezek a forgalmasabb utakon is keresztülhaladnak, ezért nagyobb lett a balesetek veszélye. Ráadásul ezek a tehergépkocsik, amik a terményeket szállítják, nem is kicsik, ezért nem lehet úgy tenni, mintha ott se lennének.

Bírság a szabályok megszegéséért

Az okozhatja a legtöbb balesetet, ha nem rögzítik elég jól a rakományt a gépjárművekre és azok leszóródnak a tehergépkocsik mögött vánszorgó autósokra. Ez nemcsak hogy zavaró, de hátráltatja a közlekedést is és rendkívül balesetveszélyes. Emellett a nem megfelelően biztosított rakományok szétszóródása az utakon még anyagi károkat okozhat. A rakomány elhelyezésére a tehergépkocsin olyan szabály vonatkozik, ami szerint a szállítmány nem zavarhatja a sofőrt a szabad kilátásban, viszont a hátsó jelzőlámpákat se takarhatja el. Így senki se kerül fölöslegesen veszélybe.

Bírság a szabályok megszegéséért

Viszont nemcsak ez az egyetlen olyan tényező, ami ebben az időszakban baleseteket okozhat, hanem ott van a szétszóródott sár is az utakon. A mezőgazdasági és terményt szállító gépek a földutakról térnek be az aszfaltra és lehetetlen, hogy út közben ne tapadjon rá a sár a kerekekre. A KRESZ erre az esetre egy olyan szabályt ír elő, ami szerint ilyenkor ezt a kerekekre rátapadt sarat el kell távolítani. Viszont ha ezt nem teszik meg és a traktor behordja az aszfaltra a sarat, akkor még mindig megúszhatja a 150 ezer forintos pénzbírságot azzal, ha eltakarítja az útról a szennyeződést.

Bírság a szabályok megszegéséért

A KRESZ szerint aki a közlekedésre nézve zavaró tényezővel, jelen esetben sárral szennyezte be az utat, annak kötelessége eltakarítania maga után. De ha ez nem lehetséges, akkor tájékoztatnia kell a veszélyről azokat a közlekedőket is, akik előtte, vagy utána vezetnek.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

egyszerű programozás

olyan termelésszerkezeti optimalizálási módszer, amely elektronikus számítógép nélkül is... Tovább

aktív transzport

a sejtek anyagforgalmában jelentős, biol. forrásból eredő energia felhasználásával... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet