Madárinfluenza: Újra megjelent hazánkban

Megjelent újra a madárinfluenza Magyarországon

SzSz
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ahogy végetért a korlátozás, máris új esetet igazoltak Magyarországon madárinfluenzával kapcsolatban Bács-Kiskun megyében. A járványügyi nyomozás megkezdődött a kacsatartó gazdaságában. 

Madárinfluenza: Újra megjelent hazánkban

Bács-Kiskun megyében 2020. március 25-én a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolták a szakemberek egy kacsatartó gazdaságban. A járványügyi nyomozás jelenleg is tart a Nébih által, így a gazdaságban tartott 32 500 pecsenyekacsa leölését megkezdték már a madárinfluenza gyanú során. Nem elég a jelenlegi koronavírus járvány, a madárindluenza is újra felütötte fejét hazánkban. A hatóságok csak nemrégiben, pontosabban március 2-án szűntették meg a madárinfluenza miatt bevezetett korlátozásokat, most pedig újabb esetet igazoltak. 

A tényleges madárinfluenza vírust tegnap igazolta a Nébih laboratóriuma, amelyet a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban fedeztek fel. A gazdaságban a múlt hétvége folyamán a gazdák a megemelkedett elhullásra lettek figyelmesek. Több állat esetén pedig megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is egyaránt. 

A hatóságok mielőbb próbálják megfékezni

A hatóságok a fertőzött állomány leölését már a gyanú alapján megkezdték, emellett a gazdaság 3 kilométeres körzetében védkőkörzetet alakított ki, továbbá 10 kilométeres körzetben pedig megfigyelési körzetet. A madárinfluenza okára a hatóságok szeretnék megtalálni a választ, így ennek alapján járványügyi nyomozást kezdtek a területen. 

Óvintézkedések

Mivel egyelőre nem tudni, hogy a vírus honnan indult, a vándormadarak vonulása miatt sajnos továbbra is veszélyt jelenthet az egész ország baromfi, liba, kacsa és egyéb madárállományaira. A madárinfluenza járvány miatt így továbbra is érvényben van a baromik zárt tartásának kötelezettsége. Kötelező emellett a járványvédelmi minimum feltételét teljesítenie a gazdáknak, amely a következő: A baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot szintén zárt helyen kell tárolni. 

A baromfikon kívül érdemes minden madárállománnyal rendelkező gazdaságnak bevezetnie a fenti óvintézkedéseket, hogy a fertőzés terjedését minél gyorsabban megállíthassuk, emellett a gazdák se veszítsék el állományaikat. 

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos további információk, részletes tájékoztatók és friss híreket a Nébih oldalán találhatnak a gazdák az alábbi linken.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gócos vastagbélférgesség

Mo.-on szm.-kban, kiskérődzőkben és sertésben fordul elő. Oesophagostomum fonálféregfajok... Tovább

ló (Equus caballus)

a lófélék (Equidae) családjába tartozó háziállatunk. Feltételezik, hogy egyetlen vad... Tovább

Tovább a lexikonra