hirdetes

Enyhítik a madárinfluenza miatti korlátozásokat

Megfigyelési körzetté "enyhültek" a Bács-Kiskun megyében madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzetek. Ha a hónap végéig nem észlelnek újabb megbetegedéseket, újraindulhat a gazdálkodás az érintett telepeken. Az ágazat eddigi kára eléri a 18 milliárd forintot.

Újabb madárinfluenza-eset július 12. óta nem fordult elő Magyarországon, ezért Süth Miklós országos főállatorvos bejelentette, hogy az EU Bizottságának 2006/416/EK határozatában foglaltak szerint csütörtöktől enyhítik az állategészségügyi korlátozásokat. 

 
A főállatorvos csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: ez azt jelenti, hogy a madárinfluenza által érintett területeken a 3 kilométeres védőkörzetet úgynevezett megfigyelési körzetté alakítják. Amennyiben a megfigyelési körzetben újabb madárinfluenza-gyanús esetről nem érkezik bejelentés, a védőkörzetté való átminősítéstől számítva a 9. napon a korlátozásokat fel lehet oldani. 


Az újraindításra még várni kell 

A megfigyelési körzetben található telepek újraindítására előreláthatólag augusztus 31-e után nyílik lehetőség, ha nem jelentenek újabb madárinfluenzás eseteket. 

 
A Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa Kiskunmajsán, Szankon, Jász-Szentlászlón, Petőfiszálláson, Pálmonostorán és Kiskunfélegyházán rendelte el a védőkörzet megfigyelési körzetté minősítését. 
Az országos főállatorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a madárinfluenza jelenlétével Európában hosszabb távon számolni kell. Ezért a víziszárnyasokat csak azokon az állattartó telepeken lehet majd újratelepíteni, ahol az eddiginél szigorúbb állategészségügyi előírásokat betartják. Példaként említette a védőháló alkalmazását a telepeken. 

hirdetes

 

Feloldhatják a korlátozásokat 

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy amennyiben Magyarország ismét madárinfluenza mentesnek lesz tekinthető, úgy a harmadik országokban a magyar árukkal szemben elrendelt korlátozásokat is feloldják. 
Süth Miklós elmondta: a járványügyi kényszerintézkedések miatt 946 ezer szárnyast öltek le, ezek közül 178 ezret úgynevezett zártvágásban semmisítettek meg.

 
Az állategészségügyi hatóságok által okozott direkt kár összege 847,8 millió forint volt. A kárt szenvedett állattartók 87 százalékának már kiutalták a kártalanítás összegét. 

 
Dékány András, az agrártárca sajtófőnöke közölte: a közvetett károk részleges enyhítésére 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből a károsultak pályázat útján kaphatnak pénzügyi segítséget. A kárenyhítést szolgáló pályázatot a minisztérium rövidesen megjelenteti. 
Az összeg felét az uniótól kaptuk 


A szóvivő hozzátette: főleg azok pályázhatnak majd sikerrel, akik önkorlátozást is vállalnak. Dékány András példaként említette, hogy a tojópárok telepítését elhalasztják, illetve lemondanak róla. A szóvivő megjegyezte, hogy a 2,5 milliárd forintos forrás felét az EU finanszírozza. 

hirdetes

 
Süth Miklós jelezte: a magyar állategészségügy az agrárkormányzattól a múlt évben mintegy 2 milliárd forintot kapott a madárinfluenza elleni védekezésre. Ebből az összegből BognárLajos országos főállatorvos-helyettes szerint eddig mintegy 1,2 milliárd forintot használtak fel. 

 
Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára közölte: a madárinfluenza miatti állategészségügyi intézkedések több 10 ezer termelőt, elsősorban őstermelőket érintettek. Az ágazat kára - beleszámítva az árveszteséget is - mintegy 18 milliárd forintra rúg. A madárinfluenza miatt az ágazatban mintegy 20 százalékos átlagos árcsökkenés következett be. 


További áremelés is lehet 


Földi Péter elmondta: legalább 25 százalék körüli áremelést tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy az ágazatban tevékenykedő gazdálkodók és feldolgozók a továbbiakban talpon maradhassanak. A Baromfi Terméktanács titkára ugyanakkor nem zárta ki a további áremelés lehetőségét sem. 
 

Forrás: Magyarország.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


gümőkór (tuberkulózis, tuberculosis)

idülten lezajló, mikobaktériumok okozta betegség, amely iránt mind az emlősök (az ember is),... Tovább

foltos bürök (büdös bürök, Conium maculatum L.)

az —>ernyősök családjába tartozó, nitrogénben gazdag talajú gyomtársulásokban élő,... Tovább

Tovább a lexikonra