Újabb madárinfluenzás esetek Magyarországon

Madárinfluenza: Újabb esetek már Csongrád megyében is

SzSz
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Újabb madárinfluenzás eseteket fedeztek fel Bács-Kiskun megyén kívül, már Csongrád megyében is, két pecsenyekacsa gazdaság madarai esetében. A járványt mielőbb szeretnék megfékezni.

Újabb madárinfluenzás esetek Magyarországon

Nemrég írtunk arról, hogy március 25-én egy Bács-Kiskun megyei pecsenyekacsa telepen újra madárinfluenzás állományt fedeztek fel. Ugyan a járványügyi hivatal az eljárásoknak megfelelően megkezdte a nyomozást, és a környéket lezárta, sajnos a szomszédos Csongrád megyében két újabb eset ütötte fel a fejét. 

Újabb igazolt esetek

A két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaság állományában a madárinfluenzát március 31-én mutatták ki a Nébih laboratóriumában. A március 25-ei eset óta már több, mint 40 gazdaságban ismerték fel a madárinfluenzára utaló tüneteket, így a Nébih laboratóriumában folyamatosan tesztelik az állományokat. A Csongrád megyei két pecsenyekacsa-tartó gazdaságában összesen majdnem 200 000 állatot tartottak, amelyek leölése jelenleg folyamatban van, a vírus továbbterjedése miatt. 

Az intézkedések megkezdődtek

A két állományban található pecsenyekacsák egyik sem mutatta ki a madárinfluenza okozta tüneteket, azonban a szigorú állategészségügyi óvintézkedések miatt, az előírt mintavételezés során megállapították a járvány jelenlétét. A Csengele településén lévő 142 000 madár és üllési gazdaságnál lévő 54 000 állat leölését a szakemberek már megkezdték. Az állatok ölése mellett a szakemberek a két gazdaság környékén kijelölte a védó és a megfigyelési körzeteket, emellett a járványügyi nyomozást is megkezdték, hogy minél előbb beazonosíthassák, honnan terjedt tovább az itt található madarakra a fertőzés. 

A hatóságok óva intenek minden gazdát 

Március 25-e óta a környéken, tehát Bács-Kiskun és Csongrád megyében csaknem 40 gazdaságban jelent meg a madárinfluenza, így a hatóságok nagy körültekintésre kérik a gazdákat, és arra, hogy minden szükséges intézkedést tartsanak be. Az állategészségügyi szakemberek a járvány terjedésének megállítását és lassítását szeretnék elérni, így mindent megtesznek ennek érdekében. A gazdákat arra kérik, hogy fokozottan tartság be a szabályokat, miszerint a baromfikat kötelezően zárva tartsák valamint – járványvédelmi minimumfeltételként – zárt helyen kell őket etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

A szűrést minden állományban megkezdték 

A járványvédelmi központ április 3-án rendelte el a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei összes baromfiállomány szűrését, amely azt jelenti, hogy azok az állományok is szűrésre kerülnek, amelyeknél nincs korlátozás. A két megye esetén az állományokból történő elszállítás továbbtartás vagy vágás céljából csak úgy kerülhet ki, ha előzetesen tamponvizsgálaton estek át az állatok. A madarak elszállítása előtt minimum 48 órával kell a mintát levenni, azonban a szállítmány elindításához az eredményt nem szükséges megvárni a labortól. Ez az intézkedés a napos baromfi kihelyezések esetén nem érvényes. 

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

amur (Ctenopharyngodon idella)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, ún. növényevő hal. Természetes hazája... Tovább

földműveléstan

a növ.-tan ált. része; a szinte valamennyi növényre érvényes eljárásokkal (trágyázás,... Tovább

Tovább a lexikonra