Az év végéig maradnak az uniós madárinfluenza-szabályok

Az év végéig maradnak az uniós madárinfluenza-szabályok

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Európai Unió kedden meghosszabbította a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusának magyarországi előfordulása miatt életbe léptetett, a magyar hatóságok által figyelembe veendő előírások érvényességét.
Az év végéig maradnak az uniós madárinfluenza-szabályok, H5N1, Európai Bizottság, Állattenyésztés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés,
növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajmûvelés, jog,
biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezõgazdaság: Agrároldal.hu.

A Tápláléklánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottság (SCFCAH) támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy hosszabbítsák meg az év végéig a betegséggel kapcsolatos megelőző és ellenőrző intézkedések megtételére Magyarországra szabott, 2006. augusztus végén lejáró határidőt - jelentette be az Európai Bizottság. 
A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság mellett működő testület annak fényében döntött így, hogy több újabb madárinfluenzás esetre bukkantak dél-magyarországi háziszárnyasokban azóta, hogy június közepén először mutatták ki a kórt háziszárnyasokban is Magyarországon. 
A magyar hatóságok eleget tesznek az előírásoknak 
Az európai uniós szervek mindazonáltal úgy ítélték meg, a magyar hatóságok eleget tesznek a vonatkozó - a madárinfluenza-vírus baromfiban való felbukkanása esetében teendő - intézkedéseket taglaló uniós irányelvnek és bizottsági döntésnek. 
Az Európai Bizottság közben bejelentette, hogy vizsgálatot indít Olaszország ellen, mert a testület megítélése szerint nem állapítható meg egyértelműen, hogy az olasz kormány az állami segítségnyújtásra vonatkozó közösségi előírások betartásával kártalanította a baromfitenyésztőket, akiket kár ért, miután a madárinfluenza-járvány miatt 50 százalékkal megcsappant a háziszárnyas-fogyasztás Itáliában. Az uniós szerv tájékoztatást kért az olasz kormánytól. Rómának egy hónapon belül részletes választ kell adnia a bizottság által feltett kérdésekre. Az ügyben az olasz kormány végső soron akár az Európai Bíróság elé is idézhető. 
Marad a távol-keleti importtilalom 
Az SCFCAH kedden úgy határozott, 2007 végéig meghosszabbítja a Kínából, Malajziából és Thaiföldről származó baromfitermékekre kivetett uniós behozatali tilalmat. A Törökországgal szemben - a betegség ottani felbukkanása miatt - bevezetett intézkedések 2006 végéig szintén érvényben maradnak. 
Az állandóbizottság az év végéig meghosszabbította a fogságban tartott madarakra és a baromfi kivételével kereskedelmi céllal tenyésztett szárnyasokra tavaly októberben kivetett importtilalmat is. A döntés nem vonatkozik az állatkerti madarakra és a vadmadarak tojásaira. 
Szintén az év végéig marad érvényben a harmadik országokból az EU területére érkező, kezeletlen madártollakra kivetett importtilalom. A korlátozás nem vonatkozik azokra a tollszállítmányokra, amelyek tartalmát a kórokozók elpusztítására alkalmas módon - például gőzzel - kezeltek kereskedelmi forgalomba bocsátásuk előtt. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja
látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés
az Agrároldal.hu szakértõitõl! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: www.magyarorszag.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Bikini (H 46520)

Cukorrépa Cél: rizománia és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

díjlovaglás

a ló idomítottságát bíráló versenyszám; sikere lovastól, lótól egyaránt következetes,... Tovább

Tovább a lexikonra