Hogyan és miért érdemes madársóskát nevelni? Ismerd meg most Te is ezt a növényt

Így nevelj Te is madársóskát – tudj meg róla mindent

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A madársóskát gyakran összetévesztik a lóherével, ugyanis vékony, háromszög alakú levelei nagyon hasonlítanak az imént említett, szerencsehozó, apró növény leveleire. Mégis, amennyiben közelebbről megismerjük a madársóskát, nem sok hasonlóságot fedezhetünk fel a két növény között. Mostani cikkünkből ismerd meg Te is ezt a növényt, tudj meg mindent gondozásáról, szaporításáról, neveléséről.

Madársóska

A madársóskánál már csak neve kapcsán is több történettel találkozhatunk – mivel megközelítőleg Szent Patrik napja környékén jelenik meg, így sokan úgy tartják, hogy Szent Patrik, a kereszténységet az írekhez vivő szent, lóherét vagy éppen a hasonlóság végett madársóskát feltartva mutatta meg az embereknek, a Szentháromságot – ezzel jelképezve azt.


Vannak olyanok is, akik ennek a növénynek a megjelenésével asszociálják a tavasz beköszöntét, úgy tartják, hogy ez az „újjászületés szimbóluma”.


Röviden a madársóskáról


A madársóskának, mint minden növénynek több fajtáját tartjuk számon – megtalálható közöttük az úgynevezett háromszögletű madársóska, valamint a négylevelű madársóska. Előbbinek levelei sötétlilásak, kicsi, zsenge, fehér virágokkal rendelkezik még utóbbi levelei tarka színekben pompáznak, valamint rózsaszín virágzatúak.


Mindkét esetben gumós növényekről beszélünk, amennyiben elvirágoznak, levelei elszáradnak, így nem szabad őket kidobni – ekkor csupán csak egy kisebb pihenésre van növényünknek szüksége.


Hogyan nevelj madársóskát?


A madársóska fényigénye nagy – erős, de közvetett fényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön, valamint virágokat teremjen. Amennyiben számára megfelelő elhelyezést biztosítunk, akár egész télen képes virágozni. Fényigényével szemben ugyanakkor vízigénye már nem túl nagy. Nevelésével kapcsolatban ugyanakkor arra érdemes odafigyelni, hogy talaját mindig enyhén nedvesen tartsuk, valamint öntözés előtt annak felső rétegét mindenképpen hagyjuk, hogy megfelelően kiszáradjon.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

makroerg vegyületek (nagy energiájú vegyületek)

az élő szervezetek nagy energiájú (makroerg) P-O v. P-N kötéseket tartalmazó vegyületei. A... Tovább

angóraszőrzet

bizonyos fajokon (nyúl, kecske, tengerimalac, macska) előforduló, a fajra jellemző méretnél... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet