Madarak millió veszti életét Egyiptomban

hirdetes

Több millió vándormadár élete ér véget Egyiptomban...

Szélesi Ferenc - Főkertész
Egyiptom a vándormadarak veszte

Milyen hatással van mindez a vándorló madarakra nézve?

Sajnos folyamatosan csökken a vándorló madarak egyedszáma szerte a világban. Az Afrika és Európa között vándorló fajok több mint hatvan százalékánál folyamatosan csökken az egyedszám, ez a füstifecske, a kakukk, a fürj, illetve a vadgerle esetében különösen szembetűnő. 

Engedélyhez kötött a háló kifeszítése

Egyiptomban a hálók kifeszítése engedélyhez kötött, ezek az engedélyek viszont olcsón és könnyedén beszerezhetők, a háló méreteivel kapcsolatos kikötéseket pedig senki sem ellenőrzi. Egy szó, mint száz, engedélyhez kötött, mégis bárki vadászhat, és vadászik is…Újabban ráadásul, aki megteheti, beveti a modern technológiát is, és a hálóknál madárhangokat játszanak le, amivel oda lehet csalogatni a gyanútlan egyedeket.

hirdetes

Sokan nemcsak hálókat használnak, egyre jobban terjednek el az árnyat adót menedékként álcázott talajcsapdák, amivel talajon mozgó fajokat, például fürjeket és harisokat fognak meg. Használják már a ragacsos anyaggal bekent bokrokat, melyekből nem tudnak menekülni a szerencsétlen szárnyasok. Sok helyen sajnos még a gyerekek is vadásznak, és hiába veszi kezdetét az iskola szeptemberben, a vadászati szezon végéig sokan könyvek ellen helyett inkább puskát visznek magukkal.

hirdetes

A nemzetközi nyomás folyamatosan nő, eredménytelenül…

Sok-sok éve próbálnak tenni valamit a különféle nemzetközi természetvédelmi szervezetek a vándormadarak vadászata ellen, sajnos egészen idáig még nem születtek komoly eredmények. Ahhoz, hogy az Egyiptomban vagy Líbiában ősi hagyománynak tekintett vadászat mértéke csökkenjen, elsősorban a helyiek gondolkodásmódjának kellene megváltoznia, és ez nem fog menni külső hatásra…

Reméljük, hogy előbb-utóbb belátják, hogy amit tesznek, az nem normális dolog, ideje lenne, hogyha az emberek ráeszmélnének arra, hogy ebből nagyon nagy baj lesz előbb-utóbb.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejés

a ->tejnyerés technológiai láncolata. A —>tejleadást idegingeri hatásra termelődő... Tovább

86/2006. (XII. 23.) FVM rendelet

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény (a továbbiakban:... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok