Így gondozd a madarakat tavasszal - tippek és tanácsok

Hogyan gondozzuk a madarakat tavasszal a kertben?

NA
Frissítve: 2024.04.06
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Lassan beköszönt a tavasz, és ez csak egyet jelenthet a vadon élő madarak számára... költési időszakot! Ez az év legforgalmasabb időszaka tollas barátaink számára, és számunkra a legizgalmasabb időszak, amikor nézzük, ahogy kertjeink életre kelnek a nyüzsgésben. Ha elakadt az ötlet a kerti madarak tavasszal való gondozásával kapcsolatban, az alábbiakban találhatsz tippeket és trükköket, amelyek segíthetnek átvezetni őket a szezonban. A fészekdobozoktól a tápláló élelmiszerekig megtudhatod, hogyan nyújthatsz segítséget a legegyszerűbb módszerekkel.

Madarak tavaszi gondozása

Tavaszi madáretetés

A költési szezon javában a madarak több energiát fognak felhasználni fészkük építésére, tojásuk lerakására és védelmére, illetve területük védelmére, és táplálékot keresnek fiókáik etetésére. A tavasz azt is jelenti, hogy üdvözöljük a visszatérő vándormadarakat, és segítségre lesz szükségük az expedíció során elégetett kalóriák pótlásában. A kerti madaraknak biztosított táplálék jelentősen befolyásolhatja szaporodási sikerüket és fiókáik túlélését.

  • Sózott, cukrozott vagy zsíros ételeket sosem adj a madaraknak, mert ártanak nekik.

Mivel etessük a kerti madarakat tavasszal?

Tavasszal a kerti madaraknak kalóriában, fehérjében és tápanyagban gazdag táplálékra lesz szükségük. A napraforgószívek kiváló választások, hiszen tele vannak egészséges olajokkal, fehérjével és magas energiatartalmúak – ráadásul sok különféle madár szereti! A lisztférgek vagy a kalciumférgek szintén jótékony hatásúak tavasszal, mivel magas tápértéket, fehérjét és kiváló kalciumforrást tartalmaznak, ami erősíti a csontokat/tollat és javítja a tojástermelést. 

Mivel etessük a fiatal madarakat?

Fontos megjegyezni, hogy a tavasz vége – a nyár eleje elhozza a fiatal madarak idejét, és a fiatal madarak kirepülnek a fészekből, hogy táplálkozzanak. A fiókák megfulladhatnak a nagy magvaktól és az olyan élelmiszerektől, mint a földimogyoró, ezért a legjobb, ha ez idő alatt kis granulátumokat biztosítasz a kertben, hogy a fiatal madarak könnyen elfogyasszák őket. Távolíts el minden nagy magot és földimogyorót, hogy elkerüld a fiatal fiókák kísértését, hogy megegyék őket, és elkerüld a fulladás kockázatát.

Fészkelődobozok elhelyezése 

A természetes fészkelőhelyek elfogynak a madarak számára, és mivel kevesebb otthon van fiókáik felnevelésére, sok faj populációja csökken. Ezért lehet a legjobb dolog, ha egy fészekdobozt kültéri térben/kertben helyezel el. Nemcsak a túlélésükben játszottál döntő szerepet, hanem első sorban helyet kapsz a madarak lenyűgöző életciklusának megfigyelésében! Lehet, hogy már elkezdődött a fészkelőszezon, de soha nem késő fészkelőt kirakni. A kerti madarak egészen nyár végéig fészkelhetnek, és amikor beköszönt az ősz, a ládákat használják az üdülésre, hogy megvédjék magukat a zord téli körülmények között. 

Hidratáld a madarakat

Ahogy a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, és a vadon élő madarak egyre többet megerőltetik magukat, elengedhetetlen, hogy rendszeresen gondoskodj tiszta vízről a kertben és a szabadban. Naponta töltsd fel a vizes edényt, és rendszeresen tisztítsd meg, hogy elkerüld a madarak csúnya betegségeit. 

Miért énekelnek többet a madarak tavasszal?

Ébredtél már fel a madarak hangjára? A vadon élő madarak egész évben énekelnek, de tavasszal és kora nyáron dallamuk hangosabbá és tartósabbá válik; ezt hajnali kórusnak nevezik. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a madarakat, amelyeket idén tavasszal hallhat a kertjében. 

Az éneklés sok energiát igényel a madarak számára, ezért főként a hím énekesmadarak produkálják a zenét, amikor nőstényt keresnek a párosodáshoz. A nőstények általában vonzódnak a legjobb hangú hímekhez, mivel képességei azt mutatják, hogy képes lesz megvédeni területüket és segíteni tud a fiókák felnevelésében. Amint egy pár egymásra talál, az énekük csökkenhet, de a madarak továbbra is énekelnek, ha területük kialakítására és fenntartására van szükség.

Tippek a madarak megfigyeléséhez:

  • Legyél türelmes: A madarak megfigyeléséhez türelemre van szükség. Ülj le egy csendes helyre, és várj, amíg a madarak megjelennek.
  • Használj távcsövet: A távcső segít jobban megfigyelni a madarakat.
  • Vezess madármegfigyelési naplót: Jegyezd fel a látott madarakat, hogy nyomon követhesd a kerted madárvilágát.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kén (S)

a periódusos rendszer VI. a. oszlopába tartozó, sárga színű, a természetben elemi állapotban... Tovább

ló jegyei

a ló alapszínétől eltérő, jellegzetes alakú foltok, csíkok, amelyek a lovak azonosítására... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok