Kezdetét veszi a téli madárszámlálás!

hirdetes

Nagy téli madárles – számoljuk együtt a madarakat!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Itt a vára várt közös madárszámolás, amelyben bárki részt vehet december 28 és 30 között - majd a továbbiakban hetente egy-egy napon egészen február 28-ig -, ehhez csupán egy telefon szükséges hozzá, még előzetes természetismereti tudás vagy képzés sem kell – adta tudatunkra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a honlapján. 
 

Madárszámlálás

 Az Nagy Téli Madárles akció célja

Az akció célja minél közelebb hozni az embereket a természethez és bevonni őket a környezetükben élő madarak tanulmányozásába, és a védelmüket is segítő adatgyűjtésbe. 

Így állj neki a madárszámoláshoz

Legelső lépésként töltsd le a telefonodra a Turdus nevű applikációt, ami IOS és Android rendszeren is elérhető. Az app segít rögzíteni a bevitt adatokat, méri az időt, a fajok meghatározásában és segítséget nyújt, és a végén összesíti majd az adatokat.

Ebben a videóban találsz útmutatót az alkalmazás használatához:

Ha ezzel megvagy, jöhet az izgalmas rész. Elsősorban madáretetők vagy természetes táplálkozóhely környékén javasolt a madárles, ahova biztosan tudod, hogy a madarak visszajárnak. Találj magadnak egy kényelmes figyelő helyet, ahol nyugodtan tudsz ülni vagy állni több héten keresztül is, a nap pedig mindig legyen azonos. 
Ha van rá lehetőséged inkább a délelőtti órákban végezd a madárszámlálást, és 30 percig tartson a folyamat. Fontos lépés, hogy rögzítsd a számlálásod kezdésének az időpontját: az alkalmazás segítségével ez könnyen fog menni, hiszen elindíthatod a számlálót a kezdésnél, ami majd jelezni is fog neked, ha letelt a 30 perc. 

hirdetes

A madárszámlálás során így azonosítsd a fajokat

Fontos része ez a számlálásnak. A legtöbb etetőt nem keresi fel sok madárfaj, így egy kis odafigyeléssel és gyakorlással könnyen fog menni az azonosítás. Az MME oldalán található posztert érdemes tanulmányozni, hiszen segít a fajok megismerésében. A 24 leggyakoribb madárfaj a Turdus appban is megtalálható, így ott is nézz körül bátran, vagy töltsd le a Madárhatározó nevű applikációt is, ha érdekel a dolog. Ha mégsem menne egy-egy madárnál a faj eldöntése fotózd le, és saját magadnak jegyezd fel mikor és hányat láttál belőle. 

A madárszámlálás kulcsfontosságú részletei

hirdetes

Az MME oldalán a következő információkat olvashatjuk a számlálás menetéről: 

Számláld meg… 
•    fajonként az összes egyedet, ami egyszerre látható. Például, ha két házi veréb van az etetőn, és további hat várja a sorát egy közeli bokorban, számold meg mind a nyolcat. 
•    a madarakat, amelyek vonzódnak a megfigyelési helyhez az általad biztosított élelem vagy víz miatt, még akkor is, ha nem táplálkoznak, esznek vagy fürdenek. Például számold meg az olyan madarakat, mint a karvaly, ami az etetőkre járó madarakkal táplálkoznak, de nem feltétlenül jönnek magára az etetőre. 
•    a madarakat, amelyek vonzódnak az etetőhelyen tartott gyümölcsökhöz vagy bokrokhoz. Ilyen például a vörösbegy vagy a csonttollú. 
De ne számláld… 
•    a madarakat, amelyek egyszerűen átrepülnek az etetőhely fölött, mint például a ludak vagy a darvak. 
•    a madarakat, amelyeket a kiválasztott számlálási napokon kívül figyelsz meg. Ha nem számlálási napon látsz olyan madarat, amelyről adatokat szeretnél közölni, töltsd fel a Turdus applikáció MAP moduljában alkalmi megfigyelésként. 
•    a madarakat, amelyeket csak sötétedés után hallasz, vagy csak mesterséges fénnyel látsz. 

Mindenképpen tájékozódjatok a további részletekről ITT, és ha időtök engedi, vegyetek részt ebben a hasznos, közösségkovácsoló programban, ami csak egy az újonnan induló kezdeményezések közül amit az MME indít, hiszen lesz még tavasszal is adatgyűjtés, illetve többek között Fecskeles és Gólyales is. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agy-gerincvelői folyadék

az agykamrákban, az ->agyvelőburkok és a ->gerincvelő középső csatornájában levő... Tovább

eloszlás váltivarúság (egyivarúság)

az a jelenség, amikor a hím- és a női ivarsejtek külön egyedben termelődnek. Az azonos fajú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek