Madarak vs. termés: ezt csináld, hogy ne egyék meg a gyümölcseid

hirdetes

Így akadályozd meg, hogy a madarak megegyék a gyümölcseid

SzSz, GE.

A madarak hasznosak lehetnek a kertben a különböző kártékony rovarok ellen, azonban néha árthatnak is a kertben azzal, hogy megeszik a termést. Hogyan tegyél ez ellen? Segítünk!

Madarak

A madarak szeretnek eperrel, málnával, áfonyával, és bármilyen más ehető gyümölccsel táplálkozni. Ezek a kerti gyümölcsök ugyanolyan ízletes és táplálóak a madarak (és sok más lény) számára, mint nekünk.

A vidéki területeken és a kereskedelembe termesztett gyümölcsösökben vagy gyümölcsgazdaságokban néha agresszív módszereket alkalmaznak a gyümölcsök megóvására az égbolt támadóitól. Te sem biztos, hogy olyan megoldást alkalmaznál a madarak ellen, amellyel ártanál nekik.

Mielőtt bármit is tennél a madarak elijesztésére, mérlegeld azt a tényt, hogy a madarak a kártékony rovarok elfogyasztása miatt jelentek-e meg. Ha ezeket a madarakat távol tarjuk a gyümölcseinktől, a rovarok ugyanúgy megjelenhetnek és több kárt okozhatnak termésünknek. 
A madarak puszta jelenléte a környéken nem jelenti azt, hogy a madarak biztosan esznek a termésből. Mielőtt megtesszük az óvintézkedéseket, ellenőrizzük, hogy valóban így történt-e.

hirdetes

Mit esznek a madarak?

Nem szükséges pánikba esni csak azért, mert a gyümölcsök közelében madarak láthatók. Egyes madarak elsősorban rovarirtók, és egyáltalán nem érdekli őket a gyümölcs. De azok a fajok, amelyek vetőmag- és gyümölcsfogyasztók, megkóstolhatják a termést. A többszáz madárfaj közül az alábbiak valószínűleg fogyaszthatnak a kerti gyümölcsökből:
Amerikai rabló madár, lila pinty, északi bíboros, európai seregély, ökörszem, rigók, seregélyek, szajkók.

Milyen gyümölcsöket ehetnek meg a kertben? 

Szinte bármelyik gyümölcsből szívesen fogyasztanak. Legyen az áfonya, szeder, cseresznye, meggy, szilva, málna, eper, alma, körte. 

hirdetes

A bogyók védelme a madarak ellen

Számos humánus módszer létezik a termés biztonságban tartására a környéken levő madarak ellen. Itt van néhány:

Szalagok

Az egyik legegyszerűbb megoldásként alkalmazhatjuk a fóliaszalagokat, amelyeket csak rá kell kötnünk a termés környékére. Így a szél hatására a szalagok csapkodása elriasztja a madarakat. A madarak nem szeretnek semmi csillogó és mozgó tárgyat, így ezzel távoltarhatjuk őket a gyümölcsök környékéről. 
Előnyei: A fóliaszalag olcsó, humánus és viszonylag zavaró.
Hátrányai: Ha a madarak elég éhesek, akkor kockáztatják, hogy a szalag közelébe menjenek. Az idő múlásával a madarak megtanulják figyelmen kívül hagyni a szalagot. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


megszorult mag

az érési folyamat közben bekövetkező káros hatásokra (aszály, megdőlés, gombás betegség,... Tovább

Bobino (PR 005 1—13)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlôdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra