Hogyan tartsuk távol a szomszéd macskákat a kerti tavunktól?

Hogyan tartsuk távol a szomszéd macskákat a kerti tavunktól?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha van kerti tavunk, akkor tudjuk, milyen megnyugtató környezetet biztosít számunkra, ahogy csak üldögélünk mellette és nézzük, ahogy a halak úszkálnak benne. Ha a környéken több macska is él, vagy esetleg neked van cicád előfordulhat, hogy a tó az elsődleges célpontjukká válik. De hogyan szüntesd meg, hogy hozzád járjanak horgászni? Adunk néhány tippet most erre!

kerti védelme macskáktól

Ne legyen horgásztó a macskák számára a tavadból!

A macskák játékos bohóckodásaik célpontjává vált a kerti tavad és az összes halat kihorgásszák belőle? Hát ennek nem kell feltétlenül így lennie! A macskák károsíthatják a tavat, és károsíthatják a halakat, ezért fontos távol tartani őket! Ebben a cikkben bemutatunk néhány hatékony módszert, amellyel távol tarthatjuk a macskákat a kerti tavunktól, hogy halaink is békességben élhessenek!


Így tartsd távol a macskákat a kerti tavadból!

1.    Építs akadályokat a tó köré!


A macskák agilis hegymászók és ugrálók, ezért fontos, hogy megnehezítsük számukra a tóhoz való hozzáférést. A tó kerülete köré akadályokat, például sziklákat, cserepes növényeket vagy kerítéseket helyezhetünk el. Ez akadályt képez, amelyen a macskák nehezen tudnak átjutni. Azonban az ügyes kis lépteiknek ez nem biztos, hogy elegendő, próbáljunk ki olyan növényeket ültetni a tó köré aminek az illatát nem szeretik!

2.    Használhatsz riasztó eszközöket is


Számos természetes és kereskedelmi elrettentő eszközt használhatunk, hogy távol tartsuk a macskákat a kerti tavunktól. A citrusfélék héja, a kávézacc és az ecet mind természetes riasztószerek, amelyeknek illatát a macskák nem szeretik. Kereskedelmi macskariasztó szereket is vásárolhatunk, amelyek általában a macskák számára kellemetlen szagokat árasztanak. Ügyeljünk arra, hogy gondosan kövessük az utasításokat, és használjunk olyan elriasztó eszközöket, amelyek biztonságosak a tó, a halak, és a környezete számára is.

3.    Mozgásaktivált eszközök telepítése


A mozgással aktiválható eszközök megriaszthatják a macskákat, és elriaszthatják őket attól, hogy közeledjenek a tóhoz. Felszerelhetünk mozgásvezérelt sprinklereket vagy ultrahangos eszközöket, amelyek aktiváláskor magas zajt bocsátanak ki. Ezek az eszközök biztonságosak a tavak és a halak számára is, és hatékonyan távol tartják a macskákat.

4.    Biztosítsunk alternatív játszóteret számukra


Persze, ha nem a mi macskánkról van szó, akkor feltehetenénk a kérdést, hogy miért mi gondoskodjunk a macska figyelmét lekötő játékokról, de a macskák természetüknél fogva kíváncsi és játékos állatok, ezért fontos alternatív játszótereket biztosítani számukra. A saját területükről úgyis átkóborolnak majd a szomszédos kertekbe, hiszen igazi kis felfedezők. A kertben ezért kialakíthatunk egy kijelölt területet játékokkal és karcoló oszlopokkal, hogy eltereljük a figyelmüket a tóról. Ez nemcsak távol tartja őket a tavunktól, hanem biztonságos és ösztönző környezetet is biztosít számukra.

5.    Tanítás kérdése


Ha Te vagy a macskatulajdonos, megtaníthatod macskádnak, hogy távol maradjon a tótól. Használhatsz pozitív megerősítési technikákat, például jutalmazd meg finomságokkal, ha távol marad a tótól. Használhatsz verbális jelzéseket vagy fizikai akadályokat is, hogy segíts nekik megérteni, hol játszhatnak.

Ha pedig mindez nem jönne be, egy kerti kutya is megoldás lehet, bár az már nagyobb felelősséggel is jár! :D

Összefoglalva, ahhoz, hogy a macskákat távol tartsuk a kerti tavunktól, elrettentő és megelőző intézkedések kombinációjára van szükség. Az akadályok hozzáadása, az elrettentő eszközök használata, a mozgással aktiválható eszközök felszerelése, az alternatív játszóterek biztosítása és a macska képzése mind hatékony módja annak, hogy távol tartsuk a macskákat a tavacskától. Ezekkel a lépésekkel biztosíthatjuk tavunk biztonságát és halaink jólétét.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhhizlaló istálló

a juhok intenzív hizlalását szolgáló épület. Mélyalmos v. rácspadlós kivitelben és... Tovább

sallang

bőrből, ritkábban posztóból (v. a kettő kombinálásából) készült, a fogat tetszetősebbé... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés