Így gondozd a madarakat tavasszal!

hirdetes

Hogyan gondozzuk a madarakat tavasszal a kertben?

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Lassan beköszönt a tavasz, és ez csak egyet jelenthet a vadon élő madarak számára... költési időszakot! Ez az év legforgalmasabb időszaka tollas barátaink számára, és számunkra a legizgalmasabb időszak, amikor nézzük, ahogy kertjeink életre kelnek a nyüzsgésben. Ha elakadt az ötlet a kerti madarak tavasszal való gondozásával kapcsolatban, az alábbiakban találhatsz tippeket és trükköket, amelyek segíthetnek átvezetni őket a szezonban. A fészekdobozoktól a tápláló élelmiszerekig megtudhatod, hogyan nyújthatsz segítséget a legegyszerűbb módszerekkel.

Madarak tavaszi gondozása

Tavaszi madáretetés

A költési szezon javában a madarak több energiát fognak felhasználni fészkük építésére, tojásuk lerakására és védelmére, illetve területük védelmére, és táplálékot keresnek fiókáik etetésére. A tavasz azt is jelenti, hogy üdvözöljük a visszatérő vándormadarakat, és segítségre lesz szükségük az expedíció során elégetett kalóriák pótlásában. A kerti madaraknak biztosított táplálék jelentősen befolyásolhatja szaporodási sikerüket és fiókáik túlélését.

Mivel etessük a kerti madarakat tavasszal?

Tavasszal a kerti madaraknak kalóriában, fehérjében és tápanyagban gazdag táplálékra lesz szükségük. A napraforgószívek kiváló választások, hiszen tele vannak egészséges olajokkal, fehérjével és magas energiatartalmúak – ráadásul sok különféle madár szereti! A lisztférgek vagy a kalciumférgek szintén jótékony hatásúak tavasszal, mivel magas tápértéket, fehérjét és kiváló kalciumforrást tartalmaznak, ami erősíti a csontokat/tollat és javítja a tojástermelést. 

Mivel etessük a fiatal madarakat?

Fontos megjegyezni, hogy a tavasz vége – a nyár eleje elhozza a fiatal madarak idejét, és a fiatal madarak kirepülnek a fészekből, hogy táplálkozzanak. A fiókák megfulladhatnak a nagy magvaktól és az olyan élelmiszerektől, mint a földimogyoró, ezért a legjobb, ha ez idő alatt kis granulátumokat biztosítasz a kertben, hogy a fiatal madarak könnyen elfogyasszák őket. Távolíts el minden nagy magot és földimogyorót, hogy elkerüld a fiatal fiókák kísértését, hogy megegyék őket, és elkerüld a fulladás kockázatát.

hirdetes

Fészkelődobozok elhelyezése 

hirdetes

A természetes fészkelőhelyek elfogynak a madarak számára, és mivel kevesebb otthon van fiókáik felnevelésére, sok faj populációja csökken. Ezért lehet a legjobb dolog, ha egy fészekdobozt kültéri térben/kertben helyezel el. Nemcsak a túlélésükben játszottál döntő szerepet, hanem első sorban helyet kapsz a madarak lenyűgöző életciklusának megfigyelésében! Lehet, hogy már elkezdődött a fészkelőszezon, de soha nem késő fészkelőt kirakni. A kerti madarak egészen nyár végéig fészkelhetnek, és amikor beköszönt az ősz, a ládákat használják az üdülésre, hogy megvédjék magukat a zord téli körülmények között. 

Hidratáld a madarakat

Ahogy a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, és a vadon élő madarak egyre többet megerőltetik magukat, elengedhetetlen, hogy rendszeresen gondoskodj tiszta vízről a kertben és a szabadban. Naponta töltsd fel a vizes edényt, és rendszeresen tisztítsd meg, hogy elkerüld a madarak csúnya betegségeit. 

Miért énekelnek többet a madarak tavasszal?

Felébredtél már a madarak hangjára? A vadon élő madarak egész évben énekelnek, de tavasszal és kora nyáron dallamuk hangosabbá és tartósabbá válik; ezt hajnali kórusnak nevezik. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a madarakat, amelyeket idén tavasszal hallhat a kertjében. 
Az éneklés sok energiát igényel a madarak számára, ezért főként a hím énekesmadarak produkálják a zenét, amikor nőstényt keresnek a párosodáshoz. A nőstények általában vonzódnak a legjobb hangú hímekhez, mivel képességei azt mutatják, hogy képes lesz megvédeni területüket és segíteni tud a fiókák felnevelésében. Amint egy pár egymásra talál, az énekük csökkenhet, de a madarak továbbra is énekelnek, ha területük kialakítására és fenntartására van szükség.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-10-02

Hogyan ültessünk át egy vitorlavirágot? – Útmutató lépésről-lépésre

A megfelelő virágzás érdekében érdemes átültetnünk a vitorlavirágot időszakonként, hogy elegendő tápanyaghoz jusson. Nézd meg útmutatónkat az átültetéshez!

2023-10-02

Így nevelhetsz hidegtűrő banánfákat egy trópusi kertben, még hűvösebb éghajlaton is

A banánfa általában a trópusi és szubtrópusi klímákat kedveli, és a meleg időjárásban rendkívül jól nő. Azonban hidegebb éghajlaton is nevelhetünk banánfát!

2023-10-02

Hogyan kell metszeni a petrezselymet a bokrosabb növényhez – egyszerű tippek petrezselyem termesztéshez

A petrezselymet sokan termesztik saját kertjükben vagy otthoni konyhakertben, mivel frissen szedve a legjobb ízélményt nyújtja. Petrezselyem metszésével dúsabb bokrot kapunk!

2023-10-02

Minden, amit tudnod kell az eukaliptusz neveléséről és metszéséről

Ha szeretnél eukaliptuszt nevelni, vagy már rendelkezel egyel, és gondozni szeretnéd, ebben a cikkben mindent megtudhatsz a nevelésükről és metszésükről.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányok aprítása

a takarmány elfogyasztását, megemésztését, tárolását elősegítő művelet. Főbb... Tovább

Meloga (Pro 2WB9989)

Õszi árpa Cél: õszi sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás